Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

ČT: Moravec se běžecky trápí a mění plány. Kvůli MS vynechá dva Světové poháry

Podle původních předpokladů měl odjet s reprezentací na dva nadcházející únorové Světové poháry do zámoří. Ondřej Moravec se ale na trati běžecky trápí, v Kanadě a USA proto bude absentovat. Plně se tak bude moci soustředit na důkladnou přípravu k blížícímu se mistrovství světa. "Je to jediná možnost, jak to zvrátit," myslí si trenér biatlonistů Zdeněk Vítek, který informaci potvrdil v rozhovoru pro Českou televizi. Přímé přenosy ze SP v biatlonu sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Ondřej Moravec
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Poslední závody v italské Anterselvě? Ve sprintu byl Moravec i s nulou a mankem minuta a půl na 32. místě. "Bylo to strašně těžké. Na trati to byl neskutečný boj, nemůžu s tím být spokojen," prohlásil. Další den se Moravec šetřil a do stíhačky nenastoupil, v masáku to nakonec bylo umístění ve třetí desítce na 25. pozici.

Více o formě Moravce i celého českého týmu v Biatlon fokus podcastu:

Střelba každopádně rozhodně není tím, co by Moravce trápilo. "Tam drží velice často v průběhu celého závodu čisté konto," říká kouč Vítek. S během už je to ale horší. "Nemá to jiskru," dodává Vítek.

Proto se čtyřiatřicetiletý závodník rozhodl pro radikální řešení. Dvě zastávky Světového poháru v kanadském Canmore a Soldier Hollow ve Spojených státech amerických obětuje pro přípravu na březnové mistrovství světa, které bude hostit Östersund.

Moravec určitě nebude ani první, ani poslední. Podobný záměr oznámil mimo jiné Francouz Martin Fourcade. Ani on není s průběhem své sezony dostatečně spokojen. Jeho čelní umístění jsou v tomto ročníku ta tam, ve Švédsku to ale bude chtít zvrátit.

"Je to nová informace, Ondra startovat nebude. Ta sezona je střelecky úplně výborná, ale běžecká je trápení," přiznává Vítek. Devatenáctý muž průběžného pořadí SP proto zůstane v Evropě. Přitom špatně se Moravec podle Vítka necítí.

"Jediná možnost, jak to trochu zkusit zvrátit před mistrovstvím světa, je udělat nějaký blok přípravy. To se určitě neshoduje s tím, že by odjel do Kanady a Ameriky. Než se srovná s časovým posunem, tak jsme zase nazpátek, pak týden příprava před mistrovstvím světa, za to se už moc zvládnout nedá," vysvětluje Vítek.

Ondřej Moravec
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Moravec je navíc znám tím, že časové posuny nesnáší vůbec dobře. Navíc během Vánoc prodělal virózu, předtím v Novém Městě na Moravě laboroval se střevními potížemi. I to se mohlo na jeho výkonnosti projevit.

"Nedá se říci, že bychom byli v nějakém průšvihu a plácali se vzadu, ale nemáme výsledky takové, jaké bychom potřebovali," dodává Vítek.

Účast na dvou únorových zastávkách Světového poháru je nicméně důležitá především kvůli bodům pro Pohár národů i závod s hromadným startem na světovém šampionátu.

Sestava pro 7. díl SP v Canmore je tak zatím následující: Michal Krčmář, Tomáš Krupčík, Adam Václavík a po zranění a z IBU Cupu se vrací ostřílený Michal Šlesingr. Je možné, že po výpadku Moravce bude tým doplněn o Jakuba Štvrteckého.

Z biatlonistek poletí do zámoří Markéta Davidová, Eva Puskarčíková, Veronika Vítková a Jessica Jislová. Lucie Charvátová bude jen v Canmore, do Soldier Hollow už ale neodcestuje. Zamíří totiž na otevřené mistrovství Evropy v běloruském Raubiči, kde ji doplní Václavík.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články