Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sprint v Novém Městě. Bezchybní Moravec se Soukupem a nepřekonatelný Fourcade

Nové Město na Moravě – Ondřej Moravec předvedl ve velmi vyrovnaném sprintu v Novém Městě na Moravě nejlepší výkon v sezoně. Ani jednou na střelnici nechyboval a vybojoval osmé místo. Jaroslav Soukup obsadil 19. místo. Martin Fourcade opět potvrdil svou naprostou dominanci. I s jednou minelou překonal v cíli bezchybného Rusa Antona Šipulina a může slavit šesté individuální vítězství v sezoně. Třetí skončil Emil Hegle Svendsen. Zítra pokračuje program novoměstské zastávky SP sprinty žen. Přímý přenos nabídne ČT sport a web ctsport.cz od 17:00.

Martin Fourcade se raduje z dalšího triumfu
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

Divácká kulisa byla podle očekávání výjimečná. Cestu do Vysočina arény si našlo 25 500 diváků. Krizový okamžik pro české barvy přišel v rozmezí několika vteřin při střelbě obou Michalů. Zatímco Krčmář chyboval dvakrát vestoje, Šlesingr vleže dokonce třikrát. Zdálo se, že bouřlivé publikum bude spíš na škodu.

"Ani pořádně nevím, udělal jsem dvě chyby. Nedokážu říct, kde byla příčina," uvedl Krčmář bezprostředně po doběhu do cíle. Nechtěl ani příliš hodnotit svůj výkon na trati. "Běžel jsem, co to šlo," dodal. Nicméně z Čechů byl nejrychlejší. "Tohle byly chyby, které jsem u Michala Krčmáře dlouho neviděl. První ránu vůbec nechtěl spustit," upřesnil šéftrenér Ondřej Rybář.

Rozpačitý z výkonu na "ležce" byl i Šlesingr. "Nevím. Cvaknul jsem jeden doprava, chtěl jsem to pojistit. Nevím, že bych udělal nějakou chybu, takže předpokládám, že celé grupeto bylo posunuté," popsal Šlesingr. "Lehce mu foukalo zprava. Začal hodně o větru přemýšlet a rány nedojel," popsal Rybář. Krčmář nakonec obsadil 28. místo, čtyřiačtyřicátý Šlesingr na body nedosáhl.

Pak ale přišli na řadu Ondřej Moravec a Jaroslav Soukup. Po každém jejich výstřelu mohli diváci slavit. Zvláště Moravcova "stojka" připomněla nejlepší časy trojnásobného olympijského medailisty. "Ležák jsem neskutečně hlídal. To musela být ukrutná doba. Stoják byl dobrej. Na střelnici je těch vteřinek škoda. Na trati je to ledovaté křivé. Je to spíš boj na lyžích," popsal Moravec. "Byl to starý známý Ondra Moravec," podotkl Rybář.

Šlo jen o to, jak si oba poradí v běžecké části. V ní to ještě není ono. Moravec se zařadil do třetí desítky, Soukup se umístil až na hranici té páté. Neskrýval velkou spokojenost hlavně se střelbou. "Takhle se mi to ještě nepovedlo. Běžecky mám ještě co zlepšovat, ale postupně. Už jsem si z minulých let zvyknul, spíš jsem si to užíval. Po závodě se cítím mnohem líp," prohlásil spokojeně.

Radost Ondřeje Moravce po dojezdu do cíle sprintu
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Fourcada na lyžích překonal Julian Eberehard, jenže rakouský rychlík také udělal tři chyby. Fourcade předvedl výtečný finiš a v cíli tušil, že na něj nikdo ze zbylého závodního pole nebude mít.

A co všechno přinesl první novoměstský závod?

Za mohutného hřmotu plných tribun odstartoval jako první Ukrajinec Pryma. Ovace a skandování se opakovalo při startu každého českého závodníka i po povedených výstřelech. První z Čechů na trati Krčmář potvrdil skvělou formu ve střelbě vleže. Diváci si mohli z plna hrdla pětkrát zakřičet, jen delší odmlka mezi třetím a čtvrtým výstřelem ho mohla trochu mrzet.

Druhý český biatlonista Šlesingr rozjel závod o něco rychleji než Krčmář. Oba dorazili na střelnici shodně. Z českého pohledu přišel krizový okamžik závodu. Krčmář minul dvakrát, Šlesingr po korekci mířidel a dvou svižných výstřelech chyboval nakonec třikrát.

Do klání pod umělým osvětlením podle zvyklostí vlétl Martin Fourcade. Na střelnici předvedl také naprosto přesný výkon. Stejně jako Anton Šipulin. Rus tak nechal vzpomenout výborných výsledků z MS 2013, kdy vybojoval ve stíhačce bronz a v závodu s hromadným startem stříbro.

Skvělé publikum v Novém Městě na Moravě
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Johannes Bö vystřelil mimo hned napoprvé, chuť si spravil na "stojce", kdy vybílil všechny terče. Přesně naopak vyšel závod Emilu Hegle Svendsenovi, když ho zradila poslední rána. V cíli ale svého spolubojovníka předstihl.

Oči diváků v té chvíli přitáhl Bulhar Iliev, na mezičase po střelbě vleže předstihl i suverénního Fourcada. Na druhé položce však minul, a to na nejlepší nemohlo stačit.

Šipulin velmi rychle střílel, ale poslední kolo patřilo francouzskému fenoménovi. Fourcade stáhl na posledním kole ztrátu téměř třinácti sekund a v cílovém prostoru rozdával úsměvy. Radost mu nezkazil ani výborný výkon Lessera nebo Semenova.

Nejlépe z Čechů zastříleli Moravec a Soukup. Ten se v úvodních závodech v Östersundu hodně trápil, ale po zastávce v IBU Cupu se vrátil v dobré formě. Oba čeští závodníci se z deseti ran nemýlili.

Pátý do party Lukáš Kristejn vyrazil na trať až s vysokým číslem 96. O lepší výsledek ho připravily chyby při posledních výstřelech.

Výsledky SP v biatlonu v Novém Městě na Moravě

Muži - sprint (10 km): 1. M. Fourcade (Fr.) 23:48,0 (1 trest. okruh), 2. Šipulin (Rus.) -1,6 (0), 3. Svendsen -6,4 (1), 4. J.T. Bö (oba Nor.) -10,5 (1), 5. Iliev (Bulh.) -15,8 (1), 6. Rastorgujevs (Lot.) -16,3 (1), 7. Semenov (Ukr.) -18,8 (0), 8. Moravec (ČR) -26,5 (0), 9. Eberhard (Rak.) -28,6 (3), 10. Bjöntegaard (Nor.) -30,1 (1), ...19. Soukup -47,1 (0), 28. Krčmář -1:06,7 (2), 44. Šlesingr -1:31,9 (3), 76. Kristejn (všichni ČR) -2:38,3 (2).

Průběžné pořadí SP (po 6 z 26 závodů): 1. M. Fourcade 348, 2. J.T. Bö 236, 3. Šipulin 227, 4. Svendsen 197, 5. Cvetkov (Rus.) 195, 6. Björndalen (Nor.) 193, ...12. Moravec 124, 17. Krčmář 115, 22. Šlesingr 107, 50. Soukup 22, 67. Krupčík (ČR) 3.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články