Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Počasí dělá biatlonovému MS v Novém Městě nadále potíže, Krčmáře trápí ječné zrno

Počasí a jeho předpověď je stále největším problémem světového šampionátu v biatlonu v Novém Městě na Moravě, který bude v podvečer zahájen. Ve středu jeho soutěžní program odstartuje závodem smíšených štafet. Ve Vysočina Areně bylo v poledne pět stupňů Celsia, pracně připravené tratě proto tají a musí se doplňovat sněhem ze zásobníků. Problém řeší i nejzkušenější český reprezentant Michal Krčmář, jehož limituje ječné zrno.Přímý přenos slavnostního zahájení sledujte od 18:38 na ČT sport a ČT sport Plus.

V katastrofickém scénáři se dokonce zjevila varianta, že středeční závod smíšených štafet se o den posune. "Rozhodli jsme se program neměnit a věřím, že to dobře dopadne," prohlásil šéf organizátorů Jiří Hamza.

Předpověď počasí ale není příznivá ani na další dny, kdy se k teplotám výrazně nad bodem mrazu má přidat i déšť.

Podle Hamzy odtaje za aktuálních podmínek denně až 20 centimetrů sněhu, který se musí přes noc navozit na tratě. V zásobnících je nicméně připraveno až 50 tisíc kubíků sněhu, takže jeho nedostatek nehrozí.

"Je to ale obrovská zátěž pro lidi – musíme vše nachystat, aby to i v televizi vypadalo, protože se prezentujeme před celým světem. Musím všem lidem poděkovat, tráví zde dvakrát až třikrát více času, než by bylo v plánu za normálních meteorologických podmínek," zdůraznil Hamza.

Šest adeptů do mixu

Odpoledne se do Vysočina Areny chystají poprvé i čeští reprezentanti, jejichž pondělní trénink byl kvůli silnému větru zrušen. "Jsme venkovní zimní sport a s výkyvy počasí musíme počítat. Musíme umět zajet jak při minus osmnácti stupních, tak i při plus deseti," konstatoval Krčmář, jenž před startem MS zápolí se zdravotním problémem.

Jediného aktivního pamětníka předchozího šampionátu v Novém Městě z roku 2013, který v létě prodělal infekci cytomegalovirem, totiž trápí "střelecké oko". "Vypadá to na ječné zrno. Jde o střelecké oko, takže se o to něj starám mnohem víc. Dělám si vývary z heřmánku, obkládám to a kapu kapky, aby se to nerozšířilo," dodal třiatřicetiletý rodák z Vrchlabí, jenž je společně s Tomášem Mikyskou a Jonášem Marečkem v širší nominaci na dvě místa ve smíšené štafetě.

Markéta Davidová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Mezi ženami zůstane mimo hru jedna z trojice Markéta Davidová, Jessica Jislová a Tereza Voborníková. Konečnou nominaci určí trenéři v podvečer po oficiálním tréninku, závod smíšených štafet začne ve středu v 17:20. "Těším se. Myslím si, že to bude zase masakr. Jako vždycky, když ve Vysočina Areně jsou fanoušci," uvedla Davidová.

Sestřihy všech závodů, rozhovory, podcasty a další zajímavosti z biatlonového svátku v České republice naleznete na webu ctsport.cz.  

Program MS v biatlonu v Novém Městě na Moravě:

Středa 7. února
17:20 Smíšená štafeta
Pátek 9. února
17:20 Sprint žen
Sobota 10. února
17:05 Sprint mužů
Neděle 11. února
14:30 Stíhací závod žen
17:05 Stíhací závod mužů
Úterý 13. února
17:10 Vytrvalostní závod žen
Středa 14. února
17:20 Vytrvalostní závod mužů
Čtvrtek 15. února
18:00 Smíšená štafeta dvojic
Sobota 17. února
13:45 Štafeta žen
16:30 Štafeta mužů
Neděle 18. února
14:15 Závod s hromadným startem žen
16:30 Závod s hromadným startem mužů 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články