Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Král: Úspěch osmnáctky jsme potřebovali, ale většina práce je před námi

Praha – Hokejisté do 18 let na mistrovství světa dosáhli na bezprecedentní úspěch, když vybojovali stříbrné medaile. Nejen, že se jednalo o první účast českého týmu ve finále této věkové kategorie, zároveň jde o ostrý kontrast s předcházejícími roky, kdy česká reprezentace pravidelně vypadávala již ve čtvrtfinále. Na téma, zda stříbrné medaile osmnáctky jsou náhodným výkyvem, nebo začátkem ukazujícím na zlepšenou výchovu mladých hokejistů u nás, se rozpovídal předseda Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s předsedou Svazu ledního hokeje Tomášem Králem

ČT sport: Jak si máme vysvětlovat výborné výsledky osmnáctky na mistrovství světa?

Tomáš Král: Stejně jako hlušina, která byla do teď a která samozřejmě není odstraněná tímhle turnajem, měla svoje příčiny a bylo celkem logické, že přišla, tak výsledky konkrétně této reprezentace pro mě a všechny zúčastněné, kteří se v tom pohybují dnes a denně, nejsou něčím, co by nemělo svoje základy.

V předchozích letech končil český tým v této věkové kategorii pravidelně ve čtvrtfinále, čím si vysvětlujete, že tentokrát se dočkal medailového úspěchu?

Vznikají různé koncepce nebo kroky, které se realizují. V roce 2008 nebo 2009 byl vyhlášen program obnovy mládežnického hokeje. Od začátku jsme deklarovali, že stav je velmi špatný, a pokud se začne pracovat s mládeží, je možné očekávat první výsledky za čtyři pět let a je to přesně pět let.

Ve Švédsku jim to z "míst na konci" – jako jsme byli my v předcházejících letech – zpátky na vrchol trvalo deset let. Mám obrovskou radost. Hlavně za ty kluky a ty trenéry (…), ale na druhou stranu je to první krok. Takový úspěch jsme potřebovali, ale práce je pořád před námi.

V týmu je několik hráčů, kteří již nakoukli do extraligy. Například Pavel Zacha z Liberce, do jednoho extraligového utkání naskočil v této sezoně brankář Vítek Vaněček nebo pardubický útočník Michael Špaček. Jak ale zařídit, aby se udrželi alespoň do svých dvaceti let "doma" ve svých klubech?

Za posledních pět let jsme významně snížili počet týmů v extralize juniorů. Ze 24 na 16 v příští sezoně, takže kvalita juniorské soutěže šla velmi prudce nahoru. Šestnáct týmů jsou všechny extraligové týmy plus se k nim vždy přidají dva další týmy z první ligy. Ale týmy z měst, kde to dělají výborně – třeba Jihlava, Hradec, Olomouc a podobně.

Další věc je od nové sezony kontroverzní pravidlo o možnosti zařazení juniorů na soupisku do extraligy. A vidíte, že kluci, kteří nakoukli do extraligy nebo trénují s extraligovými mužstvy, nám začínají zůstávat doma. Začínají cítit šanci a to je přesně ta cesta.

Za posledních pět let se navýšila suma peněz putujících do mládežnického hokeje ze 47 na 85 milionů korun. Na co tyto peníze jdou?

Přerozdělujeme dotace do sportovních středisek, to znamená do klubů. Zvýšili jsme náklady na nově vzniklé akademie. Jsou to náklady na reprezentaci, které také významně vzrostly. Je třeba si uvědomit, že mládežnické reprezentace oproti roku 2009 hrají o 60 % více utkání. Jsou to zápasy se světovou špičkou.

Dneska létají na turnaje do Kanady nebo USA, měříme se nejčastěji s Ruskem, Švédskem a Finskem. To je zásadní rozdíl oproti předchozím létům, kdy se hrálo o 60 % zápasů méně a jezdilo se na turnaje do Maďarska a Polska. Abychom hráli s o dva roky staršími Poláky, to je velký rozdíl oproti tomu, když se měříme se špičkou.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články