Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Lener: Slabý draft jsem čekal, změna je běh na dlouhou trať

Praha - Z českého pohledu tristní výsledek draftu NHL šéftrenéra Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) Slavomíra Lenera nezaskočil. Draftem prošli pouze tři čeští hokejisté, ani jeden z nich se nevešel do první stovky. Lener však podobný vývoj očekával. Obrat k lepšímu je podle něho během na dlouhou trať, zhruba v horizontu sedmi až deseti let.

Slavomír Lener
zdroj: ISIFA/LN

"Čekali jsme, že draft letos bude slabší, ne-li vůbec nejslabší vzhledem k výsledkům mládežnických kategorií i individualit," řekl Lener. Nepočítaje jediného draftovaného Čecha Ladislava Svozila v roce 1978, jsou tři vybraní hráči vyrovnáním historického minima. Jen trio českých hráčů zaujalo kluby NHL potřetí za posledních šest let.

"Je to v intencích poslední doby, ze které vyčníval výjimečný ročník 1993," uvedl Lener. Před dvěma lety si Edmonton vybral beka Davida Musila sice až jako 31. v pořadí, ale draftem prošla desítka českých mladíků.

Slavomír Lener:

"Je to i ve Švédsku, v Kanadě. Jde o určité vlny, kdy se sejde kvalitní skupina hráčů, jiný rok to třeba není takové."

V minulosti byly podle Lenera roky, kdy bylo draftováno více než 20 hráčů. "Pro nás je důležité, pokud se dostanou do úvodních kol draftu a pak se uchytí v NHL. V současnosti je pro nás cílem vychovat jedince. Postupem času bychom rádi, aby se zase jednalo o větší množství hráčů," doplnil Lener.

Je nám líto, video expirovalo.
Lener o draftu NHL

Lener: Musíme mladým udělat prostor

Výkyvy v síle jednotlivých ročníků ale považuje za přirozené. Ve snaze o zlepšení sáhlo vedení českého hokeje k různým opatřením, z nichž tím nejdiskutovanějším z poslední doby je povinnost extraligových klubů zařadit na soupisku juniory a další mladé hráče.

"Odcházejí ve věku 16, 17 let a jsou draftovaní ve věku, kdy už hrají pod CHL (organizace zastřešující tři hlavní juniorské ligy v zámoří WHL, OHL a QMJHL). Proto ta opatření. Jde o to udělat hráčům prostor, aby viděli, že mají šanci hrát dospělý hokej a patřit k platným hráčům týmu," konstatoval Lener, jemuž brzké odchody mladých hráčů vadí. Je totiž přesvědčený, že hokejově mohou růst i v tuzemsku.

Odhadovat, kdy přijde zlepšení a zavedená opatření přinesou kýžené ovoce, není podle Lenera jednoduché. "Nastartovaly se akademie a mezinárodní programy. Je to běh na dlouhou trať. Je důležité, aby hráči měli kvalitní programy v sedmi letech, zrovna tak v 10 letech. Nejvíce 'přitlačit' pak musíme na hráče, jimž je 15, 16 let. Do té doby držíme krok, ale právě tady nejvíce zaostáváme za světem," tvrdí asistent Ivana Hlinky při triumfu na olympijském turnaji v Naganu.

Počítá proto s horizontem sedmi až deseti let. "Měl jsem možnost vidět ročníky 1997 a 1998, je tam spousta šikovných hráčů. Všichni na tom ale musí pracovat a všechno do sebe musí zapadat."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články