Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Vysočina jiskří biatlonem, MS startuje smíšenými štafetami. Překvapí Češi?

Biatlonový středobod: Vysočina Arena. Sem od středy cílí zraky fanoušků, tady se bojuje o světové medaile. Podruhé v historii. Po jedenácti letech. Češi zatím nebyli v sezoně tolik vidět, vše mohou změnit před nadšenými davy. Opět se čekají vysoké návštěvy. Navzdory nepříznivému počasí, které ubírá ze sněhové pokrývky každým okamžikem. Organizátoři jsou ale na všechny scénáře připraveni. Velké biatlonové představení začíná. Co nelze minout? Přímé přenosy s bohatým doprovodným programem vysílá ČT sport i ČT sport Plus.

Předčasné jaro

Denně odtaje na novoměstských tratích zhruba 20 centimetrů sněhu. Jaro na Vysočinu dorazilo o něco dříve, než by se pozdávalo organizátorům. Dorothea Wiererová nebo Johannes Bö po příjezdu na sociálních sítích ukazovali, jaké nezimní podmínky v okolí Nového Města na Moravě panují.

Na závody by to nemělo mít vliv. Holé pláně, tratě se bělají mezi stromy, vše je připraveno. "Když se tratě nasvítí, je úplně jedno, co je okolo, prostě to vypadá fantasticky," poznamenal expert ČT Vlastimil Vávra.

V zásobnících spočívá až 50 000 kubíků sněhu. "Je to ale obrovská zátěž pro lidi, musíme vše nachystat, aby to i v televizi vypadalo, protože se prezentujeme před celým světem. Musím všem lidem poděkovat, tráví zde dvakrát až třikrát více času, než by bylo v plánu za normálních meteorologických podmínek," zdůraznil šéf českého biatlonu Jiří Hamza před startem MS.

V úterý odpoledne se na tratě ve Vysočina Areně dostali poprvé i čeští reprezentanti, pondělní trénink byl zrušen kvůli silnému větru. Organizátoři zavrhli posunutí prvního závodu, vítr se o něco málo utiší, ale předpověď zdaleka není ideální.

Ve středu večer by mohly udeřit silné nárazy až k 20 metrům za sekundu. "Doufejme, že tato komplikace může být výhodná pro české barvy," hledal pozitiva Vlastimil Vávra.

Program MS v biatlonu a přímé přenosy závodů na ČT sport

Středa 7. února 17:20: Smíšená štafeta (vysílání 16:40–19:10)

Pátek 9. února 17:20: Sprint žen (16:50–19:00)

Sobota 10. února 17:05: Sprint mužů (16:50–18:45)

Neděle 11. února 14:30: Stíhací závod žen (14:00–15:30), 17:05 stíhací závod mužů (16:35–18:00)

Úterý 13. února 17:10: Vytrvalostní závod žen (16:40–19:05)

Středa 14. února 17:20: Vytrvalostní závod mužů (16:50–19:25)

Čtvrtek 15. února 18:00: Smíšená štafeta dvojic (17:30–19:00)

Sobota 17. února 13:45: Štafeta žen (13:15–15:25), 16:30 štafeta mužů (16:00–18:10)

Neděle 18. února 14:15: Závod s hromadným startem žen (13:45–15:20), 16:30 závod s hromadným startem mužů (16:00–17:35)

Češi mohou překvapit

Kvarteto Michal Krčmář, Tomáš Mikyska, Markéta Davidová a Jessica Jislová nemá na úvod ve smíšené štafetě co ztratit.

"Mít dobrý vstup do šampionátu je samozřejmě dobré, ale nikde není řečeno, že první úspěch může garantovat celé mistrovství světa. Pro nás je to ale částečné vítězství v tom, že v případě některých závodníků spadne tréma z domácího prostředí. Určitě bychom do toho chtěli vstoupit dobře," naznačil sportovní ředitel Českého biatlonu Ondřej Rybář.

V téhle sezoně ovšem zatím české výsledky zaostávají za očekáváním náročného biatlonového publika. Umístění v elitní desítce bylo pomálu.

Poslechněte si Biatlon fokus podcast:

Loni na MS v Oberhofu obsadili Češi ve složení Tereza Voborníková, Davidová, Krčmář a Tomáš Mikyska páté místo. V této sezoně byl dosud tým trenérů Michaela Málka a Egila Gjellanda v Östersundu pátý a v Anterselvě šestý.

