Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Přeložení MS je jediné možné řešení. Ulehčí nám to, řekl šéf bobistů Bohman

Praha – Dobrá zpráva, díky níž ubydou organizační potíže a ušetří se zhruba 300 000 korun. Tak komentoval odebrání mistrovství světa ruskému Soči předseda českého svazu Martin Bohman. Rusko přišlo o únorový šampionát kvůli rozsáhlému dopingovému skandálu v ruském sportu, po němž několik zemí pohrozilo bojkotem mistrovství.

Český čtyřbob pilota Jana Vrby během tréninku
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Giancarlo Cattaneo

"Bylo to jediné možné řešení, aby se situace uklidnila," řekl předseda českého svazu Martin Bohman. "Pro nás to bude jednodušší. Znamená to ulehčení jak po organizační, tak finanční stránce," uvedl.

O přesunutí šampionátu ze Soči se spekulovalo už delší dobu, podle Bohmana nejen kvůli dopingu. "Rusové deklarovali nějakou maximální výši za ubytování, nakonec z toho byla dvojnásobná částka. Slibovali přepravu charterovým letadlem a dokonce se prý objevilo i nějaké video, jak při olympijském závodu manipulovali s dráhou," uvedl Bohman.

Čeští bobisté již měli objednané ubytování, i tak ušetří značnou částku. Tedy pokud se náhradní šampionát uskuteční v německém Königssee, o kterém se nejčastěji hovoří. Přebytek investují bobisté zčásti do nových nožů. "A v březnu je i kemp a testovací závod v Koreji na olympijské dráze, tak na to něco ušetříme, protože to bude drahé," řekl Bohman.

Podle něj se šampionát v jízdě na bobech a skeletonu od 13. do 26. února stihne zorganizovat. Navíc v Königssee čeští bobisté hodně trénují a nedávno tam závodili v Evropském poháru, v němž se jim dařilo. "Je to blízko a tu dráhu známe dobře. Dokonce jsem slyšel, že už se na to mistrovství světa připravovali, ještě než to Rusům sebrali," prohlásil.

Šampionát je první velkou sportovní akcí, o niž Rusko přišlo poté, co vyšetřovatel Světové antidopingové agentury WADA Richard McLaren minulý týden zveřejnil další část zprávy o dopingu v Rusku. Z něj těžilo v letech 2011 až 2015 více než tisíc sportovců. Podle deníku New York Times byl mezi nimi i olympijský vítěz ve skeletonu Alexandr Treťjakov.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články