Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Kéž by došlo na večerní kávu. Jíchová odjíždí na MS s ambicemi na olympijský limit

První mistrovství světa čeká překážkářku Nikoletu Jíchovou. Z Budapešti by si ráda odvezla splněný olympijský limit, za kterým na MČR v Táboře zaostala jen o tři setiny. A kdoví, třeba by za neúčasti Sydney McLaughlinové-Levroneové mohla pomýšlet i na večerní finále.

Nikoleta Jíchová
zdroj: ČTK

Dvaadvacetiletá běžkyně výkonnostně kopíruje cestu Zuzany Hejnové. Loni startovala na mistrovství Evropy a letos ji čeká premiéra na vrcholné akci pod širým nebem. "Jsem zdravě namotivovaná. V Budapešti se chci poprat o co nejlepší výsledek a zároveň se pokusit o zajištění přímé účasti na olympiádě," řekla odhodlaně.

Na velkých akcích se jí daří posouvat osobní maxima, dokázala to na loňském ME i na červnovém ME družstev. V životním běhu v Táboře, kde poprvé prolomila hranici 55 sekund, cítila rezervy. "Z pohledu techniky i běhu to nebylo zcela ideální, přesto z toho byl výborný čas. Kdyby se všechno sešlo, může být výsledek velmi zajímavý," přemítala.

Olympijský limit, který mají zatím splněný oštěpař Jakub Vadlejch a koulař Tomáš Staněk, by pro ni byl velkým počinem. "Byla bych nadšená. Měla bych klid na pořádnou přípravu a nemusela kvůli sbírání bodů do žebříčku objíždět velký počet závodů," řekla svěřenkyně Jindřicha Šimánka.

V neděli absolvovala poslední těžší trénink, rozběh na mistrovství světa ji čeká v pondělí 21. srpna. Za suverénní evropskou rekordmankou Femke Bolovou z Nizozemska je při absenci světové rekordmanky Sydney McLaughlinové-Levroneové velká mezera. "Od širší světové špičky mě dělí nějakých osm desetin, což je i z hlediska boje o přední příčky hratelné," řekla Jíchová, která miluje závody na velkých stadionech, jako byl loni ten v Mnichově. "Atmosféra bývá jedinečná, vždy mě vybičuje k maximálnímu výkonu," svěřila se.

Finále ženského závodu na 400 metrů překážek je naplánované na 24. srpna ve 21:50. Takhle pozdě večer ještě Jíchová nikdy neběžela. "Byla bych ohromně šťastná, kdybych si to zkusila právě v Budapešti," zasnila se. Jen by měla problémy se svým kávovým rituálem. "Kávu piju zpravidla do tří hodin odpoledne. Teď bych si ji musela dát asi ještě v sedm večer. Kéž by na to došlo," dodala jedna z mladých nadějí české atletiky.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články