Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Bude zámořská mise Davidové svědčit? V Canmore čeká biatlonisty krutý mráz, který zahýbe závody

Bez Ondřeje Moravce, který dal přednost důkladné přípravě na březnové mistrovství světa, načnou ve čtvrtek čeští biatlonisté zámořskou misi ve Světovém poháru. Na programu jsou v následujícím týdnu dvě zastávky – v kanadském Canmore a americkém Soldier Hollow. A začíná se vytrvalostními závody, do nichž nastoupí i ženy v čele s Markétou Davidovou. Ta má z této disciplíny bronz z úvodního dílu SP sezony v Pokljuce. Přímé přenosy a podrobné zpravodajství ze SP v biatlonu sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz. Kvůli mrazu se původní časy jednotlivých závodů mění. Jisté už nicméně je, že start zkráceného vytrvalostního závodu mužů byl pozměněn na 20:20, ženy vyjedou na trať až ve 22:55 SEČ. Bude to premiéra zkráceného individuálního klání v SP.

Spokojená Markéta Davidová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Ač to Moravcovi v tomto ročníku skvěle střílí, běžecká část oproti očekáváním pokulhává. Proto se čtyřiatřicetiletý závodník rozhodl pro obětování dvou zámořských zastávek a vyhrazený čas raději věnuje přípravě na mistrovství světa, které ve švédském Östersundu začne už za měsíc.

Důvodem bylo mimo jiné i dlouhé cestování a časový posun, tedy věci, které Moravec nemá příliš v oblibě. Podobně jsou na tom i další členové týmu, který se do Severní Ameriky vydal už v neděli, aby měl dostatek času na aklimatizaci. Třeba Eva Puskarčíková s prášky na spaní.

Biatlonisté si musí zvyknout i na velmi těžké teplotní podmínky. Michal Krčmář hlásil v úterý večer z místa hodně divokých 28 stupňů pod nulou, což velí jediné: tejpy i "tatranky", díky nimž závodníci dýchají teplejší vzduch.

Je nám líto, video expirovalo.
Vytrvalostní závody se zkracují. Takové mrazy biatlonisté dlouho nezažili

Při opravdu silných mrazech od -20 stupňů může dojít i k odložení závodů, o čemž podle posledních informací České televize přímo z místa skutečně jury uvažovala, stejně jako o změně disciplín. Místo hromadných závodů by se mohly jet sprinty.

Program závodů v Canmore (může se ještě měnit) – časy v SEČ:

Čtvrtek

20:20 – zkrácený vytrvalostní závod mužů

22:55 – zkrácený vytrvalostní závod žen

Pátek

20:30 – štafeta mužů

22:45 – štafeta žen

Sobota

20:20 – sprint mužů

22:45 – sprint žen

Neděle

- rezerva pro případ odkladu některého ze závodů

"Je to krásné místo. Jen je tam občas trochu zima," uvedl v nadsázce osmadvacetiletý stříbrný medailista z olympijských her v Pchjongčchangu. "Canmore je rekreační letovisko obklopené třítisícovými štíty," popsal trenér Zdeněk Vítek místo, kde se SP konal před třemi lety.

Po lapáliích se zraněním, kvůli nimž musel oželet zejména českou zastávku SP v Novém Městě na Moravě, se do reprezentačního áčka vrací ostřílený harcovník Michal Šlesingr. Ten si na závodní rytmus zvykal postupně, kvůli zátěži startoval nejdříve v nižším IBU Cupu.

Michal Krčmář
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Šestatřicetiletý nejzkušenější člen týmu by tak již měl mít zlomený obratel vyléčený. Vedle Šlesingra a Krčmáře jsou v nominaci i Tomáš Krupčík, kterému poslední zastávka v Anterselvě svědčila velice, a rovněž Adam Václavík.

Ten ovšem po Canmore zamíří na mistrovství Evropy do běloruského Raubiči spolu s Lucií Charvátovou, protože realizační tým chtěl mít v Kanadě dostatek závodníků pro plánované štafety.

Více o probíhající sezoně Světového poháru uslyšíte v Biatlon fokus podcastu:

Mezi ženami nechybí ještě Eva Puskarčíková, Veronika Vítková a Markéta Davidová. Ta prožívá průlomovou sezonu. Už třikrát byla individuálně na stupních vítězů, počtvrté pak s českým bronzovým kvartetem v Oberhofu.

Canmore Nordic Centre by jí mohl svědčit i pro podobnou nadmořskou výšku. V Anterselvě udělala dvaadvacetiletá Davidová stříbro v masáku a ve sprintu si dojela dokonce pro zlato. Z jižních Tyrol při více než 1600 metrech nad mořem to je v Kanadě "sešup" o dvě stě metrů.

Naopak Vítková hledala po značně rozkolísaných výkonech klid během tréninků v jabloneckých Břízkách. Zda jí pobyt doma svědčil, se přesvědčíme již záhy.

Podobný záměr jako Moravec oznámil mimo jiné Francouz Martin Fourcade. Ani pětinásobný olympijský vítěz a jedenáctinásobný mistr světa není s průběhem své sezony dostatečně spokojen a intenzivně se chystá na MS.

Němka Laura Dahlmeierová zase absolvuje pouze první ze dvou zámořských zastávek, závodit bude pouze v Canmore. Poté se vrátí do Evropy kvůli regeneraci a absolvuje další tréninkový blok tak, aby v Östersundu byla po loňském dlouhém marodění v co nejlepší možné formě.

Vedle vytrvalostních závodů, které však budou kvůli velkému mrazu zkráceny, jsou v Canmore na programu štafety, které se pojedou v pátek večer SEČ. Na závěr čekají reprezentanty také závody s hromadným startem. Organizátoři ale ještě zvažují jejich změnu, v takovém případě by je nahradily sprinty. "Naší hlavní prioritou je ochránit zdraví sportovců a zajistit spravedlivé a bezpečné závody," uvedl šéf závodů Mezinárodní biatlonové unie (IBU) Borut Nunar.

Za týden do Björndalenova

V následujícím týdnu přijde na řadu středisko v Soldier Hollow u Salt Lake City. "Jsem zvědavý, jak to tam bude vypadat," řekl Šlesingr k areálu, který poslední velkou biatlonovou akci hostil v roce 2002 během zimních olympijských her. Ano, tam získal Ole Einar Björndalen úchvatnou sbírku čtyř zlatých, což tehdy bylo maximum možného.

Michal Šlesingr
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Šlesingr, pro něhož je tato sezona mezi elitou už osmnáctá, je daleko radši, že se nejede v dalším americkém středisku – Presque Isle, který hostil SP v lednu 2016. "Tam byly úzké a ještě k tomu špatně osvětlené tratě," řekl Šlesingr v narážce na podmínky absolutně nevyhovující standardům Světového poháru.

Ve čtvrtek a pátek jsou na programu sprinty, během soboty se odjedou stíhačky a zámořskou misi zakončí smíšená štafeta a závody smíšených dvojic.

Mix štafeta dvojic, která si odbyla premiéru při SP v Novém Městě v sezoně 2014/15, bude mimochodem i na programu světového šampionátu. Ženy při ní absolvují 6 km dlouhou trať, muži běží 7,5 km, každý závodník střílí čtyřikrát, dobíjí se a trestné kolo má délku 75 metrů, tedy polovinu běžného standardu.

Zdroj
ČT sport, Biathlon World, biatlon.cz, IBU

Hlavní zprávy

Nejčtenější články