Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Těším se, co předvedu v Maďarsku, říká před MS Staněk a cítí, že forma roste

V neděli si v Domažlicích zajistil cestu na olympiádu do Paříže. Výkon 21,77 metru koulaři Tomáši Staňkovi zajistil letenku na OH v příštím roce a zvedl sebevědomí před světovým šampionátem v Budapešti, kde se představí už v sobotu. Vyléčil koleno, mohl znovu do přípravy zapojit dynamické prvky a cítí velkou energii. Na MS se chce do finále a tam předvést co nejlepší výkon.

Tomáš Staněk
zdroj: Reuters autor: Aleksandra Szmigiel

Sezonním maximem na domažlickém Hvězdném házení překonal ostrý olympijský limit Světové atletiky o 27 centimetrů a po oštěpaři Jakubu Vadlejchovi je druhým českým atletem s olympijskou jistotou. "Je super, že má člověk klid. Ale samozřejmě jsem s tím víceméně počítal, že by ta forma ještě měla gradovat, takže bych do konce sezony měl určitě ten ostrý limit hodit," řekl Staněk.

Letošní halový vicemistr Evropy měl v Domažlicích velmi kvalitní sérii, zapsal ještě výkony 21,42, 21,41 a 21,14 metru. "Je to super povzbuzení před mistrovstvím světa. Myslím si, že mi forma ještě doběhne trochu líp do mistrovství světa, takže se těším, že se předvedu v nejlepším možném světle v Maďarsku," pochvaloval si.

Na venkovní MS se vrací po čtyřech letech. Loni šampionát v Eugene vynechal, protože se nestihl dostat do formy po zranění kotníku. Jeho nejlepším výsledkem na MS je čtvrté místo z Londýna 2017, před dvěma lety v Dauhá obsadil v mimořádně kvalitní soutěži desátou příčku. "Moje ambice pro mistrovství světa v Budapešti jsou určitě postoupit z kvalifikace do finále a tam se poprat o co nejlepší výkon. Bude to hodně těžké, protože máme kvalifikaci dopoledne a finále večer, ale budu bojovat ze všech sil, aby to dopadlo k mojí spokojenosti," řekl před cestou do Budapešti, kam se vydá s trenérem Petrem Stehlíkem autem.

Po Diamantové lize v Londýně využil závodní pauzy k tomu, aby dal dohromady pochroumané koleno. "Ta prasklina se zacelila. V tréninku už mě to pak vůbec nelimitovalo, takže jsem zase mohl najet na dřepy. Udělali jsme soustředění v Jablonci, kdy jsem chodil i hodně odrazy. Nemusím teď laborovat s technikou, kterou jsem musel upravit kvůli tomu kolenu, takže házím naplno. Před světem ideální," radoval se.

Nástup formy cítil už v Ústí nad Orlicí, kde pět dní před mítinkem v Domažlicích zvítězil výkonem 21,26 metru. "Nepřišel tam žádný úlet, ale cítil jsem tam velkou energii. To je směrem k mistrovství světa důležité," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články