Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Česká "osmnáctka" na USA ve finále nestačila, z MS si odveze historické stříbro

Lappeenranta (Finsko) – Senzační tažení hokejové reprezentace do 18 let na mistrovství světa zastavil až ve finále výběr USA. Velký favorit českým mladíkům nedal příliš šanci a vyhrál především díky výbornému začátku 5:2. Svěřenci trenéra Jakuba Petra i přesto ziskem stříbrných medailí dosáhli největší českého úspěch v této věkové kategorii.

David Kaše (vlevo) a Radek Veselý se stříbrnými medailemi z MS osmnáctek
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA/ autor: Martti Kainulainen

Česká osmnáctka si mohla poprvé na MS vychutnat atmosféru finále. Dosud měla na kontě tři bronzy z let 2002, 2004 a 2006. Na někdejším ME si Československo vedlo lépe naposledy v roce 1992, kdy obhájilo titul.

Naděje na dovršení senzačního vystoupení zlatou tečkou se ale začala týmu trenéra Jakuba Petra rychle rozplývat. Američané otevřeli skóre už po 33 vteřinách, když Vaněček ještě zasáhl při Milanově šanci, ale vzápětí skóroval Dougherty. Jeho gól si ještě sudí ověřili u videorozhodčího.

Američané se pak ubránili při Wegwerthově vyloučení, už po přesilovce měl šanci nejlepší střelec turnaje Vrána. V sedmé minutě se na druhé straně prosadil z dorážky Matthews. Za 46 vteřin už to bylo 3:0 pro USA. Tečovaný puk padal ze vzduchu do brankoviště a Milano jej dorazil do prázdné branky.

Kouč Petr si vzal oddechový čas, po šancích na obou stranách se Češi dočkali 34 vteřin před koncem prvního dějství snížení. Veselý pronikl po levé straně do útočného pásma, vystřelil a z dorážky se prosadil před Nedeljkovicem Smejkal.

Po 73 vteřinách druhé třetiny vrátil Američanům tříbrankový náskok Larkin, který překonal Vaněčka zblízka po ideální Milanově přihrávce. Favorit měl zápas plně ve své moci a ve 28. minutě upravil na 5:1 přesnou ránou Matthews. Další gól mohl přidal při Zachově trestu Hanifin.

Jakub Petr (trenér ČR): "Potvrdilo se to, co jsme očekávali. Připravovali jsme se na to, že Američané budou mít raketový vstup do utkání, ale bohužel jsme při prvním střídání udělali obrovskou chybu. A když se Američanům podaří takový vstup do utkání, je opravdu těžké s tím něco udělat. Navíc ve finále mistrovství světa. Klíčový byl asi gól na 4:1. Vyhrál nejlepší tým na turnaji. Kluci tam ale nechali všechno, jsem na ně pyšný."

Češi zkorigovali ve 34. minutě, při Tuchově pobytu na trestné lavici usměrnil Rašnerovu přihrávku za Nedeljkovicova záda Kaše. Američané ve druhé třetině přestříleli soupeře 15:2 a převahu měli i v poslední části. Branka už ale nepadla při šanci Vrány v 55. minutě ani při závěrečné americké přesilovky, kdy zasáhl Vaněček.

ČR - USA 2:5 (1:3, 1:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 20. Smejkal (Veselý, Chlapík), 34. D. Kaše (Rašner, Špaček) - 1. Dougherty (Milano, Eichel), 7. Matthews (Connor, Collins), 8. Milano (Belpedio, MacLeod), 22. Larkin (Milano), 27. Matthews (Fortunato). Rozhodčí: Kaukokari (Fin.), Wehrli (Švýc.) - Malmqvist (Švéd.), Pesonen (Fin.). Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. Diváci: 3 338.

ČR: Vaněček - Pyrochta, Mašín, Ščotka, Rašner, Mikliš, Zbořil, Havlín - Pastrňák, Karabáček, Zacha - D. Kaše, Vrána, Špaček - Veselý, Smejkal, Chlapík - Vopelka, Kuťák, Ordoš - Černoch. Trenér: Jakub Petr.

USA: Nedeljkovic - Dougherty, Fortunato, Glover, Belpedio, Collins, Hanifin, MacLeod - Eichel, Tuch, Milano - Bjork, Larkin, Hitchcock - Gersich, Matthews, Connor - Wegwerth, Pavelek, Stevens - Fiegl. Trenér: Danton Cole.

Bronz slaví po výhře nad Švédy Kanada

Hokejisté Kanady získali na mistrovství světa hráčů do 18 let ve Finsku bronzové medaile. Neúspěšní obhájci titulu v souboji o třetí místo zdolali Švédsko 3:1 a na medailové umístění dosáhli potřetí v řadě. Švédové naopak podruhé za sebou skončili bez cenného kovu.

Kanada, která v sobotu prohrála v boji o finále s Českem 3:4 v prodloužení, od 11. minuty prohrávala. Při Ahově vyloučení sice hrála v přesilovce, ale po chybné rozehrávce se puku zmocnil Törnqvist a překonal gólmana McDonalda. Vyrovnat se zámořskému týmu povedlo v 18. minutě, kdy při vyloučení Muzita Bagendy překonal Söderströma z otočky Perlini.

V další přesilovce ve 27. minutě trefil Carrier horní tyč. Za minutu už se Kanada dočkala, do pravého horního rohu branky se trefil Crouse. Forslingovi pak zabránila ve vyrovnání tyč, ve třetí třetině pojistil náskok Kanady Konecny. Snížit ještě mohl Nylander, ale opět trefil jen horní tyč.

Kanada - Švédsko 3:1 (1:1, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 18. Perlini (Virtanen), 32. Crouse (Konecny, Hicketts), 56. Konecny (Sanheim, Hicketts) - 11. Törnqvist. Rozhodčí: Miller (USA), Salonen (Fin.) - Lhotský (ČR), Jamaguči (Jap.). Vyloučení: 5:5, navíc Hicketts, Quenneville - Andersson všichni 10 min., Elgestal 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 3 251.

Kanada: McDonald - Fleury, McKeown, Sanheim, Bleackley, Hicketts, Pilon, Carrier - Hawryluk, Quenneville, Gropp - Virtanen, Audette, Thomas - Barzal, Konecny, Bishop - Perlini, McCann, Crouse. Trenér: Shawn Bullock.

Švédsko: Söderström - Lagesson, Englund, Aho, Pettersson, Forsling, Ollas Mattson, Andersson - Franzén, Kempe, Lindblom - Elgestad, J. Forsbacka Karlsson, A. Karlsson - Holmström, Nylander, Törnqvist - Ehn, Ottosson, Muzito Bagenda. Trenér: Anders Eriksen.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články