Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

MS v biatlonu startuje. Pro někoho premiérové, pro jiného poslední. Jak jsou na tom Češi?

Výše než vrchol Sněžky. Blankytně modré nebe. Malebná panoramata. Nejčastější dějiště Světového poháru. Tři české medaile a touha po dalších. Mistrovství světa v Anterselvě začíná. Na úvod se nejlepší biatlonisté pustí do smíšených štafet. Češi tentokráte nebudou patřit mezi favority. Všem vládne Johannes Bö a zdatně mu sekundují ostatní Norové i Francouzi. Všechno ale může být jinak. Přímé přenosy nabídne v plném rozsahu ČT sport a web ctsport.cz. Mix štafetu sledujte od 14:15.

Markéta Davidová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Loni šokovala. Největší nadějí může být Davidová

Ač říká, že má radši kontaktní závod s hromadným startem, nejvíce se jí daří ve sprintech. Dokázala to loni v Jižním Tyrolsku, když krátké klání senzačně vyhrála. Tuhle sezonu začala třetím místem a na stejný stupínek na téže trati vystoupila ještě jednou. Stejně jako v předešlé sezoně má ale výkyvy a ve stejné disciplíně skončila třeba i jednasedmdesátá.

"Chci, aby se mi závodilo dobře a měla jsem ze závodů radost. Výsledky se od toho odvinou. Stejně nejdou dopředu naplánovat a záleží i na ostatních," řekla Davidová pro iDNES a doufala, že se v závěrečné přípravě dostala do prosincové pohody.

Jejím maximem ze dvou předešlých MS je 7. místo rovněž ze sprintu. "Když se všechno sejde, tak to nějaký dobrý výsledek může být," řekl České televizi asistent trenéra Jiří Holubec už v dějišti šampionátu.

Každé umístění v desítce se počítá

Medaile by byla překvapení. Velkým úspěchem bude každé české umístění do desítky. Na tu v Anterselvě několikráte ťukala Eva Kristejn Puskarčíková. Jessica Jislová si tu zase patnáctou příčkou zajela životní maximum. Naopak Lucii Charvátové zdejší specifické podmínky nevyhovují.

"Nevím, co od sebe můžu očekávat, protože s nadmořskou výškou mám problémy," přiznala Charvátová. Češi absolvovali přípravu v nedalekém Ridnaun zhruba ve 1400 metrech, anterselvský areál leží na kótě 1634 m.

Charvátová ale i tak rozdíl vnímá. "Cítím, že i těch dvě stě metrů výškového rozdílu mi dělá trošičku starost. Ta nadmořská výška není úplně pro každého," uvedla Charvátová, která byla v Anterselvě nejlépe dvaatřicátá ve vytrvalostním závodě před třemi lety.

Tereza Vinklárková na zkušené

Veronika Vítková na MS chybí. Potýká se s dosud nespecifikovanými problémy a návrat je zatím v nedohlednu. Místo ní dostala šanci Tereza Vinklárková. Na MS ji protlačily výkony z nedávného juniorského šampionátu v Lenzerheide. Sama nevěděla, jak významné pro ni může být dvojnásobné umístění v elitní desítce.

"Vůbec jsem netušila, že pro mě bude mistrovství světa juniorů nominačním závodem. Jsem překvapená a velmi potěšená," řekla na tréninku v dějišti mistrovství.

Tereza Vinklárková prožívá premiéru v týmu na MS
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Anterselva zalitá sluncem

Komu by se v nádherném prostředí u jezera mezi alpskými vrcholky nelíbilo? Většinou je areál zahalen do slunečních paprsků. Sněhu tradičně nemálo. Jen trochu zrádná je zdejší střelnice. Co je na vině? Příjezd mírně do kopce a vysoká nadmořská výška. Taková "zadýchávačka". Na trati také není mnoho míst k odpočinku.

Ale kulisy jsou prvotřídní. Desítky tisíc diváků, ohlušující rámus a Alpy jako malované všude vůkol.

Michal Krčmář: Jediné ale je u střelnice

Ale zpátky do českých reprezentačních sněhů. Nejlepším v této sezoně je Michal Krčmář, v pořadí Světového poháru drží 22. místo. Jeho maximem je deváté místo v závodu s hromadným startem.

"Už je mi nějaký rok a jedu nějaký šampionát a nebudu se tu schovávat a čekat, co to přinese. Chci tu dosáhnout nějakého výsledku. Udělám pro to maximum, ale jestli se mi to povede, to je ve hvězdách," řekl stříbrný olympijský medailista ze sprintu z Pchjongčchangu 2018. Jeho individuálním maximem na MS je páté místo z vytrvalostního závodu v Oslu před čtyřmi lety.

Biatlonový areál v Anterselvě
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Anterselvu mám rád. Je pěkná a nejezdí se mi tu špatně. Jediné ale je u střelnice, která podle mě není jednoduchá. Ale nemůže být všechno dokonalé," popsal pro svazový web Krčmář specifika dějiště MS.

V některých letošních závodech překvapoval na sebe velmi svižnou střelbou. Na mistrovství ale bude podle všeho opatrnější. "Přístup k závodům se neliší, jako vždy chci odvést maximum a uspět. Snad jen nepůjdu do tak velkého rizika v rychlosti střelby jako v některých závodech této sezony," dodal Krčmář.

Michal Šlesingr: Poslední mistrovství

V Anterselvě naposledy. Michal Šlesingr už dávno oznámil, že tahle sezona je jeho definitivně tou poslední. Před 13 lety v Jižním Tyrolsku zažil snové dny. Řádně proháněl Oleho Einara Björndalena a dosáhl na stříbro a bronz.

