Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Panorama

Juniorští atleti se vrátili z úspěšného ME. Snad se objevila silná generace, doufá Sluka

Historicky nejúspěšnější česká výprava z juniorského mistrovství Evropy přiletěla zpět domů. Češi získali osm medailí včetně tří zlatých a v hodnocení zemí obsadili třetí místo. Šéftrenér Pavel Sluka byl z výsledku příjemně překvapen a doufá, že úspěch je zárodkem nové silné generace, která bude úspěšná i na seniorské úrovni.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Juniorští atleti se vrátili z úspěšného ME

Mistrovství Evropy juniorů se koná od roku 1964 a má za sebou 27 ročníků. V Jeruzalémě česká výprava v hodnocení zemí nestačila jen na suverénní Německo a druhé Švédsko. Odvezla si tři zlaté, jednu stříbrnou a čtyři bronzové medaile. "Je to úžasný výsledek pro českou atletiku v mládežnické kategorii. Samozřejmě jsme čekali nějaké medaile, měli jsme tam želízka, ale že budeme mít osm medailí, je pro mě překvapení," řekl po příletu Sluka.

Kontinentální tituly získali půlkař Jakub Dudycha, čtvrtkařka Lurdes Gloria Manuel a Karolína Jarošová v běhu na 3000 metrů překážek, která ozdobila svůj výkon národním juniorským rekordem 10:04,57, přičemž je stále ještě dorostenka.

Stříbro získal diskař Jan Svozil, jenž jako jediný uspěl v technických disciplínách. Bronzové medaile vybojovali mílaři Natálie Milerová a Ondřej Gajdoš a dívčí štafety na 4x100 a 4x400 metrů.

Jeruzalémský tým má velkou perspektivu, protože jeho polovina včetně všech šampionů může startovat minimálně ještě na mistrovství světa juniorů v příštím roce. Na juniorském ME navíc kvůli zranění nestartoval český dorostenecký rekordman ve skoku do dálky Petr Meindlschmid.

Sluka by byl rád, kdyby se současné mladé tváře v budoucnu prosadily mezi elitou. "Já doufám, že se objevuje silná generace, která se pak objeví v seniorské reprezentaci, na to právě cílíme. Je na trenérech a nás, abychom jim připravili podmínky a budili v nich motivaci pro vrcholový sport," uvedl. Myslí si, že ti nejlepší mají podmínky srovnatelné se světem. "Myslím, že finančních prostředků není málo, ale musíme je investovat cíleně, aby nám to neslo výsledky," poznamenal.

Řada nadějných českých atletů využívá sportovní výkonnost k získání stipendia na amerických univerzitách. "Já to z toho statistického hlediska nepovažuju pro atletiku za šťastné, protože se nám tam nerekrutuje příliš atletů, kteří by nám v seniorské kategorii vozili medaile. Samozřejmě musíme atletům nabídnout alternativu, aby zůstali v českých podmínkách, u trenérů, kteří vědí, co je vrcholná atletika, a dělají ji dobře. To je jediné, co můžeme dělat. Když někdo chce jít studovat, ať studuje, to je jasné, ale pokud chce dělat vrcholový sport, některé věci nejdou úplně skloubit," řekl šéftrenér.

Manuel vstřebává štafetu

Se dvěma medailemi se vrátila čtvrtkařka Lurdes Gloria Manuel. Osmnáctiletá běžkyně ovládla individuální závod a pak po kuriózním finiši pomohla štafetě k bronzu. Těsně před cílem upadla Němka Anouk Krauseová-Jentschová a česká reprezentantka kolem ní prosvištěla k medaili.

"Viděla jsem, že jí padají nohy, ale nemyslela jsem si, že spadne. Když spadla a proběhla jsem finišem, tak se na mě holky vrhly, začaly křičet a oslavovaly jsme," vyprávěla novinářům. Postupně jí dochází, čeho na šampionátu v Jeruzalémě dosáhla. "Už jsem to všechno dokázala vstřebat. I když tu štafetu pořád ne. Ale mám obrovskou radost," řekla s úsměvem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články