Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Holuša trpí v karanténě a říká: Pokud ve vedení MOV nesedí idioti, olympiádu musí odložit

Po loňských problémech s kyčlemi se cítil skvěle, veškerou přípravu směřoval k Hrám v Tokiu. Vzhledem k pandemii koronaviru a zrušení atletických mítinků však Jakub Holuša upadá do skepse. Zápolení pod pěti kruhy si v letním termínu nedokáže představit. "Olympiáda má být oslavou sportu. Nemůžeme trénovat, nemůžeme cestovat, nemůžeme závodit. Lze 10. července zajistit stoprocentní bezpečnost všech účastníků? Podle mě ne," myslí si český rekordman v běhu na 1500 metrů.

Jakub Holuša
zdroj: REUTERS autor: Aleksandra Szmigiel

Opavský rodák absolvoval začátkem roku šestitýdenní kemp v jihoafrickém městečku Dullstroom v nadmořské výšce přesahující 2000 metrů. Ve skupině polského kouče Tomasze Lewandowského si extrémní dril pochvaloval a trénoval bez jakéhokoli zdravotního omezení.

Loni totiž musel opakovaně překonávat bolest. Na začátku roku měl únavovou zlomeninu a zánět pravé kyčle, před říjnovým MS v Dauhá bojoval pro změnu s levou kyčlí. Letošní halovou sezonu záměrně vynechal a vzhlížel k tokijskému vrcholu.

Koronavirus mu však, stejně jako dalším potenciálním olympionikům, vystavil stopku. Kemp v americké Arizoně předčasně opustil a aktuálně musí chtě nechtě kousat povinnou čtrnáctidenní karanténu v Praze.

Z brzkého návratu domů radost bezesporu nemáte…
Rozhodně ne. Vysokohorské soustředění jsme ukončili po týdnu a kvůli karanténě musím být doma, což je pro běžce devastující. Na druhou stranu i v Americe bychom byli restrikcemi limitovaní. A riskovat, že bychom třeba nemohli odletět domů, jsme nechtěli. Raději ani nebudu spekulovat, co by nastalo, kdybychom se tam nedej bože nakazili.

Jak jste na tom zdravotně? Ani jedna z kyčlí během jihoafrického kempu nezlobila?
Úplně v pohodě. V Africe se mi běhalo skvěle a po návratu jsem vyhrál silniční desítku v Prusinovicích, navíc ve velmi kvalitním čase. Před soustředěním v Arizoně mě to ještě víc nakoplo. Moc jsem se těšil, až začne sezona naostro, ale teď šlo bohužel všechno do kopru.

Jakub Holuša na kempu v jihoafrickém městečku Dullstroom
zdroj: facebook.com/Jakub Holuša

Jak bude váš harmonogram vypadat po karanténě?
Upřímně nevím. Nikdo z nás netuší, co bude nebo nebude. Pro sportovce je nejistota asi nejhorší věc. Jde o to, že každý tréninkový plán musí k něčemu směřovat, ale pokud není kam, tak de facto nelze určit, kdy a s čím konkrétně začít. Po karanténě asi zvolím neutrální režim, budu se udržovat v maximální kondici a uvidím.

Jak v tomto světle vnímáte skutečnost, že se blíží olympiáda?
Olympiáda by se měla odložit. Má to být přece představení nejlepších sportovců světa a ukázka jejich připravenosti před plným stadionem. Už teď je ale jisté, že pokud zůstane v letním termínu, určitě nebude spravedlivá. Ruší se kvalifikace, závody, je nemožné odcestovat do zahraničí a připravovat se v adekvátních podmínkách. Plavci nemohou de facto trénovat vůbec.

Slýcháváte podobný názor také od ostatních sportovců?
Čím dál tím víc. Začínají se bouřit, protože cítí, že to má k ideálu opravdu daleko. Příprava se vzhledem k rozdílným pandemickým opatřením liší stát od státu. Jestli ve vedení MOV (mezinárodní olympijský výbor) nesedí idioti, olympiádu musí odložit. Podle mě totiž nelze zajistit, aby se 10. července sportovci nastěhovali do vesnice a byla zajištěna stoprocentní bezpečnost. Vždyť v Africe lidi víceméně netestují.

O přístupu šéfů MOV a dalších zemí k olympijským hrám v Tokiu:

Trošku se bojím, že v tomto ohledu fráze ,zdraví je na prvním místě neplatí. Jde o peníze.

Vrchní představitelé MOV i ČOV však nadále striktně tvrdí, že s odkladem Her nepočítají...
Trošku se bojím, že v tomto ohledu fráze ,zdraví je na prvním místě neplatí. Jde o peníze. Každá země na olympiádě participuje a vrchní představitelé drží při sobě. Vůči nám je to nefér.

Pokud olympiáda skutečně začne 24. července, jak se rušení mítinků týká vás a vašeho limitu?
Hodně. Závod jsem letos neběžel, a pokud nesplním tvrdý limit 3:35:00, nepojedu. Vzhledem k faktu, že minimálně do konce května se žádný mítink neuskuteční, je to na pováženou.

Chápu to správně, že budete mít na splnění limitu jednu nebo dvě šance?
Ano. A dostat se na čas 3:35:00 na první dobrou? To je neskutečně těžké. Loni jsem po zdravotních problémech začal časem o sedm sekund horším a na 3:35:00 jsem se dostal až v pátém šestém závodu. Pokud bude olympiáda v původním termínu, budu mít na splnění limitu tři týdny. To je prostě šílené.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články