Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Ach ta nepřesná střelba. Chyby odsoudily Češky k desáté příčce, sérii výher natáhly Norky

Stará bolístka je zpět. České biatlonistky nedokázaly ve štafetě navázat na výborný výkon z mistrovství světa a na domácí půdě ve Světovém poháru v Novém Městě na Moravě se znovu trápily ve střelbě. Čtveřice Jessica Jislová, Markéta Davidová, Lucie Charvátová a Eva Kristejn Puskarčíková dobíjela osmnáctkrát a hned třikrát musela na trestné kolo, což znamenalo konečné desáté místo. Z výhry se radovala sestava Norska, která jako první ovládla štafetový závod posedmé v řadě.

Markéta Davidová vyráží do svého úseku ve štafetě v Novém Městě na Moravě
zdroj: ČTK autor: Vostárek Josef

Jen jednou se jim to v sezoně povedlo. Absolvovat celý štafetový závod bez trestného kola. Češky si tento výkon připsaly před čtrnácti dny na mistrovství světa v italské Anterselvě a hned útočily na medaili, která jim nakonec jen těsně unikla.

V domácím závodě v Novém Městě doufaly, že dokáží na obdobné představení navázat. Jenže místo toho přišel návrat do starých kolejí. Stejně jako v Ruhpoldingu, Oberhofu, Hochfilzenu či Östersundu musely po nepřesné střelbě na trestné kolo. A nebylo jen jedno.

Češky tak boj o vítězství sledovaly z velké vzdálenosti. I když...

Markéta Davidová, jež štafetu přebrala do Jessicy Jislové, na svém úseku vytáhla reprezentaci až na čtvrté místo a při položce vstoje díky chybám soupeřek mohla pomýšlet dokonce na vedení.

Jenže i ona se v náročných podmínkách, kdy chvíli foukalo a padal déšť a moment na to svítilo slunce, minelám nevyhnula. Dokonce tolika, že putovala na trestné kolo znamenající metry navíc.

"Jsem na sebe fakt naštvaná, že jsem to nezvládla. Byly to moje chyby. A chtěla bych se tam vrátit a udělat to jinak," řekla Davidová, třetí z čtvrtečního sprintu na Vysočině.

Ještě hůře si pak vedla Lucie Charvátová, jež musela na trestná kola dvě. "Ani jsem nechtěla věřit, že se mi to nepovedlo. Odjížděla jsem úplně na dně a říkala si, to ne," honilo se jí v hlavě. "Nechtěla jsem se vidět znova na trestném kole, a co se nestalo, byla jsem tam znova, aniž bych chtěla. Na prd, no," dodala.

Situaci už nedokázala vylepšit ani Eva Kristejn Puskarčíková, která při obou položkách jen těsně unikla 150 metrům navíc. České barvy dovezla nakonec na desátém místě, kdy ve fotofiniši podlehla Švýcarkám.

"Myslím, že nás to všechny mrzí, protože jsme to chtěly posunout výš. Věděly jsme, že jsme v průběhu sezony mohly být výš, a vždycky nám to nevyšlo, bohužel. S takovouhle střelbou se to ale nedá," posteskla si Puskarčíková.

"Úplně se to nepovedlo. Tohle nemůžeme považovat za úspěšnou štafetu," hodnotil výkon biatlonistek sportovní ředitel Ondřej Rybář.

Na vítězky Češky ztratily 3:55 minuty. Sedmý triumf v řadě si připsala štafeta Norska, která spotřebovala jen osm nábojů navíc. O triumfu seveřanky rozhodly na poslední střelecké položce.

Tiril Eckhoffová jako jediná z vedoucího tria (Francie, Ukrajina) skolila všech pět terčů bez zaváhání a dojela si pro vítězství před druhou Francií a třetím Německem, kterému stupně vítězů zajistila skvělým závěrečným kolem Denise Herrmannová.

Slavící štafeta Norska
zdroj: ČTK autor: Plíhal Libor

Jak štafeta probíhala?

V nevyzpytatelných podmínkách a před prázdnými tribunami začal závod poklidně a čelo se drželo pospolu. První ležku nejlépe zvládla Hanna Solaová z Běloruska, ale brzy se na první místo dostala Italka Lisa Vittozziová v závěsu s Ukrajinkou Anastasijí Merkušinovou.

