Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Davidová dojela bez ovací třetí, sprint opanovala Herrmannová

Markéta Davidová vybojovala ve sprintu před prázdnými tribunami v Novém Městě na Moravě bronz. S velkým náskokem zvítězila bezchybná Denise Herrmannová, druhá skončila Francouzka Anais Bescondová. Dalším Češkám se závod příliš nevydařil. Lucie Charvátová obsadila s třemi chybami 39. místo. Eva Kristejn Puskarčíková musela na trestný okruh dvakrát a skončila sedmapadesátá, Jessica Jislová byla o sedm příček níže. Přímé přenosy vysílá ČT sport, nástřely můžete sledovat s hodinovým předstihem na webu ctsport.cz.

Markéta Davidová dojela ve sprintu v prázdné Vysočina aréně třetí
zdroj: ČTK autor: Libor Plíhal

Skvělý bronzový sprint na domácí půdě, ale...

"Třetí místo tady před plnými tribunami by tomuhle závodu dalo úplně jiný náboj," podotkl sportovní ředitel svazu Ondřej Rybář.

V Novém Městě se jel bez diváků sprint v nezvykle komorní atmosféře. Nejlépe z českých závodnic se s ním popasovala Markéta Davidová. Minula sice hned první ranou, ale pak už všechny terče dokázala trefit a díky výbornému běhu skončila na bronzové příčce. Klíčem byla hlavně pohlídaná střelba vestoje.

"Na dnešní podmínky je jedna ještě přijatelná. Snažila jsem se střílet v rychlejším tempu. Ale jsem spokojená," komentovala Davidová své vystoupení na střelnici, kde dělaly závodnicím po většinu závodu problémy větrné poryvy.

Na trati zaostala za superrychlou Herrmannovou jen o 23,5 sekundy. "Nebyla to žádná hitparáda, ale podržely mě lyže," podotkla Davidová, pro kterou je dnešní bronz již třetí v této sezoně a znovu ve sprinterském závodu na 7,5 kilometru. Třetí doběhla při úvodním dílu SP v Östersundu i před Vánoci v Le Grand-Bornand.

Ostatní Češky zůstaly za očekáváním. Kristejn Puskarčíková si zkomplikovala situaci hned na úvodní ležce chybnou manipulací se zbraní. "Nevím jestli jsem tam dala špatně zásobník," posteskla si. Ani na lyžích ovšem nepatřila mezi nejrychlejší. "Šlo to docela ztuha, ale pořadatelé super. Začalo i trochu přimrzat, ale já jsem síly neměla," dodala česká reprezentantka.

Bronzová medailistka ze světového šampionátu v této disciplíně Lucie Charvátová udělala v součtu tři chyby. "Bylo to nevyzpytatelné větrem a ani na trati jsem se úplně necítila, takže takový průměrný výsledek," zhodnotila česká závodnice.

Co se dělo na trati

Denise Herrmannová jako obvykle jela nadmíru rychle, a když na první střelbě nechybovala, zařadila se okamžitě mezi největší adeptky na přední umístění.

Kristejn Puskarčíková nezvládla ležku. První dvě rány šly mimo terč, a navíc musela jednou dobíjet ručně. Naděje na solidní výsledky pominuly velmi rychle – na Herrmannovou rázem ztrácela minutu a tři čtvrtě. "Strašně dlouho ležela, než vůbec vystřelila. Všechny rány byly vpravo, navíc tam byly kalibry," popsal trenér Jiří Holubec.

Davidová začala svižně, na prvním mezičase jela téměř totožně s Němkou. Eckhoffová rovněž mnoho neztrácela, a navíc vybílila na první položce všechny terče.

Herrmannová bojovala o vítězství, i na stojce totiž byla bezchybná. To Wiererová, která letos vyhrála dva sprinty, tentokráte musela už po první střelbě na jeden trestný okruh.

Davidová hned první ranou minula. Položku ale zvládla v tempu na jeden nádech za 28 sekund. Rychle střílela i Kristejn Puskarčíková na druhé zastávce na střelnici, ale navzdory pěti přesným výstřelům na pronikavé umístění myslet nemohla.

Eckhoffová se s poryvy vypořádala špatně a na stojce udělala dvě minely. Stejně dopadla i Wiererová a v cíli figurovala až ve třetí desítce.

Davidová si stojku zkušeně pohlídala za 35 sekund, poslední rány se štěstím trefila a s vynikajícím během mohla myslet hodně vysoko. Odjížděla průběžně druhá. Chvíli po ní si však druhou nulu připsala Bescondová a zařadila se před Davidovou.

Vittozziová se druhou minelou na stojce vyřadila z boje o medaili. Majitelka bronzu Charvátová chybovala hned na úvod dvakrát, Preussová, která také mířila na přední příčky, pokazila stojku dvěma nepřesnými výstřely.

Davidová předvedla na trati výborný výkon, na Herrmannovou ztratila jen něco málo přes 23 sekund. Charvátová přidala vestoje další chybnou ránu.

Elvira Öbergová byla další závodnicí, která v nevyrovnaných větrných poryvech zvládla deset ran odstřílet čistě.

Naopak Jislová musela na dalších 300 trestných metrů navíc a bylo po útoku na body. Ostatní biatlonistky, které mohly ještě ohrožovat Davidovou, selhaly.

Radost s fanoušky si Davidová ani ostatní závodnice neužily, protože kvůli šíření nového typu koronaviru měli diváci do Vysočina Areny vstup zakázán. Rozhodla o tom v pondělí Bezpečnostní rada státu. Přesto se za oplocením novoměstských tratí sešly na některých místech hloučky fanoušků s vlajkami a snažily se pokřikem a troubením povzbuzovat závodnice i na vzdálenost několika desítek metrů.

Výsledky sprintu žen v Novém Městě na Moravě

1. Herrmannová (Něm.) 18:51,0 (0 trest. okruhů), 2. Bescondová (Fr.) -27,2 (0), 3. Davidová (ČR) -49,7 (1), 4. Ederová (Fin.) -59,0 (1), 5. Eckhoffová (Nor.) -1:11,1 (2), 6. H. Öbergová (Švéd.) -1:11,7 (1), 7. Vittozziová (It.) -1:13,7 (2), 8. E. Öbergová (Švéd.) -1:22,4 (0), 9. Hojniszová-Staregová (Pol.) -1:24,4 (2), 10. Braisazová (Fr.) -1:24,6 (3), ...39. Charvátová -2:15,7 (3), 57. Kristejn Puskarčíková -2:45,8 (2), 64. Jislová (všechny ČR) -2:59,1 (3).

Průběžné pořadí SP (po 18 z 24 závodů): 1. Wiererová (It.) 736 b., 2. H. Öbergová 651, 3. Eckhoffová 647, 4. Herrmannová 631, 5. Röiselandová 597, 6. Tandrevoldová (obě Nor.) 477, ...15. Davidová 383, 29. Charvátová 215, 31. Kristejn Puskarčíková 208, 66. Jislová 40.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články