Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Hlavně neumrznout a zvládnout časový posun. Puskarčíková chce v Severní Americe stabilizovat výkony

Byl to nečekaný tah od trenéra Egila Gjellanda, vyšel však zcela na jedničku. Eva Puskarčíková jako finišmanka dotáhla české biatlonistky na stupně vítězů v německém Oberhofu, kde štafeta slavila bronz. Se svými individuálními výkony v právě probíhajícím ročníku Světového poháru ale zcela spokojená není. Doufá proto, že ve druhé polovině sezony, která vyvrcholí mistrovstvím světa v Östersundu, se jí povede "rozhoupané" výkony stabilizovat.

Eva Puskarčíková
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Puskarčíková finišuje hned po Novém roce ve štafetě v Oberhofu. Odrazí nápor Norky Tiril Eckhoffové a povede se jí tak i díky skvělému třetímu úseku Markéty Davidové dotáhnout kvarteto, kde nechyběly Lucie Charvátová a Veronika Vítková, na třetí místo za Ruskem a Německem.

Více o formě české reprezentace v Biatlon fokus podcastu:

Gjelland zariskoval, protože Puskarčíková jinak štafetu obvykle rozjíždí. A nadmíru se to vyplatilo. "Doteď jsem byla zvyklá spíš rozjíždět. Myslím, že je dobré, že se zkouší obměna a můžeme přijít na nějakou kombinaci, která by mohla být právě ta správná," říká Puskarčíková v rozhovoru pro Českou televizi s výhledem na klíčový světový šampionát.

"Tím, že to je nový trenér, má úplně nový pohled," doplňuje osmadvacetiletá závodnice k uznávanému norskému biatlonovému expertovi. "Sestavil nás na základě momentálních výsledků a nebyl ovlivněn roky předtím," tvrdí Puskarčíková.

V další štafetě o týden později v Ruhpoldingu už to bylo horší. Do sestavy se vrátila po nemoci Jessica Jislová, Puskarčíková opět naskočila na první úsek a Češky dojely na devátém místě. Příští štafetový závod se jede už v sobotu 9. února v kanadském Canmore.

Je to první ze dvou zastávek SP v zámoří. Na oba podniky (druhý SP se jede o týden později v Soldier Hollow v USA) se nyní tým žen vedený Gjellandem i muži pod koučem Zdeňkem Vítkem připravují v Břízkách u Jablonce nad Nisou.

"Doma jsem ráda. Vždycky jsme až měsíc pryč, takže jsem ráda, že nemusím někam odjíždět," říká rodačka z Jilemnice. Jak ale přiznává, i když se na závody v Severní Americe připravuje s týmem doma, volného času příliš nezbývá. "Volna moc nemáme, takže to využiju ke kadeřnici. Většinou máme furt lyže, jsme na nich pořád."

Eva Puskarčíková
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Jednačtyřicátá žena průběžného pořadí SP a zároveň bodově druhá nejlepší Češka hned po Markétě Davidové doufá, že srovná své výkony, které se podle ní pohybovaly dosud jako na houpačce.

V Anterselvě byla naposledy 49. ve sprintu, o pět míst si pak polepšila ve stíhačce, na hromadný závod už to však nebylo. V Ruhpoldingu to dopadlo ještě hůře, když Puskarčíková dojela ve sprintu 54. s dvěma chybami. Naopak Oberhof se jí tentýž závod vyvedl. To se s čistými položkami dokázala dostat na 12. příčku.

Takže ano – příměr s houpačkou sedí. "Jednou nahoře, jednou dole. Doufám, že to v druhé půlce Světového poháru už trochu stabilizuju a zlepším," dodává Puskarčíková, která už vyhlíží brzký odjezd do Kanady.

Eva Puskarčíková
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Nejvíc ji ovšem zatím děsí teplotní posun. "Je tam kolem -29 stupňů. Na to se úplně připravit nedá," přiznává s tím, že už "sejčkuje" dopředu. "Vymýšlím, co si s sebou vezmu za oblečení, abych tam neumrzla," dodává se smíchem.

Vypořádat se bude muset i s posunem časovým. Tedy věcí, kterou velmi trpce snáší Ondřej Moravec. I proto obě zastávky SP v zámoří raději odpískal kvůli přípravě na mistrovství světa. "Časový posun je náročný pro všechny. Já si asi budu muset vypomoci prášky na spaní, jinak bych to asi nedala," ví už dopředu Puskarčíková.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články