Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Ustát tlak a nechat se hnát davy. Biatlonistky mají na programu sprint

Nové Město na Moravě – Po biatlonistech vstoupí do pekelné vysočinské arény i jejich reprezentační kolegyně. Zatímco Gabriela Koukalová musí tradičně skousnout tlak největší domácí favoritky, Eva Puskarčíková bude v nezvyklé pozici české dvojky. Zlepšit si chuť přejí Veronika Vítková a Lucie Charvátová, poprvé okusí elitní závody devatenáctiletá Markéta Davidová. Přímý přenos vysílá ČT sport a web ctsport.cz od 17:00.

Gabriela Koukalová s Evou Puskarčíkovou
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Puskarčíková si upletla bič

V sobotu stála na stupni vítězek. Pro Puskarčíkovou nová krásná zkušenost. Tuší ale, že o to víc na ni bude upřen pohled tisíců fanoušků na stadionu. V pěti individuálních závodech této sezony SP byla třikrát v desítce a nejhůře patnáctá. Díky tomu je sedmá v průběžném pořadí seriálu.

"Po těch výsledcích teď lidé budou očekávat, že to bude standardní situace, ale já to furt beru jako takový svátek. Jsem ráda, že se to stalo, že jsem byla třetí, a snad se to někdy bude opakovat," řekla pětadvacetiletá Puskarčíková. Co považuje za úspěch? "Umístění do 15. místa."

Bronz z Pokljuky je pro Puskarčíkovou velkým povzbuzením. "Jsem nadšená. Ukázalo mi to, že příprava směřovala dobrým směrem," zdůraznila. "Nejsem člověk, který by se rád utápěl v depresích," dodala.

Koukalová jako gladiátorka

Dlouhodobě největší česká hvězda Koukalová si sezonu zatím vychutnává. Na svém kontě má už jeden triumf, celkově je v seriálu pátá. Závodění ji nesmírně baví. "Možná je to tím, že na mě není takový pocit zodpovědnosti jako v minulých letech," řekla vítězka stíhacího závodu v Östersundu.

Koukalová zapojila představivost a přiznala, že se ve Vysočina Areně může cítit jako gladiátor. "Po vybudování ještě další tribuny na stadionu mi přijde až neskutečné, že tady bude tolik lidí. Asi jsem nikdy neviděla nic většího. V tomto prostředí si připadám taková malinká," uvedla.

Vítková bez konkrétních cílů

S návalem až třiceti tisíc biatlonových příznivců z celého světa se musí každá vypořádat po svém. "Na trati je příjemný, když je tam plno fanoušků, na střelnici se to snažím nevnímat," popsala Vítková. "Závodník se může nechat strhnout davem, to je věc, kterou si musím pohlídat."

Veronika Vítková při tréninku ve Vysočina aréně
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Ve Světovém poháru v Novém Městě v roce 2015 vybojovala bronz, start do letošního seriálu jí ale moc nevyšel. "Žádný konkrétní cíl nemám. Začátek sezony se nevyvíjí podle mých představ," poznamenala. Věří ale, že tři nuly ve stíhače v Pokljuce by mohly předznamenat lepší časy.

Charvátová chce rozjet únavu

Charvátová zatím není úplně spokojená. V Östersundu byla dvakrát do dvacítky, ale naposledy se jí nevydařil sprint v Pokljuce a dva trestné okruhy ve štafetě jí určitě také nepřidaly. "Osobně cítím po Pokljuce únavu, tak doufám, že se rozjedu," podotkla po druhém tréninku v Novém Městě.

Loni v této době měla už na kontě skvělé páté místo z Hochfilzenu, letos se necítí hlavně na běžkách tak silná. "Určitě nejsem v takové formě, v jaké jsem byla loni," připustila třiadvacetiletá biatlonistka.

Ve Vysočina Areně se octne při závodech Světového poháru poprvé. "Těším se, že poznám tu pravou atmosféru, o které všichni básní," řekla.

Davidová objevuje

Velká premiéra to bude pro překvapivou vítězku jednoho ze závodu IBU Cupu Davidovou. "Potkávám lidi, na které se koukám v televizi," pronesla s úsměvem.

Původně na domácích závodech vůbec neměla být, ale po dohodě s trenérem Jindřichem Šikolou změnila plány. Obavy měla, jestli to na ni nebude moc velká zátěž. "Přece jenom jsem nezávodila před tolika lidmi. Člověk si to musí zažít a postupně si na to dělat imunitu," uvedla. "Mám respekt, ještě si nedovedu úplně představit, co mě čeká," dodala.

Cíl má nadějná biatlonistka jasně daný. "Chtěla bych hlavně dobře zastřílet a pak si to užít," zdůraznila.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články