Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Golf Time

"O level jinde než minulý rok." Juška si zase věří na osm metrů a finále MS

Dálkař Radek Juška je po delší odmlce zase osmimetrový. Zbavil se výraznějších zdravotních problémů a cítí se mnohem lépe než v minulé sezoně. Jde mu o postup do finále mistrovství světa a neztrácí optimismus. Věří, že mu bude stačit výkon nad 7,95. Přímé přenosy sledujte od soboty na ČT sport a ČT sport Plus.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Juška o svém vystoupení v Ústí nad Orlicí a výhledech k MS

Červenec se vydařil. Na Velké ceně Nového Města nad Metují skočil 808 centimetrů, což byl jeho první výkon přes osm metrů od loňského Odložilova memoriálu. Na domácím šampionátu v Táboře pak přidal dalších sedm centimetrů.

"Nebylo to špatné, takové nahoru dolů. Trochu jsem se v tom hledal, ale bylo to o level jinde než minulý rok," zhodnotil Juška stručně letní sezonu.

V té halové mu nepřálo štěstí. Trápila ho ploténka a pak si při domácí nehodě na schodech nalomil dvě kůstky na pravé ruce, na které nosil ortézu. Situace se výrazně zlepšila. Ruka se vyléčila a zbavil se i problémů se zády.

Na mítinku v Ústí nad Orlicí na začátku srpna se přes osm metrů nedostal, ale hlavu kvůli tomu nevěšel. "Bylo to jen takové plácání na místě, čemuž odpovídal i ten výkon," glosoval skok do vzdálenosti 7,67. "Může to být i dobrý ukazatel: dát z velké únavy 7,67. Vidím to optimisticky," naznačil výhled směrem k Budapešti.

Na východočeských závodech měl otejpovanou nohu pod kolenem. "Trochu mě tahá přední stehno. Jak jsme dotrénovávali do mistrovství republiky, bude to asi unavenější přitahovač. Je to spíše pro jistotu, abychom to poladili směrem k mistrovství světa," přiblížil Juška.

Týden před MS už není čas na velké akce. "Teď byla lehčí únava, ale myslím, že to jde správným směrem." V úterý absolvoval poslední těžší trénink. "Už se bude ten dort jen přizdobovat," dodal český reprezentant ve Sportovních zprávách.

Pro kvalifikaci má jasný plán. "Nejlépe prvníma dvěma skoky dát zajišťovák kolem 7,90. Podle výpočtů z jiných šampionátů by mělo stačit 7,95 na finále, takže tipuju, že to bude i teď podobné," dodal Juška.

Velké nervy si ve třiceti letech nepřipouští a souboj s hvězdami své disciplíny přehnaně neřeší. "S kluky jsem už skákal tolikrát, že to nebude novinka. Když už jedu na velké závody, tak nejsem v takovém stresu, jako to bývalo dřív," dodal Juška, který se ze svých tří dosavadních účastech na MS neprobojoval do finále jen jednou, a to na loňském šampionátu v Eugene.

Ve světovém žebříčku se Radek Juška pohybuje mezi dálkaři ve třetí desítce. Celkovému pořadí sice vévodí Řek Miltiadis Tentoglou, ale nejdále letos neskočil. Výkon o 4 centimetry delší (842) předvedl teprve jednadvacetiletý Ind Jeswin Aldrin. To se ovšem událo už v březnu na indické půdě a v letní sezoně se talentovaný atlet představil v Evropě jen třikrát. Naposledy na začátku srpna skočil v Bernu do vzdálenosti 822.

Stabilní špičkovou osmimetrovou výkonnost si udržuje jamajský favorit Waynne Pinnock. Na červencovém domácím šampionátu zapsal 832. Tradiční dálkařská velmoc USA zatím stojí v ústraní. Marquis Dandy skočil letos nejlépe 834 a na domácím šampionátu bral triumf za 814.

Kvalifikace dálkařů je na programu ve středu od 11:15, finále pak ve čtvrtek od 19:30.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články