"Mám to tady rád, líbí se mi příroda a panoramata. Anterselva patří mezi nejhezčí areály, které objíždíme. Kvůli nadmořské výšce je to pro všechny náročné, ale zároveň hezké," řekl český reprezentant.

Ondřej Moravec: Žádná velká bomba?

Tomáš Krupčík, který byl loni na MS v Östersundu ze všech Čechů nejlepší, letos kvůli zdravotním lapáliím chybí. Šanci naopak dostal Adam Václavík. Předloni v Itálii předvedl jeden ze svých nejlepších výkonů, když poskočil ve stíhačce z 58. místa až na 34.

Ondřej Moravec
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Zatímco Jakub Štvrtecký v Anterselvě bude závodit poprvé, Ondřej Moravec toho tady zažil už hodně. Ale nejlépe dokázal být desátý. A letošní příprava nebyla vůbec zdařilá. Držiteli tří medailí z olympiády v Soči 2014 se v létě vrátily trable s játry a nabral v přípravě manko dva a půl měsíce. Světový pohár rozjížděl s tím, že je rád, že funguje normálně, a nejlépe zajel v lednu v Oberhofu, kde skončil jedenáctý ve sprintu.

Nyní je na tom na prahu vrcholu sezony o mnoho lépe. "Pocitově můžu s klidným srdcem říct, že se cítím nejlépe od začátku sezony, protože mé pocity tam byly příšerné. Teď jsou normální... Nejásám, že to bude bomba. Beru to reálně a jsem rád, že tělo pracuje v nějakém hodně dobrém standardu."

Johannes vs. Martin

Martin Fourcade vede Světový pohár, ale to jen díky velké lednové absenci největšího soka. Johannesi Bömu se narodil syn a už v Pokljuce se vrátil ve velkém stylu. V Anterselvě obvykle vítězil Nor, pro Fourcada to není co se týká výsledků nejoblíbenější místo. Ale tyhle souboje by mohly zase bavit.

Ostatně jako jakékoli norsko-francouzské bitvy. A že by jich mohlo být letos opravdu požehnaně. Po prvním velkém mistrovském triumfu jistě pomrkává Quentin Fillon Maillet, momentálně muž číslo dvě v poháru.

Obhájci titulů z Östersundu

Muži:

Sprint na 10 km: Johannes Thingnes Bö (Norsko)

Stíhací závod na 12,5 km: Dmytro Pidručnyj (Ukrajina)

Závod s hromadným startem na 15 km: Dominik Windisch (Itálie)

Vytrvalostní závod na 20 km: Arnd Peiffer (Německo)

Štafeta na 4x7,5 km: Norsko

Ženy:

Sprint na 7,5 km: Anastasija Kuzminová (SR)

Stíhací závod na 10 km: Denise Herrmannová (Německo)

Závod s hromadným startem na 12,5 km: Dorothea Wiererová (Itálie)

Vytrvalostní závod na 15 km: Hana Öbergová (Švédsko)

Štafeta na 4x6 km: Norsko

Smíšená štafeta: Norsko

Smíšená štafeta dvojic: Norsko

Z povzdálí všechno sledují Němci či Rusové

Svého času v Itálii vládl Anton Šipulin, teď by ho mohl nahradit Alexandr Loginov. V pravou chvíli umějí kousat Benedikt Doll nebo Arnd Peiffer. Jmen v druhém sledu je hodně.

Mezi ženami bude chtít dál vévodit Tiril Eckhoffová, ale ostře proti stojí domácí Italky. Ačkoli se před mistrovstvím objevily zvěsti o nezacelených ranách, údajně je v italském týmu všechno v pořádku a Lisa Vittozziová i Dorothea Wiererová jsou připraveny útočit nejvýše. I když u prvně jmenované po mdlém startu sezony by to bylo o něco méně očekávatelné.

zdroj: ČT4

Dokáže konečně vybojovat zlato Kaisa Mäkäräinenová? Navážou Švýcarky na skvělá štafetová představení? Otázek je pochopitelně mnoho. A jak to tak bývá, každý světový šampionát obvykle napíše mnoho nových příběhů.

ČT vždy připravena

Tak se dobře dívejte. Česká televize má podobně jako v minulých letech na místě studio. Reportéři z místa opět zprostředkují bezprostřední reakce nejen z českého týmu.

"Studio ukáže něco více ze zákulisí a zároveň se více propojí s českým biatlonovým týmem. Každý den k nám budou chodit závodníci nebo členové realizačního týmu. Domluva s českým biatlonovým svazem působí výborně," nastínil moderátor biatlonového vysílání z Anterselvy Petr Kubásek.

Vše důležité najdete také na webu ctsport.cz.

Program MS

Čt 13. 2. 14:45: smíšená štafeta

Pá 14. 2. 14:45: sprint žen

So 15. 2. 14:45: sprint mužů

Ne 16. 2. 13:00: stíhací závod žen

Ne 16. 2. 15:15: stíhací závod mužů

Út 18. 2. 14:15: vytrvalostní závod žen

St 19. 2. 14:15: vytrvalostní závod mužů

Čt 20. 2. 15:15: smíšené dvojice

So 22. 2. 11:45: štafeta žen

So 22. 2. 14:45: štafeta mužů

Ne 23. 2. 12:30: hromadný start žen

Ne 23. 2. 15:00: hromadný start mužů

Přehled TV vysílání

Zdroj
ČT sport, ČTK, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články