Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Tlak už zase v normálu, ale kdo ví. Nejsem ve stavu, kdy bych to balil, ujišťuje Moravec

V sobotu si prožil něco, co by už rozhodně nikdy nechtěl. Ondřej Moravec mluvil o blackoutu, kolapsu. Ukázalo se, že z ničeho nic mu spadl výrazně tlak a na střelbě vestoje skoro nebyl schopen udržet zbraň. Další dny se ale situace ustálila a žádné náznaky problémů nejsou. Záhada. Už si zkusil i drobný trénink v zátěži a vypadá to nadějně. Ale kdo ví, co s tělem udělá dvacítka? Vytrvalostní závod mužů na MS sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz ve středu od 15:40.

Ondřej Moravec
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Rozhodně nejsem ve stavu, kdy bych to balil nebo měl pocit, že to nemůžu zvládnout," prohlásil Moravec odhodlaně po úterním tréninku.

Situace pár desítek hodin před startem nejdelšího závodu? "Není to úplně špatný. Těžko říct, co se bude zítra dít, ale dneska jsem jezdil podobně, jak bych měl jet při závodě, a zdálo se mi, že všechno funguje."

Obhájce stříbra z MS v Hochfilzenu si liboval, že se v Östersundu vyčasilo a že alespoň jednou je na střelnici klid. "Podmínky byly nejlepší, jaké jsme tady měli. To je určitě pro psychiku dobře. Na střelnici nebyl absolutně problém. To mě povzbudí," věřil Moravec.

Jenže idyla má skončit. Z Norska se blíží fronta, se kterou přijde sněžení a vítr zřejmě také nebude závodníky úplně šetřit. "Doufám, že všechno bude v pohodě. Předpověď ale není ideální," byl si vědom Moravec.

Za poslední dny tu biatlonisté a biatlonistky zažívali mnohé rozmary. Víkendové náhlé sněhopády mohou mít pokračování. "Jestli se bude dít, co se dělo, tak tam budeme tak hodinu," smál se Moravec.

Test zátěže v pořádku. Ale jak to bude v závodě?

Těsně po závodě naměřil lékař týmu Vladimír Dobeš Moravcovi tlak 80 na 60. Druhý den se už stav rapidně lepšil. "Den po závodě jsem se byl projít na klasice. To nebyl až takový problém. Ráno jsem si byl u doktora změřit tlak. Říkal, že je to ještě trochu nižší. Tak nějak to korespondovalo s mými pocity. Ale po snídani, když jsem se najedl, tak se to srovnalo do normálu. A den proběhl prakticky normálně," popisoval Moravec.

Pomalu si přidával a zkusil i kratší úsek v zátěži. "Včera jsem zkoušel kratší úseky, dneska šest minut v intenzivním tempu," přiblížil Moravec.

Ale na jakékoli soudy je brzo. Závod je něco jiného. "Jak se to vyvine, těžko předvídat. Před sprintem by nikdo neřekl, že bude mít problém s tlakem, protože ho nikdy neměl," zdůraznil trenér Zdeněk Vítek.

Nabízelo by se změnit obvyklé předzávodní rituály? Kdepak. "Udělám to samé, jako před každým závodem a bude to fungovat," odhadl Moravec.

Základem je dodržování pitného režimu a možná i trochu kofeinu. Ale maximálně jednu kávu. "Tu jsem schopen vypít klidně dvacet minut před startem. Asi by to byla cesta. Klidně bych jich zvládl víc, ale tady mají hnusný," dodal se smíchem.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články