Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Trénujeme po lesích a improvizujeme. Část atletů zůstala v JAR, popisuje Netscher

S aktuální situací se musí vypořádat také atleti. Šéftrenér Jan Netscher si je vědom vážnosti situace. Zpět do Česka se vrátila většina závodníků, v domácích podmínkách ale trénink mají ztížený a musí improvizovat. Nejvíce atletů zůstává v Jihoafrické republice, kde je mj. oštěpařská skupina Jana Železného.

Česká čtvrtkařská štafeta
zdroj: Twitter.com/czatletika

Řadě atletů zakázala vycestovat resortní sportovní centra ministerstva školství, vnitra a obrany. "Šéfové řeší nějaké výjimky, ale je to složité. Hotely se uzavírají, tréninková centra se uzavírají, sportovci hromadně prchají do České republiky," popisoval Netscher. Z Portugalska se předčasně vrátila například oštěpařka Barbora Špotáková.

"Tu jsme v sobotu se štěstím dostali zpátky s rodinou. Měla tam být ještě víc jak týden," poznamenal šéftrenér.

"Nemusí být v karanténě, tak nastoupí a bude makat na Julisce a připravovat se směrem k olympijským hrám, aby obhájila medaili," uvedl ředitel Dukly Jaroslav Priščák.

Elitní sportovci, které podporuje ministerstvo obrany, i za nynějších omezení dál trénují. Armádní sportovní centrum Dukla zavedlo příslušná opatření, aby eliminovalo rizika nákazy. "Od hygieny a hygieničky ministerstva obrany máme povolené, že naši kmenoví zaměstnanci mohou využívat v omezeném počtu do 30 lidí sportoviště," vysvětlil Priščák.

V jediné dostupné destinaci Jihoafrické republice je nyní oštěpařská skupina trenéra Jana Železného, překážkářka Zuzana Hejnová, výškařka Michaela Hrubá a vícebojařka Kateřina Cachová.

"Nicméně tam taky nevíme, jak dlouho se to bude bezpečným způsobem odvíjet," přemítal Netscher. Doma musejí sportovci improvizovat. "V omezené míře můžou trénovat, musí dodržovat počty, nesmějí se shlukovat. Tréninky se individualizují, aby se ti sportovci nescházeli ve větším počtu," popisuje.

"Spousta lidí trénuje po lesích, po kopcích, po parcích. Složitější je to u těch, co potřebují chodit do posilovny. Ty tréninkové podmínky jsou výrazně omezené," uvedl Netscher. Posilovny jsou v Česku zavřené, ale pro ty v resortních centrech to neplatí.

"Jsou tam samozřejmě omezené počty. Atleti se snaží separovat, aby nedocházelo ke kontaktu mezi jednotlivými závodníky. Těch prostor není moc a je to složité," přiblížil bývalý tyčkař, který loni v létě nahradil Tomáše Dvořáka.

Jan Netscher (vlevo) s šéfem atletického svazu Liborem Varhaníkem
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Situace Joglové je nejistá

Maratoncům se hodně zkomplikoval boj o olympijské hry v Tokiu. Kvůli rušení závodů přicházejí o šanci splnit olympijský limit a kvalifikační období pro vytrvalce skončí 31. května.

"Nedokážu si představit, jakým způsobem to bude fungovat, s jakým řešením Světová atletika přijde. Ve chvíli, kdy ti lidi nemají kde závodit, tak to nebude spravedlivé. Pokud člověk půl roku trénuje a má jednu ránu, jeden maraton jako Marcela Joglová a nebude mít možnost vystartovat a někde ten výkon podat, je to ztráta času, úsilí a tak dále," popisoval.

Světová atletika může vycházet ze světového žebříčku, který vede a z nějž hodlala počty startujících doplňovat. "To pořadí je nějakým způsobem dané. Sám nevím, jak to vyřešit, ale nelíbí se mi to," poznamenal Netscher.

I na tuzemské scéně byla kvůli koronaviru zrušena řada akcí. Vedle soustředění se neuskutečnilo ani vzdělávání trenérů a rozhodčích, nebude mezinárodní chodecký závod v Poděbradech ani mistrovství republiky v chůzi na 50 kilometrů. Odložen byl republikový šampionát v půlmaratonu v Pardubicích. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články