Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Sportfilm festivalové ozvěny 2024

V roce 2013 jsem tu jako bažant nasával atmosféru. Chci si to užít, hlásí Krčmář

Před startem mistrovství světa v Novém Městě na Moravě se Michal Krčmář cítí fyzicky i psychicky odpočatý. Pauza, kterou si dal v průběhu ledna po Světovém poháru v Ruhpoldingu, mu pomohla. I přes zdravotní problém s okem věří, že odjede ve Vysočina Areně větší část závodů. Na domácí atmosféru se nesmírně těší. Svůj debut ve štafetě před 11 lety v Novém Městě stále považuje za jeden z vrcholů kariéry. Přímý přenos slavnostního zahájení sledujte od 18:38 na ČT sport a ČT sport Plus.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Krčmář se potýká se zdravotním problémem na střeleckém oku

Třiatřicetiletý Krčmář se potýkal před sezonou s infekcí cytomegalovirem a rozhodl se kvůli zdravotnímu stavu vynechat poslední díl Světového poháru v Anterselvě. Na šampionát se připravoval individuálně.

"Všechna vyšetření byla v pořádku. Necítil jsem se optimálně a nechtěl riskovat vysokou nadmořskou výšku. Bylo to rozhodnutí týmu, hodně jsem to nechal na trenérech," vysvětlil Krčmář. "Shodli jsme se, že to bude doma v Jablonci v nižší nadmořské výšce lepší a bezpečné včetně odpočinku. V tuto chvíli to hodnotím pozitivně. Odpočinul jsem si a nabral psychické síly," doplnil.

Jediného aktivního pamětníka předchozího šampionátu v Novém Městě ale aktuálně trápí "střelecké oko". "Vypadá to na ječné zrno. Jde o střelecké oko, takže se o něj starám mnohem víc. Dělám si vývary z heřmánku, obkládám to a kapu kapky, aby se to nerozšířilo," dodal rodák z Vrchlabí, jenž je společně s Tomášem Mikyskou a Jonášem Marečkem v širší nominaci na dvě místa ve smíšené štafetě.

Ještě ale neví, zda absolvuje na MS celý program. "Takhle jsme se ještě nebavili. Vím, že na smíšenou štafetu vybírají ze tří jmen. Pak mám sprint, a co bude dál, jsme s trenéry nekoukali. Věřím, že budu schopný větší část odjet, ale slíbit to nemohu," uvedl Krčmář.

Opatrné ambice

Třiatřicetiletý biatlonista je opatrný i z hlediska ambic. V tuto chvíli mu patří v průběžném pořadí SP 28. místo. Nejlépe byl v této sezoně osmý v závodě s hromadným startem v Lenzerheide. "Vyčíslovat se to nedá. Občas zajedete závod s dobrým pocitem a jste patnáctí a jindy jste se špatným pátí. Každé umístění do desátého místa by ale tady bylo super. Moje největší ambice byla, abych se sem těšil a dal se do kupy. To se povedlo." 

V roce 2013 pomohl na domácím šampionátu štafetě mužů k šestému místu. "Vedle olympiád je to jeden z vrcholů. Byl jsem tu jako bažant a nasával atmosféru. Tehdy jsem si to neuvědomoval, teď už je to mnohem víc. Souvisí to i s ambicemi. Chci si to užít a nasát. A jako vždy udělám maximum pro dobrý výsledek," zdůraznil Krčmář.

Těší se na burácející tribuny ve zrekonstruované Vysočina Areně, kde ho podpoří také manželka Romana a syn Viktor. Oba se ale v Novém Městě na Moravě zdrží nárazově. "Malému jsou dva roky. Přijedou jen na otočku a nebudou tu celou dobu. Ten šrumec lidí je tady tak velký, že by si to neužili ani on, ani manželka," podotkl Krčmář.

Šampionát začne ve středu závodem smíšených štafet se startem v 17:20. Přestože trenéři dosud nominaci neoznámili, počítá se, že by v ní Krčmář neměl chybět. "Musím zapracovat na tom, abych to ustál. Teď tady všude vyskakuje, jak byli Češi v roce 2013 bronzoví, ale to je hrozná doba. Každý z nás se bude snažit jet co nejlíp, ale dva dobré muže a ženy je nyní schopno dát deset štafet, z nichž může být osm na medaili," zakončil Krčmář.

Sestřihy všech závodů, rozhovory, podcasty a další zajímavosti z biatlonového svátku v České republice naleznete na webu ctsport.cz.  

Program MS v biatlonu v Novém Městě na Moravě:

Středa 7. února
17:20 Smíšená štafeta
Pátek 9. února
17:20 Sprint žen
Sobota 10. února
17:05 Sprint mužů
Neděle 11. února
14:30 Stíhací závod žen
17:05 Stíhací závod mužů
Úterý 13. února
17:10 Vytrvalostní závod žen
Středa 14. února
17:20 Vytrvalostní závod mužů
Čtvrtek 15. února
18:00 Smíšená štafeta dvojic
Sobota 17. února
13:45 Štafeta žen
16:30 Štafeta mužů
Neděle 18. února
14:15 Závod s hromadným startem žen
16:30 Závod s hromadným startem mužů 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články