Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Biatlonisté se chystají do zámoří. Krupčík vylétl nahoru, Vítková doufá v nabitou energii

Čeští biatlonisté mají za sebou dva trimestry Světového poháru a nebýt tří pódiových umístění Markéty Davidové a bronzové ženské štafety z Oberhofu, příliš velká sláva z očekávaných výkonů by to zatím nebyla. Za měsíc tým čeká vrchol sezony v podobě mistrovství světa. Ještě předtím ale vyrazí na dvě zámořské zastávky SP do Severní Ameriky. Třeba Tomáš Krupčík posilněn dobrými výkony z Anterselvy, Veronika Vítková zase nabitá přípravou v domácím prostředí. Přímé přenosy ze SP v biatlonu vysílá ČT sport a web ctsport.cz.

Tomáš Krupčík
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Dlouhé cestování, časový posun, teplotní skok. Biatlonovou reprezentaci čeká v druhém a třetím únorovém týdnu zápolení na Světových pohárech v kanadském Canmore a Soldier Hollow v USA.

Ondřej Moravec už s předstihem oznámil, že kvůli důkladné přípravě na světový šampionát, který startuje 7. března, obě zastávky SP vynechá. U nikoho dalšího z týmu se již absence neočekává.

Faktem ale je, že výkony českých biatlonistů jsou – až na Markétu Davidovou a její bronz, stříbro a zlato z Pokljuky, resp. Anterselvy – daleko za očekáváním. Moravcovi vychází střelba, běžecky se však trápí.

Více o formě české reprezentace v Biatlon fokus podcastu:

To Michal Krčmář má výkony stabilnější. 14. muž průběžného pořadí SP, tedy pět míst před Moravcem, po Anterselvě navíc tuší, že jde nahoru. "V Itálii jsem trochu cítil, že mi forma stoupá, že už to jde správným směrem," uvedl v rozhovoru pro Českou televizi stříbrný medailista z loňských olympijských her v Pchjongčchangu.

Pět týdnů před startem světového šampionátu ovšem nechce předvídat, jak by se mu mohlo ve Švédsku vést. "Těším se, ale nějaké umístění si predikovat nedovolím. V biatlonu je spoustu faktorů, které na to mají vliv," dodal Krčmář. Spokojen prý bude s jakýmkoliv umístěním do nejlepší desítky. "To bych odjížděl s tím, že jsem splnil svůj cíl."

Po Novém roce se do áčka po nemoci vrátil Tomáš Krupčík a vedle Oberhofu tak absolvoval i SP v Ruhpoldingu a Anterselvě. A v jeho jednatřiceti letech to vypadá, že z jižního Tyrolska je výkonnostně nalazen asi nejlépe, co kdy byl. Ve sprintu si v Anterselvě zajel 23. místo, v následném stíhacím závodě pak poskočil ještě o pět míst dopředu.

Je nám líto, video expirovalo.
Jak se biatlonisté připravují na druhou půlku sezony?

"Pořád si to trochu sedá. Těch věcí, které jdou zlepšit v tréninku a celkové přípravě, je pořád dost. Do úplného optima toho trochu chybí," mírní Krupčík. Je rád za atmosféru, která v týmu panuje. "Ta je výborná. Když se nedaří, je to občas trochu horší, ale jinak se nám pracuje dobře."

Do Kanady a USA se každopádně těší. "Myslím si, že tam budou hezké závody a chtěl bych tam udělat nějaký hezký výsledek. Ale říct nějaké konkrétní umístění, je těžké. Když budu spokojen se svým výkonem, bude to dobrý," dodal Krupčík.

V Canmore budou na programu vytrvalostní závody, štafety a masáky. O týden později u Salt Lake City se bude závodit ve sprintech, stíhačkách, smíšených dvojicích a mix-štafetách.

Veronika Vítková
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Kdo se naopak snaží zjistit příčiny dosavadního nezdaru, je Veronika Vítková. Do sezony vstupovala jako reprezentační jednička, ale její výkony jsou jako na houpačce. Když nefunguje běh, funguje zase střelba - a naopak.

"Tenhle průběh sezony se hodnotí hodně špatně. Rozhodně nejsem tam, kde bych chtěla být a... Je to těžký," pronesla smutně Vítková, s jejímiž problémy si zatím neví pořádně rady ani trenéři.

Během aktuální přípravy v jabloneckých Břízkách ale třicetiletá Vítková doufá, že jí pomůže vědomí tréninku z domácího prostředí.

"To si vždycky říkám, že by mě to mohlo nabít energií, protože jsem s přítelem, s rodinou, a je to takový další impuls, který mi může dodat síly. Snad to bude lepší," uvedla bronzová medailistka ze zimních Her 2018, která zatím v průběžném pořadí SP figuruje až na 50. místě.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články