Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Že by nastal čas na dobré výsledky? Ve vytrvalostním závodu nejsou šance malé

Čtyřpoložkový dlouhý vytrvalostní závod je pro české biatlonisty velkou šancí, jak udělat konečně pronikavý dobrý výsledek. To je primární cíl. Tomáš Krupčík by si navíc mohl zajistit závod s hromadným startem, Ondřej Moravec si otestuje, zda je po kolapsu ve sprintu všechno v pořádku, Michal Krčmář by si mohl po nevýrazných výkonech aspoň trochu spravit chuť a Michal Šlesingr prožije na šampionátu premiéru. Přímý přenos vysílá ČT sport a web ctsport.cz od 15:40.

Tomáš Krupčík
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

V pondělí a v úterý obloha zmodrala a úsměvy krášlilo slunce. Jenže z Norska přišlo přes hory sněžení a poněkud se zvedl vítr. Už tak jindy nevyzpytatelná střelnice bude zřejmě ještě nevyzpytatelnější.

Češi vystartují s různorodými čísly. Moravec má čtyřku, Krupčík padesátčtyřku, Krčmář devadesátku a Šlesingr čtyřiadevadesátku.

"Stoják tu rozhodně lehký není," připustil obhájce stříbra z Hochfilzenu Moravec. "Nálepka mistrovství světa tam je. Na druhou stranu si myslím, že zkušenosti na to mám velký. Nesčetněkrát jsem střílel o dobrý výsledek. Vím, jak s tím pracovat. Záleží na tom, jaký bude stav těla," dodal.

Právě stav těla je záhadou. Ve sprintu mu poklesl tlak a nastal blackout. Od té doby je všechno v pořádku, hodnoty se ustálily. Ale co s organismem udělá dvacetikilometrová porce, to netuší ani on, ani trenéři, ani lékaři.

Nejlepší výkony podává ve Švédsku Tomáš Kupčík. Nedělní masák není daleko, individuál rozhodne. Jaká je situace? Cesta do něj vede buď přes zisk medaile anebo co nejvíce bodů z MS.

Krupčík zatím v Östersundu vybojoval 34 bodů a drží 25. místo v žebříčku. Teoreticky by tedy nemusel ani bodovat, ale pojistkou by mělo být umístění kolem 30. místa.

Rozhodně ví, kde ho tlačí bota. "Jsem rád, že mi tu vycházejí stojky. Trochu se trápím s ležkou. Tam mi vždycky jedna rána ulítne. Nejsem si jistý, čím to je. Na tom zkusíme zapracovat, ale rozhodně si myslím, že po střelecké stránce to může být do individuálu dobré," řekl po stíhačce.

Horší už jsou vyhlídky dalších českých reprezentantů. Krčmář je v žebříčku pro hromadný závod třiatřicátý s 16 body. Pozice kolem patnáctky by mu mohla směrem k neděli hodně pomoci. Sám si však žádné výsledkové cíle raději nedává.

Klíčem bude koncentrace. Ve stíhačce ve třech položkách terče nuloval, v jedné se nevyvaroval dvěma chybám. Varovný vykřičník. "Doufám, že tahle dvojka ho dovede k tomu, aby se dokázal koncentrovat na všechny čtyři položky," souhlasil sportovní ředitel biatlonového svazu Ondřej Rybář.

Ostatní reprezentanti doposud ve Švédsku nebodovali. Vzhledem k tomu, že obvykle je k účasti potřeba nějakých 40 bodů, cesta do masáku vede přes příčku kolem pátého místa. Letos? Bylo by to velké překvapení.

Ale v ošidných podmínkách se můžeme dočkat velké loterie. Dá se předpokládat, že velkou roli sehraje štěstí na vítr. Johannes Bö nemá další medaili předplacenou. Zvláště po jeho kolapsu v závěrečné stojce při stíhačce. Ve druhém závodě se po triumfu Dmytra Pidručného může objevit další senzace. Anebo si může na světlou minulost zavzpomínat třeba Martin Fourcade, který už v této sezoně vytrvalostní klání vyhrál.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články