Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Biatlonové hvězdy mají dostaveníčko v Oberhofu. MS startuje, cinkne to českému týmu?

Oberhof vítá biatlonové mistrovství světa. Česká reprezentace spoléhá zejména na Markétu Davidovou, která obhajuje zlato z předloňského vytrvalostního závodu. Šampionát v tradičním německém a hojně navštěvovaném areálu otevírá mix-štafeta, kterou vedle české jedničky Davidové jedou ještě Tereza Voborníková, Michal Krčmář a Tomáš Mikyska. Přímý přenos zvodu smíšených štafet sledujte od 14:40 na ČT sport a ČT sport Plus.

V pondělí to byl vyloženě ještě typický Oberhof - přes mlhu bylo vidět sotva pár metrů. O den později už se počasí umoudřilo a nad LOTTO Arenou se zcela vyjasnilo, navíc to jistil dostatek přírodního sněhu.

Český tým tak měl pro trénink na úvodní smíšenou štafetu ideální podmínky.

Není totiž žádným tajemstvím, že pokud se něčeho závodníci v souvislosti s Oberhofem bojí, jsou to rozmary počasí.

Světový pohár se v okolí Durynského lesa jezdí zpravidla zkraje ledna, takže i fakt, že mistrovství světa se koná teď v únoru, by mohl hrát svoji roli.

Novinkou ovšem je, že výsledky z MS se nově nebudou do pořadí SP započítávat.

Ale šampionát, který se do Oberhofu vrací po devatenácti letech, je dlouhý, končí až příští neděli hromadnými starty.

Do té doby si startovní pole vyzkouší kromě dvou volných dnů všechny disciplíny, které elitní seriál přes sezonu nabízí.

A možná i všechny druhy počasí. Zatímco na středu hlásí předpověď tři stupně nad nulou a jasno, od pátku se má zatáhnout.

"Kluci jsou zkušení a ví, o co tady v Oberhofu jde. Teď bude záležet jen na tom, jak se poperou s podmínkami na střelnici při závodech," říká trenér Michael Málek.

"Každý areál má něco svého. Někdo řekne, že na Pokljuce jsou taky extrémní tratě, houpačka, rychlé a prudké sjezdy. Tady jsou zase dlouhé prudké kopce," dodává Málek.

Tak jako tak se začíná mixem, což je ostatně na mistrovství klasika. 

A Češi tenhle závod na 4x6 kilometrů, v němž se vystřídají dvě biatlonistky a stejný počet jejich týmových kolegů, umí.

Třeba na MS v Anterselvě tři roky nazpět ve složení Eva Puskarčíková, Markéta Davidová, Ondřej Moravec a Michal Krčmář získali bronz.

"A to jsme rozhodně nebyli papírovými favority. Začínají holky, chlapi jedou šestku, na trati se toho moc nerozhodne," věští Ondřej Moravec, který má z mixů na MS celkem tři medaile a navíc ještě olympijské stříbro ze smíšené štafety v Soči 2014.

"Tohle bude střelecký závod, stejně jako v Anterselvě. Pokud to našim borcům vyjde, klidně o tu medaili může štafeta bojovat," myslí si Moravec.

Mix se zatím jel v sezoně jednou, a to v Pokljuce. Češi byli ve složení Jonáš Mareček, Michal Krčmář, Tereza Voborníková a Markéta Davidová na sedmém místě, zvítězila Francie.

Michal Krčmář
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Tentokrát se role obrátí, začínat budou ženy. "Důležité bude dobře střílet. Nebudeme asi nejrychlejší štafeta na trati, takže je třeba střílet co nejlépe," uvedla Davidová.

Finišovat bude nově Tomáš Mikyska, který se na šampionát naladil o víkendu během druholigového IBU Cupu v rakouském Obertilliachu, kde vždy po jedné chybě obsadil ve sprintech desáté a šestnácté místo.

"Tomáš si tam počínal velmi dobře na střelnici i na trati. Musíme zvolit i podle citu," říká kouč Málek v rozhovoru pro ČT sport. Rozhodoval se až hlavně podle úterního tréninku. 

"Těším se na to a zároveň jsem i nervózní. Pokusím se zajet to nejlepší, co ve mně je," podotkl Mikyska.

Krčmáře trochu mrzí, že právě on tentokrát nebude finišmanem. "Ale je to rozhodnutí trenérů, takže to respektuju. Je to ale jedno, jestli se jede třetí nebo čtvrtý úsek. Každý z nás musí jet naplno a pak se ty časy sečtou," uvedl.

Střelecký trenér Matthew Emmons jinak rozdělil v úterý tým na dvě skupiny, každá trénovala v jiný čas a nejdříve ti, kteří ve středeční nominaci nefigurují.

"Kuba (Štvrtecký) nebo Adam (Václavík) stejně tu štafetovou střelbu dělali, protože pak už není prostor takový trénink udělat. A navíc můžeme trochu tlačit na rychlost, kdežto později na sprint," uvedl Emmons pro ČT sport.

Sport
zdroj: ČT4

Trenéři mají k dispozici ještě Lucii Charvátovou a dodatečně nominovanou Elišku Václavíkovou, která vyhrála pomyslnou přetahovanou s Terezou Vinklárkovou. Egil Gjelland a spol. nyní řeší hlavně zdravotní stav Jessicy Jislové.

Ta se už v Anterselvě potýkala s bolestí v oblasti mezižeberních svalů, vynechala kvůli tomu stíhačku a vyšetření v Česku posléze navíc odhalilo výhřez meziobratlové ploténky.

"Pro vytrvalostní závod máme díky Makule pět míst, tak bychom je měli využít. Věřím, že Jessica bude schopná závodit. Budeme ji potřebovat i na štafetu. Náš lékařský tým na tom tvrdě pracuje," řekl Gjelland svazovému webu. Je tak jisté, že Jislová první závody neabsolvuje.

V roli favorita MS celkově bude vedoucí muž Světového poháru Nor Johannes Thingnes Bö, mezi ženami je nejvýše postavenou závodnicí Julia Simonová z Francie.

Oba ve svých národních smíšených štafetách nechybí - není čas ztrácet čas. Vedle Francie a olympijských vítězů a současných mistrů světa z Norska jsou silná i švédská a italská kvarteta, překvapit by klidně mohli Švýcaři.

Další sady cenných kovů budou ve hře skrze sprinty, stíhačky, vytrvalostní závody, smíšené štafety dvojic, klasické štafety a masáky. To vše pod dohledem ČT sport, která má část štábu včetně reportérů Petra Kubáska a Jakuba Ščurkčeviče přímo na místě. Všechny závody odvysílá ČT sport živě, podrobné informace a videa najdete vždy na webu ctsport.cz.

Medailová bilance českých biatlonistů na MS
zdroj: ČT sport
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články