Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Lisa a Doro? Žádné přítelkyně. Staré rány musí před MS hojit sportovní ředitel

Vrchol sezony a pro některé i kariéry se blíží. Pro Italy obzvláště důležitý moment. Biatlonové mistrovství světa hostí Anterselva. Ale namísto harmonické přípravy se objevil jeden starý šrám. Lisa Vittozziová připomněla bolavý okamžik z loňského šampionátu v Östersundu. V hlavní roli trenéři a její největší rivalka Dorothea Wiererová.

zdroj: ČT4

Byla sobota 16. března loňského roku – na programu štafety. Na startu připravena Lisa Vittozziová, Dorothea Wiererová však nikoli. Oficiálně kvůli zdravotním potížím. O den později vyhrála Wiererová závod s hromadným startem, Vittozziová skončila až osmá.

Konec pro mladší z biatlonistek opravdu vše nenapravil. V závěru sezony prohrála i vzájemný dramatický souboj o Velký křišťálový glóbus. A o vině má jasno.

"Byly jsme první a druhá v pořadí Světového poháru, ona místo štafety odpočívala, já ne. Nesdílela jsem tu volbu (trenérů – pozn. red.) a znervóznělo mě to. Už jsem nebyla klidná, dostala jsem se na svůj limit," uvedla Vittozziová v rozhovoru pro Messaggero Veneto u příležitosti svých 25. narozenin s odkazem na poslední závody minulé sezony, ve kterých ztratila naději na celkové prvenství v seriálu.

Dnes by se už zachovala jinak a štafetu by také nejela. "Ne, a to říkám s veškerým respektem k Itálii," podtrhla Vittozziová. "Také jsem ten závod neměla jet, ale když jsem viděla Wiererovou, která ho vynechala, aby si odpočinula, přestala jsem přemýšlet," poznamenala s téměř ročním odstupem.

Klíčový okamžik. Poslední závody v Oslu už Vittozziová zvládla hůře než zkušenější sokyně. "Už jsem to nebyla já," připustila.

Soupeřky v jednom dresu

Je veřejným tajemstvím, že nejen taneček okolo štafety z loňského šampionátu velké přátelství mezi oběma italskými hvězdami zrovna nevybudoval. 

Přítelkyně? Kdeže. "Ne, jsme velmi odlišné. Ale trénujeme společně, vážíme si jedna druhé a jsme soupeřky, když neběžíme v jednom týmu. Toť vše."

Tak to vidí Lisa Vittozziová. Jasné. Průzračně jasné.

Wiererová poprvé v Anterselvě vítězí, Vittoziová třetí. Podívejte se na loňskou stíhačku:

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih stíhacího závodu biatlonistek v Anterselvě

Jenže před domácím světovým šampionátem se takto otevřená zpověď moc nehodí. Média mlsají a uvnitř týmu to může vřít.

Navíc rozpoložení obou závodnic je věru odlišné než loni. Zatímco Wiererová znovu bojuje o křišťálový glóbus a je zatím druhá za Tiril Eckhoffovou, Vittozziová se hlavně na začátku sezony hodně trápila a teprve v Pokljuce se dokázala prokousat do elitní desítky.

Vášně musel krotit sportovní ředitel Fabrizio Curtaz. Podle něj se žádný skandál nestal. "Věděl jsem, jak se Lisa cítila. Řekla jen, co od té konkrétní chvíle během mistrovství světa v Östersundu zakusila. Pro mě nic zvláštního, ale chápu ohromení těch, kteří tu situaci přímo nezažili."

"Upřímně řečeno, v tom rozhovoru jsem nevnímal žádné obvinění proti Dorothee. Lisa řekla, co prožívala a co ji ovlivnilo v závěrečné části minulé sezony," dodal.

Lisa Vittozziová a Dorothea Wiererová ve vítězném objetí po závodech na domácí půdě v Anterselvě
zdroj: ČTK/AP

Vittozziová s Wiererovou si teď celou záležitost údajně vyříkaly. "Obě se cítily špatně. Lisa neměla v úmyslu vyvolat takovou reakci, na druhou stranu Doro neočekávala takovou kontroverzi v tak delikátním okamžiku. Také protože nevěděla nic o tom, co si Lisa myslela," zdůraznil Curtaz.

V týmu podle něj je všechno, jak má být. Příprava v Obertilliachu probíhá standardně. Tlak si touhle přeháňkou ale italská reprezentace neumenšila.

Rivalita, která motivuje

"V naší zemi rádi vytváříme rivalitu, která je větší než ve skutečnosti. Vlastně víte co? Celá tahle diskuse je nakonec prospěšná," usmál se Curtaz. "To, co se stalo, by mohlo být kořením tak akorát dávkovaným, aby to bylo nakonec pro tým pozitivní," snažil se najít motivaci sportovní ředitel.

Italové mají před sebou jasný cíl. Vybojovat na domácí půdě vůbec první medaili. Ani jejich zlatá generace devadesátých let to nedokázala. Zingerle, Pallhuber nebo Cattarinussi si museli nechat zajít chuť.

Jaké bude MS v Anterselvě? Poslechněte si Biatlon fokus podcast:

A i když se italským mužům v téhle sezoně zrovna nedaří, s Wiererovou a Vittozziovou budou mít už ve čtvrtek ve smíšených štafetách velkou naději. Rozhodně patří mezi největší favority.

Jaká že je po "drobném" extempore nálada uvnitř týmu? "Velmi dobrá," ujistil Curtaz.

Tak třeba se v cíli ve čtvrtek večer i Lisa s Doro obejmou. Jako už ostatně mnohokráte. Alespoň pro fotografy.

Zdroj
ČT sport, Fondoitalia.it, Messaggero Veneto, Ski-nordique.net

Hlavní zprávy

Nejčtenější články