Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Jde to nahoru, shodují se o systému výchovy hokejistů Lener i Král

Praha - Je český mládežnický hokej stále v úpadku a hrozí mu neslavné zítřky? Kdyby podle předsedy Českého svazu ledního hokeje Tomáše Krále a šéftrenéra Slavomíra Lenera nedošlo v posledních třech letech k určitým opatřením, mohlo být s českým hokejem v budoucnu hodně zle. Cestu z nedávné krize a první důkazy zlepšení popisovali oba funkcionáři v Tématu pro hosty Michala Dusíka.

Šéftrenér ČSLH Slavomír Lener
zdroj: ČT sport

Byla konečná ve čtvrtfinále posledního juniorského šampionátu a porážka od Německa ukazatelem neúspěchu? Lener se vrátil k vystoupení reprezentace na MS dvacetiletých v Malmö s nadhledem: "Pro nás je povzbuzující to, že vždy dokážeme někoho z velmocí porazit nebo vyřadit. Respekt máme a to je důležité. Cesta, kterou jsme nastoupili, nebude znamenat přísun medailí z juniorských akcí hned. Je to minimálně na deset let. Ve Finsku i Švédsku to udělali před časem a teď jim to nese ovoce."

Jednou ze systémových změn je snížení počtu mládežnických týmů (juniorka, dorost, žáci) ze čtyřiadvaceti až na šestnáct (už v příští sezoně). Junioři mají dle nového pravidla prostor i v extralize. Je dostatečný a neubývá jich v jejich vlastních soutěžích? "My chceme, aby pendlovali. V pátek hrají za áčko, v případě malého vytížení na farmě v první lize nebo za juniorku během soboty. Ice-timy jsou zatím slušné," vysvětlil manažer seniorského týmu pro Soči.


Král poupravil fámy o novince v pravidlech. "Standardní je hrát zápasy osmnáct hráčů plus dva gólmani. Pokud někdo che hrát dvacet plus dva, musí zapsat ty dva navíc ročníky pravidlem dané, letos 94 a mladší. Pokud je nemá nebo nechce, ať hraje osmnáct plus dva. Pravidlo o povinném nasazování juniorů neexistuje. Cílem bylo, aby talentovaní hráči kvalitně trénovali a tzv. si čichli k dospělému hokeji v extralize nebo první lize. Ne aby cestovali po republice jako batoh a nehráli," kladl důraz na myšlenky nového opatření Král.

První čísla blížící se trendu hokejových velmocí už vedení svazu má. "Vloni nám nastoupilo a bodovalo devět hráčů, z toho pravidelně hráli tři, mezi nimi velmi dobře Tomáš Hertl. Letos nastoupilo už třicet sedm hráčů, v polovině soutěže jich sedmnáct bodovalo. Už v této sezoně se čísla blíží švédské, švýcarské, finské nejvyšší soutěži. Příslibem je i aktivní tréninková účast, ve které se hráči zapojují do forčekingu, zakládání útoků a podobně," vysekl statistiku Lener a Král doplnil: "Vždy jsme apelovali, aby kluby dávaly šanci mladým. Nic se nedělo a tenhle "příkaz" je výsledkem. Je to však skládanka související s ekonomikou, akademiemi, a také aby nedocházelo k uspěchaným odchodům. Bude to ještě mít svůj vývoj."

Je nám líto, video expirovalo.
Téma pro hosty ČT sport

Za obrodou přítomnosti mladíků v extralize stojí i ti, kteří sami jako junioři v nejvyšší soutěži začínali. "Stáli za tím hlavně Martin Straka a Láďa Růžička. Oni se postavili za to, aby mladí v přebudovaném systému dostávali šanci. Chceme i dále pracovat na tom, aby měli talentovaní hráči více prostoru v extralize a samotné kluby motivaci je udržet. Podle nových a platných smluv IIHF a NHL to klubům přinese mnohem více peněz, než kdyby odešli ve věku šestnácti, sedmnácti let," uvedl Lener a doplnil další statistiku "úmrtnosti" talentů v nižších zámořských soutěžích. Pouhých 5 % ze 700 hráčů za posledních dvanáct let se dokázalo prosadit po brzkém odchodu.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články