Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Nečekaná změna uprostřed sezony. Servisní tým biatlonistů vede Rakušan Eder

Biatlonová reprezentace v probíhající sezoně s předstihem před mistrovstvím světa v Oberhofu obměnila servisní tým. Nor Ole Björn Tretterud, který převzal vedení servismanů teprve před tímto ročníkem Světového poháru, skončil a nahradila ho další ze zahraničních akvizic, Rakušan Benjamin Eder.

Je nám líto, video expirovalo.
Ondřej Rybář o změnách v českém servisním týmu i o startu MS

"Bylo to složité, po prvním trimestru jsme to vyhodnotili. Bylo tam spousta zaváhání, pochybení, trochu jsme to přeskupili a Ole Björn už v našem servisu není," potvrdil sportovní ředitel Ondřej Rybář těsně před startem MS v rozhovoru pro ČT.

Novým šéfem se stal Eder, který měl od startu sezony na starosti především struktury lyží. "Beny je člověk, kterého jsem chtěl před olympijskými hrami, těchto lidí není v kolotoči moc. Jsem moc rád, že jsme ho získali, že nám pomáhá, funguje to a není důvod mu nevěřit," podtrhl Rybář.

"Beny si s kluky rozumí, nic netají, snaží se jim předat zkušenosti. Kluci to oceňují. Atmosféra je tam o kus příjemnější," dodal Rybář.

"Rozhodně to bylo nečekané. Když jsem začínal, nebyl jsem šéfem českého servisu a ani to nebylo v plánu," poznamenal Eder. "Nemám z toho strach. Když budou všichni dělat svoji práci, tak bude všechno v pořádku," ujistil rakouský expert.

Servis jako týmová práce. Kdo je nejvybíravější?

Tři hodiny před závodem se testují lyže ostošest. Jen kousek od střelnice v Oberhofu si na trati udělali základnu mezi ostatními také servismani českého týmu. Před smíšenou štafetou na mistrovství světa musejí vyzkoušet na 65 párů lyží. Pomáhají trenéři a klíčová bývá diskuze se samotnými závodníky.

Týmová činnost je v plném proudu. "Každý z nás má asi tak osm párů, z nichž musí vybrat ten nejlepší. Také testujeme vosky i struktury, které použijeme na závod," popisuje člen týmu Samuel Závalec.

Je nám líto, video expirovalo.
Jak probíhá příprava lyží těsně před závodem

Už druhý den panuje uprostřed Durynského lesa netradičně slunné počasí. Žádné velké změny nenastaly, a to práci nahrává. "Je to téměř stejné jako včera, takže by to mohlo být pro nás o něco jednodušší," doplňuje Závalec.

"Teď hlavně testujeme s trenéry, vybereme dva tři páry. Sportovci přijdou hodinu před startem a podle svého pocitu si vyberou. My k tomu máme také slovo," vysvětluje princip postupné eliminace člen českého týmu.

Kdo je z reprezentantů nejvybíravější? "Jednoznačně Michal (Krčmář). S ním komunikujeme o lyžích, přípravě, co uděláme a jak," poznamenává s úsměvem Závalec.

Blíží se závod a je třeba rozhodnout. "Je těžké říct, kdo má hlavní slovo, jestli sportovec nebo servisman. Každopádně servisman doporučí sportovci, co je pro něj nejlepší, a ten má pak konečné slovo, protože to je on, který závodí," nastiňuje Závalec.

Poděkování Markéty Davidové v servisním kamionu
zdroj: ČT sport

V servisním kamionu zůstává na tabuli napsané poděkování za lyže od Markéty Davidové. "To, že jsou sportovci spokojení, je účelem servisu. Jde o to, aby sportovci na trati věřili, že má lyže připravené nejlépe, jak mohou být," uvedl Rybář.

Servismani se s podmínkami v Oberhofu seznamovali s předstihem už týden dopředu. Zatímco nyní panuje na místě zimní pohádka, možná už brzy se počasí změní. Má se oteplit a patrně se přidá i pro tento areál tak typický déšť. Na obzoru je tak další náročná práce.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články