Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Davidová: Doufám, že to není moje poslední červené číslo, které budu mít doma

Cenná zkušenost. Markéta Davidová jela v dvaadvaceti letech o svůj první malý křišťálový glóbus. Nevyšlo to. Pět trestných minut bylo ve vytrvalostním závodě na mistrovství světa prostě příliš. Přiznala, že na ni dolehla nervozita z nezvyklé situace. Neskrývala zklamání. Chyby na střelnici nepřičítala ničemu jinému než sobě.

Markéta Davidová na startu vytrvalostního závodu
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Určitě si to číslo nechám," prohlásila Davidová. Před sezonou by asi nevěřila, o co v Östersundu pojede.

Promarněná příležitost ji mrzela, ale spíš kvůli vlastním chybám. "Jsem z toho zklamaná. Lhala bych, kdybych řekla, že ne. Střelba mě dneska moc nepodržela," podotkla posmutněle.

Naděje nedošly naplnění. Naděje nikoli "globální", ale prosté – dobře zastřílet. "Nešlo ani o ten glóbus, ale o to, že se mi tady ty dva dlouhé závody v sezoně povedly, takže jsem měla v hlavě, že na to mám a že z toho může být zase dobrý výsledek."

Celkový výsledek: 43. místo. Glóbus bere dnes stříbrná Italka Lisa Vittozziová.

Rychlá jako vždycky

Davidová vyrazila s patnáctkou před většinou favoritek. Na trati žádný problém, celkově pátý nejlepší čas. První ležka bez chyby, až pak přišel zádrhel. Dvě minely, pak jedna a nakonec ještě dvě. "Střelnice se mi tady opravdu nelíbí, takže jsem s tím bojovala."

"Určitě mě zlobí ty rány, protože jsem nezávodila jen o křišťálový glóbus, ale o dobrý výsledek."

Jedno malé vykolejení hned na první stojce. "Na první střelbě vestoje jsem slyšela, jak se tu lidi baví, protože stáli hned za třicítkou. Radši jsem pak šla na devětadvacítku, abych je neslyšela, kdyby tam ještě byli. Ale to je moje chyba, že se nechám rozptýlit nějakým povídáním. Nedokázala jsem se zavřít do své bubliny."

Trenér Jiří Holubec o střelbě Markéty Davidové:

"Začátek byl perfektní. První stojka – nevím. Byly to dost daleké rány. Druhá byla dost podobná. Rány takové dva centimetry. Stojka jí dneska vůbec neseděla."

Mluvila o tom už několikrát. Östersundská střelnice dovede být zkrátka hodně zrádná, i když dneska to zprvu tak nemuselo vypadat. "Nemyslím si, že by mi úplně foukalo, spíš ten vítr se točí. Člověk neví, jestli má cvakat. Byly to moje chyby," nechtěla se na nic vymlouvat.

Nervozita se přece jen projevila

Pozornost kamer, fanoušků i soupeřek si nakonec připouštěla. "Byla to další zkušenost, která se mi bude hodit. Doufám, že to není moje poslední červené číslo, které budu mít doma," uvedla.

"Snažila jsem se, ale asi kolem mě toho bylo tolik, že to úplně vytěsnit nešlo. Takže jsem dneska asi byla víc nervózní než normálně. Fakt jsem se toho bála," připustila.

Tratě byly mnohem skluznější než zpočátku šampionátu, jak potvrzovali biatlonisté po poledním tréninku. Davidovou překvapilo, že v sobě dokáže najít ještě dostatek energie, i když už to byl pro ni čtvrtý závod na šampionátu. "Jde to. Udivilo mě, že jsem se necítila úplně hotová."

Času na odpočinek konečně bude mít víc. Štafetu dvojic velmi pravděpodobně nepojede, představí se tak až v sobotu. Tři dny na regeneraci? Proč ne. "Budeme chodit normálně na tréninky, ale bude to větší klid," těšila se.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články