Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Aerobic Open

Zrádná nadmořská výška? Davidové Anterselva nevadí, Češi už trénují v dějišti MS

Už ve čtvrtek začíná v italské Anterselvě biatlonové mistrovství světa. Český výběr absolvoval v úterý dopoledne první trénink. Velká aklimatizace ale nebyla nutná. Poslední dny se totiž reprezentace připravovala v nedalekém středisku Ridnaun. Přímé přenosy a zpravodajství z MS sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Markéta Davidová a Eva Kristejn Puskarčíková
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Důležité bylo, že čeští závodníci nezažili velký šok kvůli přesunu ze střední Evropy. Ve vysoko položených střediscích jižního Tyrolska totiž na rozdíl od Česka panuje klasická zima se vším všudy.

"Teď jsme na to týden zvyklí, v Ridnaunu, což je hodinu a půl odsud, jsme měli také nádherné počasí. Takže nás to nepřekvapuje. Kdo ale přijede z Čech, překvapí ho to," řekl střelecký trenér českého týmu Jiří Holubec.

"Příprava v Ridnaunu byla bezproblémová. Měli jsme k dispozici pěknou střelnici a perfektně upravené tratě, i když pro mě byly spíš ty turistické," doplnil Holubec.

Největší česká naděje Markéta Davidová má Anterselvu v oblibě. Loni v Itálii vyhrála svůj jediný závod Světového poháru. Vedle sprintu, který jí přinesl zlato, navíc přidala ještě druhé místo ze závodu s hromadným startem.

Je nám líto, video expirovalo.
Český tým už je v dějišti MS v biatlonu

Tradičně velmi diskutovaná nadmořská výška 1600 metrů Davidové nedělá větší problémy. "Nereaguje na ni špatně, takže když se všechno sejde, nějaký dobrý výsledek to může být," dodal Holubec.

"Co jsme chtěli, jsme odtrénovali. Zároveň jsme obnovili síly po dvou náročných trimestrech. Snažili jsme se také co nejvíc adaptovat na výšku. Brzy uvidíme, jak se to povedlo," řekl trenér biatlonistů Zdeněk Vítek.

V Anterselvě budou vedle Davidové závodit také Eva Kristejn Puskarčíková, Lucie Charvátová, Jessica Jislová a Tereza Vinklárková. Ta závod Světového poháru ještě nikdy nejela.

Biatlon fokus podcast: Naladí Davidová a spol. formu do Anterselvy a uspěje Charvátová ve štafetě?

Na světovém šampionátu se Vinklárková představí poprvé. "Bude to pro ni úplně nová zkušenost. Měla by si to užít, nestresovat se a učit se," řekl norský trenér českých biatlonistek Egil Gjelland k juniorce, která dostala přednost před Terezou Voborníkovou.

Vrcholná akce poprvé v kariéře naopak kvůli zdravotním problémům utekla Veronice Vítkové. Patrně se už ve Světovém poháru neukáže do konce letošního ročníku a o jejích dalších krocích se bude rozhodovat nejspíš během léta.

Mužskou sestavu tvoří Michal Krčmář, Ondřej Moravec, Jakub Štvrtecký, Adam Václavík a Michal Šlesingr. Pro něj to bude vůbec poslední MS kariéry. Navíc se dává dohromady po nachlazení. "Dutiny pořád nejsou úplně v pořádku, ale lepší se to," řekl stránkám biatlonového svazu.

Trénink čeká biatlonisty i ve středu. Mistrovství světa začne v Anterselvě smíšenou štafetou ve čtvrtek 13. února, vrcholit bude v neděli 23. února závody s hromadným startem.

Zdroj
ČT sport, ČTK, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články