Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Téměř v kruhu rodinném. Vzdálený Östersund láká i pro svou "nemasovost"

V posledních letech se tu jezdí Světový pohár každým rokem. Národní biatlonová aréna v Östersundu je vcelku menší přívětivý stadion s běžnou kapacitou 6000 míst. Pro mistrovství světa sice přibyly mobilní tribuny, ale na závody o mnoho více diváků nechodí. Panuje tu téměř rodinná atmosféra, což je pro tento region docela příznačné. Do ochozů si našli cestu také fanoušci z Česka.

Čeští biatlonoví fanoušci v Östersundu
zdroj: ČT autor: Ondřej Nováček

Hlavní město provincie Jämtland je od domoviny vzdáleno přes 2000 kilometrů. Tribunám kromě domácích dominují vlajky sousedního Norska. Ale najdou se i ty české.

"Fandím celému týmu. Nemůžu říct, že bych byl fanouškem vysloveně někoho konkrétního," říká příznivec z Plzně, který má na sobě dres v podobě české vlajky na zádech s číslem 71.

"Jezdím pátým nebo šestým rokem. Je to zajímavý sport, do posledního okamžiku není jasné, kdo je vítěz. Je to něco jiného než běžecké lyžování, kde máme pět Norek a pak dlouho nikdo," dodává.

Je nám líto, video expirovalo.
Na mistrovství světa v biatlonu přijeli závodníky podpořit čeští fanoušci

Biatlon pro svou napínavost táhne. Tradičně zaplněné tribuny v Novém Městě na Moravě nebo v alpských arénách jsou toho důkazem.

Na Vysočinu jezdí pravidelně i studenti Tomáš a Lenka, ale na světový šampionát zavítali vůbec poprvé.

"Byl jsem tu před čtyřmi lety na svěťáku a moc se mi tu líbilo," říká Tomáš.

Ideální recept, jak si prodloužit zimu. Zatímco v Česku je jaro v rozpuku, v Östersundu panují skvělé podmínky třeba pro běžecké lyžování.

Hlučný Ruhpolding nebo blízký Hochfilzen. Někoho ovšem lákají méně dostupné destinace. Třeba padesátitisícové město uprostřed Švédska. "Není to tak masové. Když to srovnám s německými středisky, je to tady rodinnější. Jsme tu jedni z mála Čechů, takže jsme pyšní, že jsme sem přijeli až z takové dálky," dodává Tomáš.

Ze severu zase na jih. Po šampionátu ve Švédsku přijde za necelý rok klasika. Sluncem zalitá Anterselva. Nejen českých vlajek určitě přibude. Času na plánování cesty ubývá.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články