Češka Jessica Jislová při ležce střílela pomalu a navíc se jí stala kuriozita. Po posledním terči myslela, že byla bezchybná a začala se zvedat. Jenže se ukázalo, že musí přece jenom jednou dobíjet. Do dalších kilometrů vyrazila jako šestnáctá.

Po položce vstoje se na vedoucích pozicích nic výrazně nezměnilo, i když Vittoziová si vytvořila menší náskok. Jislová dvakrát dobíjela a odjížděla ze střelnice dvanáctá. Dobrým závěrečným kolem ale český tým posunula na osmou pozici 42 sekund za Italkami.

Davidová se do svého úseku pustila s vervou a v prvním kole byla vůbec nejrychlejší ze všech. Na střelnici díky skvělé práci na běžkách dojela pátá a po čisté položce se posunula dokonce na čtvrtou příčku.

Ležka vůbec nevyšla Italce Frederice Sanfilipové, jež třikrát dobíjela a propadla se. Na čele se držela trojice Ukrajina, Francie a Rusko.

Na stojku Davidová dorazila s desetisekundovým mankem a díky chybám soupeřek mohla zaútočit na první místo, jenže následovalo trestné kolo a propad na osmou příčku. Na vedoucí příčce zůstala Ukrajina díky Juliji Džymové, kterou následovalo Švédsko a Polsko.

Davidová předala štafetu Charvátové jako osmá se ztrátou 35 sekund. Třetí Češka na trati si počínala běžecky solidně, a dokonce se lehce přiblížila nejlepším. Jenže přišla ležka a bylo po nadějích. Trestné kolo a propad na devátou pozici. 

Ukrajina díky jen jednomu dobíjení Valj Semerenkové pokračovala na čele. Položka naopak vůbec nevyšla druhé Elviře Öbergové, jež musela na trestné kolo. Na druhé místo se posunulo Německo následované Ruskem.

Lucie Charvátová (vlevo) předává štafetu Evě Kristejn Puskarčíkové
zdroj: ČTK autor: Vostárek Josef

Trápení Charvátové na střelbě pokračovalo i vstoje, kdy znovu musela na trestné kolo. Stejný osud málem potkal i Semerenkovou a přišel propad. Chybovaly ovšem i Franzisca Preussová z Německa a Larisa Kuklinová z Ruska a do čela šly po pěti přesných projektilech favorizované Norky díky Ingrid Landmark Tandrevoldové. Druhá byla Francie a třetí Rusko.

Puskarčíková na závěrečný úsek vyrazila s mankem 2 minut, ale ani ona se nevyhla promlémům při práci s malorážkou. Jen díky třem přesným opravám nemusela na trestné kolo a odjela devátá. Na čele se vytvořila trojice Tiril Eckhoffová z Norska, Olena Pidhrušná z Ukrajiny a Anais Bescondová z Francie.

Právě toto trio přijelo pospolu i na závěrečnou stojku, která rozhodla. Eckhoffová odstřílela čistě a vyrazila za výhrou. Bescondová musela jednou opravovat, což Francii přineslo druhé místo.

Největší drama bylo v boji o bronz. Vedoucí Pidhrušná po špatné střelbě putovala na trestné kolo a o třetí místo si to rozdalo trio Rusko, Ukrajina a Německo. Nejvíce sil ukázala Němka Hermannová.

Puskarčíková i v poslední položce třikrát dobíjela a v závěrečných metrech bojovala o devátou pozici se Švýcarskem, jež ovšem uspělo díky fotofiniši.

SP v biatlonu v Novém Městě na Moravě (Žďársko) - štafeta:

Ženy (4x6 km): 1. Norsko (Knottenová, Lienová, Tandrevoldová, Eckhoffová) 1:09:14,8 hod. (0 trest. okruhů + 8 dobíjení), 2. Francie (Simonová, Braisazová, Chevalierová, Bescondová) -28,7 (1+10), 3. Německo (Horchlerová, Hinzová, Preussová, Herrmannová) -57,0 (1+14), 4. Ukrajina -58,5 (1+12), 5. Rusko -1:11,7 (1+12), 6. Itálie -2:01,3 (0+11), ...10. ČR (Jislová, Davidová, Charvátová, Kristejn Puskarčíková) -3:55,5 (3+18).

Konečné pořadí SP štafet (po 6 závodech): 1. Norsko 360 b., 2. Švýcarsko 260, 3. Německo 260, 4. Francie 257, 5. Švédsko 249, 6. Ukrajina 242, ...8. ČR 202.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články