Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

V boji o sprinterský trůn je na MS tlačenice. Zopakuje Davidová radost z Hochfilzenu?

První individuální závod mistrovství světa v Oberhofu klepe na dveře. Na programu mají biatlonistky sprint, Češky do něj jdou díky inovované kvótě Mezinárodní biatlonové unie v pětičlenné sestavě. Pátou ženou do pole se stala Tereza Vinklárková. Největší naděje vkládají trenéři do jedničky Markéty Davidové. Uspěje? Přímý přenos sledujte na ČT sport a ČT sport Plus od 14:25.

Zatímco v sobotním sprintu biatlonistů bude jednoznačný favorit jasný, protože všech dosavadních pět závodů na 10 kilometrů ovládl Nor Johannes Bö, v ženském klání s distancí 7,5 kilometru je pěkná tlačenice.

A to včetně Markéty Davidové.

Česká jednička má na svém kontě ze Světového poháru pět medailových umístění, z toho stříbro v letošní sezoně, které vybojovala v Hochfilzenu, aby k němu záhy přidala ještě stíhačkový bronz.

Češky v akci - sprint MS:

Markéta Davidová (3), Tereza Voborníková (18), Lucie Charvátová (47), Eliška Václavíková (71), Tereza Vinklárková (86).

Úřadující mistryně světa a obhájkyně malého křišťálového glóbu z vytrvalostních závodů se od začátku sezony prezentuje rychlejší střelbou, která překvapuje experty. Menší problémy na ležce byly v lednu spíše jen nepatrným výkyvem.

"Markéta si nepotřebuje dodávat nějaké sebevědomí. V letošní sezoně předvádí super výkony. Ležka už se zase vrátila do toho, co předváděla před novým rokem," soudí expert ČT sport Ivan Masařík.

Davidová absolvovala ve čtvrtek regenerační trénink. Lehce ji trápil ledový vítr, který se areálem v Oberhofu proháněl. "Není to úplně příjemné," poznamenala.

Počasí před závody ale příliš neřeší. "Jen se koukám, jestli má pršet nebo sněžit, abych věděla, co vytáhnout za oblečení. Většinou nám to řekne Egil (Gjelland - trenér), který to má pod palcem," podotkla Davidová.

Výčet vítězek sprintů v tomto ročníku SP je rozličný. V Rakousku se v prosinci radovala vedoucí žena disciplíny, Němka Denise Herrmannová-Wicková, předtím ve finském Kontiolahti Lisa Theresa Hauserová z Rakouska.

Následovaly ještě závody ve francouzském Annecy, kde zajela nejlépe po bezchybné střelbě Švédka Anna Magnussonová, ze slovinské Pokljuky si triumf odvezla její krajanka Elvira Öbergová a v Anterselvě se nejvíce dařilo domácí Italce Dorothee Wiererové.

Favoritek je ale mnohem více a začít se dá hned od vedoucí ženy elitního seriálu, jíž je Francouzka Julia Simonová.

Do kolotoče SP se po prodělané nemoci vrátila loňská olympijská vítězka ve sprintu Norka Marte Olsbuová-Roeiselandová, která hned v úvodní smíšené štafetě pomohla týmu ke světovému zlatu.

Ta česká, kde vedle osmé ženy SP Davidové figurovala ještě Tereza Voborníková, Michal Krčmář a Tomáš Mikyska, dojela pátá, když ji od medailí dělilo bezmála čtrnáct sekund. Češi každopádně zajeli na vrcholné akci nejlepší výsledek od bronzu na MS v roce 2020.

Davidová, která bude příští středu obhajovat zlato z vytrvalostního závodu, minula na obou položkách jeden terč, chyby ale vždy dokázala opravit.

"Bylo to těžké. Trochu jsem doufala, že se mi to pojede lépe. Mrzí mě to, mohlo to být ještě o kus lepší," prohlásila pro ČT sport sebekriticky. V Oberhofu byla dosud nejlépe sedmá ve sprintu SP před dvěma lety.

"Byla bych spokojená, kdyby se mi dobře běželo a střílelo. Střelnice je tady i kvůli tomu větru hodně nevyzpytatelná. Někdy fouká víc, někdy méně. Uvidíme," uvedla.

Na trati se pokusí předvést maximální výkon a být opatrná při sjezdech. "Myslím, že to je furt stejné. Nerozhoduje, jestli je to dlouhý závod nebo sprint. Musíte jet naplno a trochu riskovat. Ty sjezdy jsou tu hodně rychlé. Spíš si ale musíte dát pozor, aby se vám nechytla lyže," dodala Davidová.

Debut na světovém šampionátu čeká Elišku Václavíkovou, která do Oberhofu přicestovala teprve ve středu. "Nebude to pro ni nic jednoduchého, i když už si to ve Světovém poháru vyzkoušela. Ví, že to jsou velmi rychlé závody, hlavně podávat dobré výkony na střelnici," říká Masařík.

O její nominaci rozhodly až poslední víkendové výsledky v IBU Cupu, ale i fakt, že Jessica Jislová laboruje se zdravotními problémy a na MS se nakonec nepředstaví.

"Jsem ještě unavená, v úterý jsem absolvovala cestu, předtím cesta z Rakouska. Doufám, že bude mé tělo ready. Měla jsem teď trochu problémy se spánkem," přiznala Václavíková pro ČT sport.

"Na večeři jsem zaslechla, že všichni mluví o náročném kopci, co tu je. Dlouhý je prý dvě a půl minuty a já nejsem fanoušek těchto kopců, tak uvidíme," vyhlíží obávaný Birxsteig.

Svaz už nicméně dopředu deklaroval, že pokud by byla situace kritická, mohla by se v případě potřeby k týmu připojit i Tereza Vinklárková, což se i stane. Záložní variantou pro štafetu je pak také juniorka Tereza Jandová.

Terezu Voborníkovou čeká po mixu první individuální start na vrcholné akci. V úterý dobíjela dvaadvacetiletá závodnice vleže dvě rány a vestoje jednu. "Ležka mě mrzí, nedokážu vyhodnotit, kde ty rány byly. Je to tu zrádné a prvotní nervozita mi moc nepomohla. Zase taková katastrofa to ale nebyla," uvedla.

Sprint pojede i čerstvá třicátnice Lucie Charvátová, která v pondělí večer na slavnostním zahájení MS nesla českou vlajku.

"Bylo to pěkný. Bývá to jednou do roka, nést vlajku je pro mě čest. Myslím, že jsem to zvládla, i když se mi trochu zamotala," zasmála se v rozhovoru pro Českou televizi nejzkušenější česká biatlonistka, která na mistrovství světa v Anterselvě šokovala před třemi lety sprinterským bronzem.

Na startu s jistotou nebude úřadující mistryně světa ze sprintu Norka Tiril Eckhoffová. Po téměř roční nucené pauze po následcích covidu přemýšlí dokonce o konci kariéry.

Páteční i víkendové počasí se má dle předpovědi blížit tomu tradičnímu z Oberhofu, v sobotu, kdy jedou sprint muži, by mělo i sněžit. První týden MS uzavřou nedělní stíhací závody.

Zdroj
ČT sport, ČTK, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články