Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Nordic Walking Tour Praha

Olympijský oheň už hoří, odklad ani rušení Her podle organizátorů nepřipadá v úvahu

Olympijské hry začnou 24. července. Na tom se z pohledu japonských organizátorů i Mezinárodního olympijského výboru vůbec nic nemění. Pandemii koronaviru navzdory. V přípravách pokračuje i Český olympijský výbor (ČOV). V řecké Olympii byl mezitím slavnostně zapálen olympijský oheň.

Zapálení olympijského ohně
zdroj: ČTK/AP

Nový typ koronaviru se rychle šíří. Celosvětově se jím nakazilo už přes 126 000 lidí a více než 4600 lidí nemoci podlehlo. Světová zdravotnická organizace (WHO) ve středu označila aktuální situaci za pandemii, tedy epidemii globálního rozsahu. Kvůli koronaviru byla zrušena nebo odložena řada sportovních akcí.

Čím dál intenzivněji se hovoří také o olympijských hrách, které by měly začít zhruba za čtyři a půl měsíce. Oficiálně pro ně žádný náhradní plán neexistuje. Šéf organizačního výboru Jošihiro Mori označil za nehorázná tvrzení svého podřízeného Harujukiho Takahašiho o možném odkladu OH na rok 2021 nebo 2022. Ostrou kritiku vyvolala také únorová slova člena MOV Dicka Pounda, že na definitivní rozhodnutí o osudu her je čas do konce května.

Odložení nebo zrušení Her odmítá i Kejval

Jakékoliv spekulace odmítá i předseda ČOV Jiří Kejval, který je členem MOV. "Všechny zprávy o případném odložení či dokonce zrušení olympiády jsou nyní naprosto liché. Máme i nadále plnou důvěru v opatření a kroky, které se kvůli výskytu koronaviru dělají po celém světě," uvedl v tiskové zprávě. "S organizátory jsme v úzkém kontaktu a čekáme na vývoj příštích dní. Přípravy na olympijské hry běží přesně podle plánu a s možností, že se nebudou konat nebo budou přesunuty, vůbec nepočítáme," doplnil ho sportovní ředitel ČOV Martin Doktor, který bude šéfem české mise v Tokiu.

Je nám líto, video expirovalo.
Olympijský oheň už vzplál, Tokio věří, že Hry budou

V Tokiu jsou hotová sportoviště a pořadatelé přijímají zástupce zúčastněných zemí na inspekční návštěvy. Cesta by měla čekat i představitele ČOV v čele s Doktorem. Měli by odletět v sobotu, ale vzhledem k překotnému vývoji situace se to může ještě změnit. Japonsko nepatří mezi patnáct rizikových zemí, kam vláda zakázala českým občanům cestovat.

"Žádná speciální opatření nechystáme. Samozřejmě budeme dodržovat hygienická doporučení a jsme v úzkém kontaktu s pořadateli olympiády, kteří podle nejnovějších zpráv mají na místě situaci pod kontrolou. Aktuálně jsou v Tokiu kolegové ze Slovenského olympijského výboru, takže čerpáme také informace od nich," uvedl ČOV.

Tokijská guvernérka: Věřím, že zrušit se Hry nedají

Vyhlášení pandemie podle tokijské guvernérky Juriko Koikeové určitým způsobem postoj k olympijským hrám ovlivní. "Nemohu říct, že by tam žádný dopad nebyl. Ale věřím, že zrušit se Hry nedají," řekla.

Na olympijských hrách bude startovat přes 11 tisíc sportovců z více než dvou stovek zemí. K dispozici je 7,8 milionu vstupenek.

Maskoti olympijských a paralympijských her v Tokiu: Miraitowa a Someity
zdroj: ČTK/ZUMA

V Olympii byl zapálen olympijský oheň

Ceremoniál zapálení ohně se uskutečnil bez diváků, pouze za účasti pozvaných hostů včetně prezidenta Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomase Bacha, řeckého prezidenta Prokopise Pavlopula a zástupců japonského organizačního výboru.

Herečka představující vrchní kněžku tradičně zapálila oheň pomocí zrcadla a slunečních paprsků. Pochodeň předala Anně Korakakiové, jež na minulých Hrách v Riu de Janeiro získala pro Řecko zlato ve střelbě ze sportovní pistole.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články