Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Sportfilm festival Liberec 2024

9. etapa: Vzhůru na šotolinu. Tour pokračuje po kamíncích v okolí Troyes

Štěrkové cesty (nebo moderněji gravel) jsou v posledních letech velmi vyhledávané – vyrábějí se na ně speciální kola, pořádají se pravidelné vyjížďky. Trendu si je vědoma také Tour de France. Čtrnáct úseků po drobných kamíncích je na programu závěrečné etapy úvodního týdne letošního ročníku. Přímý přenos 9. etapy Tour de France sledujte od 13:45 na ČT sport a ČT sport Plus, spolu s Tomášem Jílkem komentují Lubor Tesař a Stanislav Kozubek.

Profil 9. etapy Tour de France 2024
zdroj: letour.fr

V souvislosti s devátou etapou letošní Tour de France se nabízí otázka, jak by se na ni dívali Henri Desgrange, Géo Lefèvre, Alphonse Steinès a další z těch, kteří na začátku dvacátého století dali dohromady to, co dnes známé jako Tour. "Z Troyes do Troyes? A jaký že to má smysl?"

Pramalý, pokud se podíváme na podobu těch dávných ročníků, kdy si ještě jezdci museli opravovat kola sami a po etapě jako první vyráželi hledat otevřený obchod s potravinami, aby v něm doplnili své síly. Tehdejší Tour de France byly skutečným okruhem "Kolem Francie" a na smyčku podobnou té, kterou dnešní závodníci obkrouží okolo Troyes, by se asi dívali s velkým údivem a možná i pohrdáním (při pohledu na vzdálenost).

Čemu by ale rozuměli dokonale, jsou šotolinové úseky. Před první světovou válkou a ještě dlouho po ní to byl standardní povrch francouzských cest a to, co dnes ASO do programu zařazuje jako ozvláštnění a novinku, bývalo denním chlebem všech cyklistů. Celkem půjde o čtrnáct úseků, z nichž některé si již před dvěma lety vyzkoušely ženy na své Tour.

Dokáží ale zamíchat pořadím podobně, jako to dělají například kostky v severní Francii, když na ně žlutý závod čas od času zavítá? Zřejmě ne, štěrkové cesty se přece jen nerovnají rozbitému dláždění. Méně technicky nadaní závodníci – jako Remco Evenepoel, který měl se štěrkem před několika lety problémy na Giru – ale přesto mohou mít potíže.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články