Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Blahopřání

Pád a dvě nuly i s náhradní zbraní. Štvrtecký rozdával po ztřeštěném sprintu úsměvy

Dvě nuly ve sprintu – záruka spokojeného biatlonisty. Jakub Štvrtecký sršel v cíli úsměvy, dojel jednatřicátý. První otázky novinářů však padaly na jiné téma. Ve druhém kole v jedné ze zatáček totiž dvaadvacetiletý reprezentant upadl. Na střelnici dostal náhradní zbraň a nemýlil se. Když se přičte ještě klání před prázdnými tribunami, byl z toho prapodivný a nezapomenutelný zážitek zároveň. Opakovat by ho ale nechtěl. Přímé přenosy štafet vysílá v sobotu od 13:35 a 16:35 ČT sport, vždy s hodinovým předstihem můžete na webu ctsport.cz sledovat nástřely.

Jakub Štvrtecký zvládl ve sprintu odstřílet čistě se dvěma zbraněmi
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

"Stalo se, že jsem dal dvě nuly a zajel dobrý závod. Jenom ta zatáčka, ale to se stane. Neviděl bych to jako tragédii," hodnotil střídmě Štvrtecký v cíli.

V porovnání s prvním a třetím kolem byl o necelých dvacet sekund pomalejší. V cíli byl nakonec jednatřicátý, kdyby neupadl, mohl být v první dvacítce a možná to mohlo vydat i na účast v závodu s hromadným startem. Takhle musí nedělní start oželet a čekají ho v Novém Městě už jen sobotní štafety.

Ale ke smutku měl sebevědomý biatlonista daleko. "Bez lidí, jet se dvěma zbraněmi, dát dvě nuly, to se asi člověku moč často za kariéru nestane," pousmál se. Letos se mu to povedlo už dvakrát – před Vánoci ve Francii dojel s čistým štítem šestnáctý, ve Švýcarsku na světovém juniorském šampionátu mu stejný výsledek vynesl druhé místo.

Skončil až v ochranné síti. "Šel jsem tam moc na riziko, moc na vnitřek, nechal jsem tam špičku lyže a to mě trochu přetočilo a už jsem to neustál," popisoval kritický moment. "Asi to bude trochu odražený," ukazoval si na spodní část těla. "Ale to člověk v závodě necítí. Spíš je takový otřesený, když se tohle stane."

Podobně dopadli i někteří jeho soupeři. Štvrtecký ale zachoval chladnou hlavu a vypořádal se i s tím, že zbraň nevydržela. "Zlomil jsem si patku, říkal mi to až Rybis (Ondřej Rybář – pozn. red.) pod kopcem."

Jakub Štvrtecký:

"Johannes (Bö) si ze mě dělal srandu, že bych to měl dělat častěji, že bych měl brát rezervu, ale asi zůstanu u svojí."

Rozhodčí mu na stojce bryskně přihrál náhradní zbraň. Obvykle to může být problém, nezřídkakdy se biatlonista nevyvaruje hned několika omylů. Ne tak nejmladší český závodník.

"Rezerva je úplně jiná, byla strašně krátká, ale nějak jsem to ulovil. Byl tam kalibr, ale pořád nula," přiznal spokojeně a jedním dechem dodal: "Kdybych jel se svojí, tak bych tu nulu dát nemusel."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články