Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Kouč osmnáctky Petr: Kluci tam nechali všechno, jsem na ně pyšný

Lappeenranta (Finsko) - Čeští hokejisté do 18 let sice svou podařenou pouť světovým šampionátem nedotáhli ke zlatému vrcholu, kouč Jakub Petr však pro ně měl i přes finálovou porážku s vysoce favorizovaným týmem USA (2:5) slova chvály a uznání.

David Kaše (vlevo) a Radek Veselý se stříbrnými medailemi z MS osmnáctek
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA/ autor: Martti Kainulainen

"Vyhrál nejlepší tým na turnaji. Kluci tam ale nechali všechno, jsem na ně pyšný," řekl Petr. "Čtvrtfinále a semifinále nás stalo hodně sil, což asi dnes bylo vidět," uvedl čtyřicetiletý kouč k vydřeným výhrám v prodloužení nad Ruskem a v semifinále nad Kanadou.

V souboji o zlato se prý pouze potvrdila očekávání celého mužstva. "Připravovali jsme se na to, že Američané budou mít raketový vstup do utkání, ale bohužel jsme při prvním střídání udělali obrovskou chybu. A když se Američanům podaří takový vstup do utkání, je opravdu těžké s tím něco udělat. Navíc ve finále mistrovství světa," připustil Petr.

Za klíčový moment označil gól USA na 4:1 krátce po nástupu do druhé třetiny. "Ale jak jsem říkal před zápasem, Američané mají vybudované mužstvo, které hraje naslepo a má neskutečný tlak do brány," ocenil kvality Američanů, kteří získali zlato již popáté za posledních šest let.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy z utkání USA "18" - Česko "18"

Byla tu skvělá parta, říká obránce Rašner

Převažující pozitiva viděl i přes porážku rovněž zadák Alex Rašner. "Američané na nás vletěli a dali nám tři rychlé góly. Pak jsme sice snížili, ale nedařilo se nám. I kvůli tomu, že jsme málo stříleli," zhodnotil duel osmnáctiletý bek Olomouce.

Sám měl výrazný podíl na druhé české trefě, když jeho střílenou přihrávku od modré čáry usměrnil David Kaše a snížil na 2:5. "Ve čtvrtfinále proti Rusku jsme se na střídačce domlouvali, že to takhle sehrajeme. Akorát to dva zápasy nevyšlo, až dneska. Jsem za to rád, ale škoda, že jsme takových gólů nedali víc," litoval Rašner.

"Druhé místo je ale pořád krásné. Nějak jsme se tím zapsali do dějin a zůstaneme tam," prohlásil Rašner. "Kdybychom si před turnajem řekli, že budeme stříbrní, tak tomu asi nikdo neuvěří. Je to úžasné. Stříbrnou medaili z mistrovství světa řadím ve svojí kariéře úplně nejvýš. Doufám, že ještě přijdou další takové úspěchy," přeje si Rašner.

Základem pro historicky největší úspěch na MS této věkové kategorie byla skvělá parta v týmu. "Ve všem jsme si pomáhali a táhli jsme za jeden provaz. Občas se třeba něco dělo, ale vždycky jsme si nad tím sedli a popovídali si o tom. Bylo to tady super," uvedl Rašner.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články