Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Rusko musí přijít o MS, říká Hamza. Fourcade naznačil možnost bojkotu

Nové Město na Moravě – Mezinárodní biatlonová unie (IBU) by měla v souvislosti s velkou dopingovou kauzou udělat rychle zásadní kroky, soudí šéf českého biatlonu Jiří Hamza. Jedním z bezodkladných činů je podle něj odebrání pořadatelství MS 2021 ruské Ťumeni. Lídr Světového poháru Martin Fourcade naznačil už i možnost bojkotu závodů, pokud by se situace do ledna nezačala rázně řešit.

Martin Fourcade a Johannes Bö
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

"To mi přijde absolutně děsivé číslo," reagoval Hamza na počet biatlonistů v podezření z dopingu. IBU obdržela od Světové antidopingové agentury (WADA) seznam s 31 ruskými závodníky, kteří jsou podezřelí ze zapojení do státem organizovaného dopování.

Prezident IBU Anders Besseberg věří, že dotyční závodníci budou suspendováni ještě před prvními závody roku 2017, které se mají konat v Oberhofu. "Většina z 31 atletů na seznamu má již pozastavenou činnost, jiní ukončili své kariéry. Nejurgentnější však je sankcionovat ty, kteří se stále účastní mezinárodních závodů," sdělil Besseberg.

Český biatlon však není s jednáním IBU dlouhodobě příliš spokojen. Už letní volba Ťumeně jako dějiště mistrovství světa 2021 Hamzu a spol. velmi rozzlobila a nyní se situace ještě vyhrotila. "Naše reakce jsou strašně pozdní. Včetně toho, že jsme tam přidělili mistrovství světa, což považuji za skandální," prohlásil Hamza.

Svaz proto plánuje IBU napsat dopis, kde bude žádat příjmutí patřičných opatření. "Jestli to exekutiva vyslyší, nebo ne, to je druhá věc. Ale aféra je tak rozjetá, že si neumím představit, že před tím někdo strčí hlavu do písku," řekl Hamza. 

Nebýt za bandu hlupáků

Biatlonová unie v současnosti vytvořila expertní skupinu a na čtvrtek svolala výkonný výbor. "Věřím, že se vedení naší federace konečně už zamyslí, co udělalo, a udělá rázné kroky a odebere Ťumeni mistrovství světa včetně světových pohárů, jak to udělaly jiné federace. Jiné rozhodnutí si ani představit neumím. Je to nutné, jestli se (biatlon) chceme v očích lidí očistit a nebýt za bandu hlupáků," akcentoval Hamza. "Ty akce by se jim měly odebrat a říct, dokud se to nevyřeší, tak tam pár let nebudou."

"S Ťumení je to nešťastně nastavené celé," řekl Hamza. Ve volbě hostitele MS 2021 dostalo ruské středisko více hlasů než Nové Město na Moravě a slovinská Pokljuka dohromady. "Všichni v zákulisí věděli, že se na sport řítí taková aféra a přesto zvolili šampionát v Rusku a za plné podpory našeho šéfa, což mi nepřijde fér. A teď dva měsíce poté vyplyne taková věc," uvedl Hamza. Jestli by Nové Město případně vstoupilo do hry o MS 2021, nevěděl. "Možná bychom se dohodli s Pokljukou a počkali si třeba až na rok 2023. Pro nás je teď nejdůležitější mít u nás alespoň třikrát za olympijský cyklus Světový pohár," řekl Hamza, co má přislíbeno od IBU.

První odebraná událost na seznamu by měla podle Hamzy být už zastávka Světového poháru v Ťumeni 9. až 12. března 2017. "Musí to být první krok, že jim seberou okamžitě všechny soutěže i na tuto sezonu," řekl Hamza.

Otázka pořadatelství světového šampionátu podle Besseberga zase tak žhavá není. "Zde rozhodnutí nehoří. Můžeme se o tom pobavit na kongresu IBU v příštím roce," řekl.

O problému Hamza v Novém Městě na Moravě s Bessebergem mluvil. "On cítí, že naše česká federace si jde vlastní cestou a dost přímou, což se v zákulisí občas moc nenosí, že se názory vyjadřují otevřeně," uvedl Hamza.

Další medaile?

Pokud se doping ruských biatlonisstů potvrdí, je možné, že Česko dodatečně získá další medaile. Na MS 2015 v Kontiolahti skončila Gabriela Koukalová druhá ve vytrvalostním závodu za Jekatěrinou Jurlovovou. A na olympiádě v Soči 2014 dojely Rusky druhé a Češky čtvrté, takže by se posunuly k bronzu. "Na jednu stranu můžeme mít radost, že nám třeba přijde poštou medaile, nebo nějaké medaile, ale sportovci stejně přijdou o emoce a zájem sponzorů. Mám z toho fakt hrozně blbý pocit," řekl Hamza.

A co ruský tým?

"Já jsem čistý," prohlásil na tiskové konferenci ve čtvrtek druhý ve sprintu Anton Šipulin. Diskuse se roztočila kolem důkazů. Šipulin chce, aby podezření byla rychle a jasně osvětlena. "Pokud důkazy jsou, tak doufám, že z toho nebude zákaz startu pro celou zemi. Snad k tak strašlivému konci nedojde," vyzdvihl.

Radikální počin navrhují norští sportovci. "Podvodníci nemají místo ve sportu, IBU by jim neměla umožnit závodit. Jsem pro diskvalifikaci Rusů, ač by to bylo hodně nepříjemné," řekl norské televizi NRK třetí ze čtvrtečního sprintu Emil Hegle Svendsen. V podobném duchu mluvil i Johannes Bö nebo letošní suverén Martin Fourcade.

"Pokud unie nemá k vyřešení problémů dostatek odvahy, musí být aktivní sami sportovci," prohlásil Francouz. "Není to jeden nebo dva sportovci, je jich 31. Jestliže nebudou do ledna následovat sankce, požádám své kolegy z Německa, Norska, Česka, zkrátka všechny, aby nestartovali. Ale myslím, že to nenastane, IBU má dostatek důkazů, je na čase přijmout závažná opatření," podtrhl.

Fourcade, stejně jako například norský veterán Ole Einar Björndalen, chtějí napřed vidět jasné důkazy. "Pro mne jsou všichni čistí, dokud nejsou usvědčeni," řekl Björndalen, rekordman mezi biatlonisty. "Pokud je ale jen deset procent z toho (McLarenovy zprávy) pravda, je to katastrofa," dodal dvaačtyřicetiletý Nor.

První velkou sportovní akcí, o niž Rusko po zveřejnění McLarenovy zprávy přišlo, byl světový šampionát v jízdě na bobech a skeletonu. Členové výkonného výboru federace IBSF hlasovali o osudu Soči poté, co se Lotyšsko rozhodlo MS v Rusku bojkotovat a další země chtěly jejich krok napodobit. "Exekutiva IBSF byla toho názoru, že v této složité době není vhodné uspořádat takovou akci v Rusku," uvedla bobová a skeletonová federace v prohlášení.

Zdroj
ČT sport, nrk.no

Hlavní zprávy

Nejčtenější články