Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

I po snové Anterselvě zůstává při zemi. Označení česká jednička se mi nelíbí, říká Davidová

Anterselva. Místo, kde se sny stávají skutečností. Tedy alespoň v několika posledních dnech pro Markétu Davidovou. Dvaadvacetiletá česká biatlonistka z italského podniku Světového poháru odjíždí s vítězstvím ze sprintu a druhým místem z masáku. Mladá reprezentantka ale i po životním úspěchu zůstává pokorná a nové označení česká jednička se jí moc nelíbí.

Spokojená Markéta Davidová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Je to diamant českého biatlonu, který je broušen a broušen. A s tím začínají přicházet pomalu a jistě velké výsledky.

Už to naznačila na startu sezony v Pokljuce, že tento ročník by pro ni mohl být průlomový mezi ženami. Po bronzu z individuálního závodu však přišel propad a čekání na další pořádný úspěch.

Biatlon fokus podcast: Proč je Davidová výjimečná a dokáže na triumf navázat i v zámoří?

Ten se dostavil znovu nyní. Na závěr druhého trimestru Světového poháru v Anterselvě. Za to ale pořádný.

Zatímco ze zbytku českých žen bodovala v italském vysokohorském středisku jen Lucie Charvátová, která ve stíhačce obsadila 37. pozici, Markéta Davidová uhranula svými fantastickými výkony v jižním Tyrolsku nejenom české fanoušky. Bilance tří závodů? Výhra ve sprintu, čtrnácté místo ve stíhačce a při premiéře v závodě s hromadným startem druhá pozice.

Sečteno podtrženo, podnik, na který Davidová bude vzpomínat možná celý život, jelikož první výhra v seniorské kategorii Světového poháru je první výhra.

"Pořád se mi nechce věřit, že se ten víkend tak hezky sešel. Každý závod je to stejné. Člověk se snaží dělat, co umí, co mu jde v tréninku, a snaží se to převést do závodu," řekla v rozhovoru pro Sportovní zprávy ČT sport spokojená mladá česká naděje, která životní úspěch nestačila ani pořádně oslavit, a už ji čeká další boj. Ve škole.

Na České zemědělské univerzitě ji během volného týdne čekají zkoušky z kynologie a zoohygieny.

"Uvidíme na konci týdne, jestli jsem je udělala. Snažím se, když jsem doma, do školy jezdit. Mám i občas štěstí, že spoustu zkoušek udělám napoprvé a sedne mi otázka. To mi hodně pomáhá, že si to netahám dál," řekla Davidová, která by ráda kromě školy a tréninků stihla i své velké hobby - koně.  

Jízdu na koňském hřbetě i zkoušky v lavicích už bude absolvovat jako jedna z největších českých sportovních osobností posledních dní. Její úspěchy vyvolaly obrovské ohlasy nejenom ve světě biatlonu, což sama pocítila.

"Když se vám daří, ozývá se více lidí. Když se nedaří, tak se vlastně ozývá také hodně lidí, ale v opačném směru. Je toho víc, ale není to nic šíleného," popsala po cenných kovech, které jí přály na sociálních sítích tisíce fanoušků.

Markéta Davidová s českým týmem a zlatou medailí po sprintu v Anterselvě
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Výsledky Davidové v Anterselvě daly zavzpomínat na Gabrielu Koukalovou, ke které je často přirovnávaná, a také z ní udělaly současnou českou jedničku. Ve Světovém poháru je nyní celkově na 29. místě. Tedy nejlépe z Češek.

Mladé rodačce z Janova nad Nisou se však zatím toto oznáčení nelíbí. Sama připomíná, jaké výsledky v průběhu ročníku měla, kdy třeba v Hochfilzenu či Novém Městě skončila ve sprintu až v šesté desítce daleko za reprezentačními kolegyněmi.

"To označení česká biatlonová jednička nemám skutečně ráda. Pořád jsem v celkovém pořadí kolem 30. místa, takže si nemyslím, že by mě to mělo opravňovat k takovému označení. Necítím se tak. Holky v týmu jsou také silné a to, že jim začátek sezony tolik nevyšel, neznamená, že jsou na tom hůře. Myslím, že do konce ročníku ještě ukáží, co v nich je a zvednou se," věří Davidová, které se výsledky v Anterselvě podařilo překrýt jinak ne příliš povedenou českou ženskou štaci.

Na MS žádné přehnané plány nemám. Chci hlavně dobře střílet

V Anterselvě každopádně ukázala dvě věci. Že po běžecké stránce už v současnosti patří v seriálu mezi nejlepší. To předvedla ve všech závodech a krásně to bylo vidět třeba v nedělním "masáku".

Do závěrečných kilometrů vyrazila s mankem na druhou Němku Vanessu Hinzovou, ale výborným výkonem na lyžích ji dokázala sjet a i překonat.

Druhou pak je fakt, že nadále zůstává pomalejší střelkyní, která se v Itálii přece jenom dokázala závod od závodu zlepšovat o několik sekund a hlavně trefovala přesně. Nevyšla jí jen první položka vleže ve stíhačce, kdy minula třikrát. Ve sprintu byla jako jedna z mála bezchybná, v "masáku" zase nesestřelila pouze jeden terč z dvacíti.

Markéta Davidová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Je to o sebevědomí. Je potřeba střílet nuly, abych si věřila a zrychlovala. Ona rychlost přijde pak sama. Záleží samozřejmě také na zkušenostech a tréninku, takže je pořád na čem pracovat," popsala.

Zda povedená střelba bude pokračovat i nadále, naznačí Davidová v dalších závodech SP, které se jedou v Kanadě a USA. A pak i na březnovém mistrovství světa ve švédském Östersundu, které je vrcholem sezony.

Davidové celá řada fanoušků věří, že by zde mohla rovněž zazářit a dorazit domů třeba s nějakým cenným kovem. Ona sama ale zůstává i v tomto směru nohama na zemi.

"Neočekávám od toho moc. První trimestr jsem se nedostala dvakrát ani do stíhačky a v tom druhém to bylo super, ale nemusí to tak pokračovat. I když bych byla samozřejmě ráda," myslí si. "Dobře to popsala Laura (Dahlmeierová) na tiskovce. Každý závod začíná od nuly, každý má stejnou šanci být vepředu, nebo vzadu. Budu se jen snažit dělat to, na co trénuji celý rok."

Jaké tedy bude mít cíle? Hlavně dobrá střelba.

"Chtěla bych odjet s tím, že jsem dobře střílela. Běh moc neovlivníte. Buď na to v danou chvíli máte, nebo jste se třeba špatně vyspala a nemáte na to. Chtěla bych střelbu mít nahoře, ne jednou dát nulu a pak za tři," dodala.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články