Smíšená štafeta patří k nejúspěšnějším českým disciplínám a vzpomínky na jedenáct let starý úvod šampionátu mohou navnadit. Před jedenácti lety v ní získali Češi před bouřící Vysočina Arenou bronz. Také tento úspěch pomohl odstartovat biatlonový rozmach.

V roce 2015 bylo kvarteto, v němž Soukupa nahradil Michal Šlesingr, ve finském Kontiolahti zlaté. Před čtyřmi lety brali Eva Puskarčíková, Markéta Davidová, Moravec a Michal Krčmář bronz v Anterselvě. Tehdy k tomu pomohla i téměř bezchybná střelba.

V týmových závodech jsou patrně šance pro české barvy největší. "Medaile jsou vyrobené i pro Čechy, otázkou je, kdo si je bude chtít vzít. Asi člověk nemusí být úplně odborník, aby viděl, že náš největší problém byl na střelnici. Za mě je ale určitě jednodušší snažit se sportovce srovnat do střelby, když vím, že to v tréninku zvládá, než kdyby mi někde lezl na lyžích," řekl Rybář.

"Není to pro nás ztracené. Poslední závody u některých nebyly vůbec špatné, ale je potřeba to uchopit od startu do cíle," dodal.

Když počasí nespolupracuje, je tu atmosféra, ze které mrazí

Před jedenácti lety to byla atmosféra, na kterou se nezapomíná. "Když fanoušci začali fandit, měli jsme husí kůži," vzpomněl Ivan Masařík MS v roce 2013.

Kapacita zrekonstruovaného areálu zůstává podobná jako po mnoho let: 27 tisíc diváků. Závody v prvním týdnu a na konci druhého jsou vyprodané nebo těsně před vyprodáním.

"Velký důraz jsme kladli na udržitelnost celého areálu, to se v dnešní době hodně skloňuje. Minimálně dvacet dalších let by aréna měla sloužit k pořádání světových soutěží. Tento areál se nyní řadí k nejlepším na světě pro biatlonové soutěže," uvedl Hamza.

Večerní závody pod novým intenzivním i šetrným umělým osvětlením jistě dokážou oslnit.

Hlavní favorité: Norové

A kdo má největší šanci oslňovat ve startovním poli? Jistě Norové. Patří jim prvních šest míst v pořadí Světového poháru. Lídrem je úřadující šampion a obhájce pěti zlatých medailí Johannes Thingnes Bö. Jeho vyzyvatelé by měli být Johannes Dale-Skjevdal, Tarjei Bö či Sturla Holm Laegreid. Do boje o nejvyšší příčky se chtějí zapojit také Švéd Martin Ponsiluoma nebo Benedikt Doll i další Němci.

U žen je situace vpravdě nejasná a hůře odhadnutelná. Vedle vedoucí ženy SP Ingrid Landmark Tandrevoldové z Norska pomýšlí vysoko Francouzky Justine Braisazová-Bouchetová, Julia Simonová, Italka Lisa Vittozziová, Švédka Elvira Öbergová či Němka Franziska Preussová. A tím rozhodně výčet adeptek na nejvyšší příčky není radno ukončovat.

Vše důležité v České televizi

Expert přímo na trati v coaching zóně nebo také přímo na střelnici se speciálním tabletem propojeným s přenosovým vozem. A ještě mnohem víc a víc. "Z hlediska počtu kamer, vysílacích dní, lidí, kteří se na přenosech podílejí, a objemem techniky se nepochybně jedná o jednu z největších a nejsložitějších operací v dějinách sportovní výroby ČT, a tudíž celé televize," zdůraznil výkonný ředitel ČT sport Jiří Ponikelský.

Studiem provede Petr Kubásek společně s Barborou Černoškovou. V roli komentátorů se v Novém Městě představí Tomáš Jílek a Michal Dimitrov. Reportéry jsou Jiří Rejman, Jakub Ščurkevič a Martin Vichnar. Jako experty přizvala Česká televize Gabrielu Soukalovou, Ondřeje Moravce, Romana Dostála, Ivana Masaříka a Vlastimila Vávru.

ČT připravila i osmidílný seriál Biatlon exkluziv nebo medailonky osobností. Sestřihy všech závodů, rozhovory, podcasty a další zajímavosti z biatlonového svátku v České republice naleznete na webu ctsport.cz.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články