Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

KOMETY MS: Kteří biatlonisté se mohou blýsknout v Oberhofu?

Všichni čtyři mají jedno společné. Tato sezona je pro ně z kariérního hlediska průlomová. Ve Světovém poháru už se dokázali blýsknout na rozšířených pódiích, a na mistrovství světa možná nastane čas na stupně nejvyšší. Překvapí Niklas Hartweg? A co Tomasso Giacomel? Může získat placku Lou Jeanmonnotová? A co bývalá běžkyně Anamarija Lampičová? Přímé přenosy z MS sledujte na ČT sport a ČT sport Plus.

NIKLAS HARTWEG

Niklas Hartweg
zdroj: ČTK/AP

Oproti předchozím dvěma ročníkům zaznamenal obrovský výsledkový skok. Je mu dvaadvacet let a jisté je, že tato sezona Světového poháru je pro něj zlomem. V průběžném pořadí SP je skvěle dvanáctý, zdatně mu sekunduje i krajan Sebastian Stalder na 19. místě.

"Hrozně se mi líbí oba. Střílí neuvěřitelným způsobem, trenéři s nimi udělali ohromný kus práce. V roce 2025 mají navíc mistrovství světa v Lenzerheide, určitě je potřeba je zmínit," myslí si bývalý biatlonista Ondřej Moravec.

Ve vytrvalostním závodu v Kontiolahti se Hartweg na úvod ročníku blýskl stříbrem, následně přidal ještě páté a sedmé místo ve stíhačkách v Hochfilzenu a Anterselvě.

Na mistrovství světa se naladil druhým místem ve smíšené štafetě na otevřeném evropském šampionátu, třetí skončil se Švýcary v zatím jediné mix-štafetě SP v Pokljuce. Zopakuje to na MS?

TOMASSO GIACOMEL

Tomasso Giacomel
zdroj: ČTK/AP

Dvaadvacetiletý Ital se dostal čtyřikrát na rozšířené stupně vítězů, když byl v Pokljuce šestý ve sprintu a pátý dojel ve stíhačce. Na pátém místě skončil i ve vytrvalostním závodu v Ruhpoldingu.

Do SP naskočil o sezonu dříve než Hartweg, debutoval v Novém Městě na Moravě sedmadvacátým místem ve sprintu. Je stabilním členem štafety, na MS se představí rovněž hned v úvodu i ve štafetě smíšené vedle Bionaze, Wiererové a Vittozziové. V průběžném pořadí SP je čtrnáctý.

LOU JEANMONNOTOVÁ

Lou Jeanmonnotová
zdroj: ČTK/AP

O dva roky starší než výše zmínění pánové je tato členka francouzského týmu. Průlom pro ni nastal ve vytrvalostním závodě SP v Ruhpoldingu, kde skončila za Italkou Vittozziovou.

Střílela bezchybně a na stupních vítězů se ocitla vůbec poprvé. K tomu šesté místo v masáku z Annecy a o dvě horší pozice ve stíhačce v Anterselvě. V elitním seriálu startuje stabilně až od této sezony. V SP je momentálně celkově dvanáctá.

ANAMARIJA LAMPIČOVÁ

Anamarija Lampičová
zdroj: ČTK/AP

Trojnásobná medailistka z mistrovství světa v klasickém lyžování oznámila přechod k biatlonu teprve loni v květnu.

K přestupu jí gratulovaly další biatlonistky a bývalé běžkařky Denise Herrmannová-Wicková z Německa nebo Stina Nilssonová ze Švédska, ta ale lavíruje mezi elitou a nižším IBU CUPem. I tam se zkraje sezony Lampičová otrkávala.

Záhy se ukázalo, že pro slovinský biatlon se jedná o velkou posilu. V uplynulé sezoně byla nejlepší závodnicí v zemi Polona Klemenčičová, která obsadila s osmi body až 99. místo. Lampičové už se podařilo být dvakrát na pátém místě ve sprintu v Hochiflzenu a Anterselvě. Může šokovat v Oberhofu?

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih sprintu biatlonistů SP v Anterselvě
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články