Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Deset sportovních příběhů roku 2014

Praha - Rok 2014, to nebyly jen olympijské hry a fotbalový svátek v Brazílii. Sport v uplynulých dvanácti měsících znovu přinesl řadu emotivních momentů, úspěchů i pádů, návratů i zklamání. Pojďme si v poslední den roku připomenout alespoň některé z nich...

Radost českých fotbalistů
zdroj: AP autor: Alexei Filippov

Tulipány pokosené "pilkou"

Po čtyřletém martyriu s neoblíbeným trenérem Michalem Bílkem se česká reprezentace dočkala svého "spasitele" v podobě strůjce plzeňského fotbalového zázraku Pavla Vrby. Ve čtyřech přípravných zápasech však národní tým dvakrát remizoval a dvakrát prohrál, což před domácí kvalifikační premiérou proti Nizozemsku nevěstilo nic dobrého. Češi se ale bronzového celku z posledního MS nezalekli. Dokonce po hrubce stopera Janmaata v nastaveném čase a zásahu Václava Pilaře urvali trochu překvapivé vítězství. Vrbovo kouzlo najednou začalo fungovat, český výběr vyhrál i zbývající tři podzimní duely a v polovině kvalifikace ME 2016 je na dobré cestě na šampionát do Francie.

Je nám líto, video expirovalo.
Vítězný gól Václava Pilaře v utkání Česko - Nizozemsko

Kometa proti Kometě

Byl to jeden z největších příběhů letošního extraligového play-off. Mladý zlínský brankář Libor Kašík ještě v loňském roce chytal jen první ligu za Olomouc, sezonu 2013-2014 ale mohl směle označit za životní. Nejdříve svedl úspěšný souboj o roli jedničky se zkušeným Lubošem Horčičkou a držel se v popředí brankářských statistik. Po slabším začátku vyřazovacích bojů vypadl ze sestavy, ale ve třetím duelu semifinále proti Třinci se vrátil do branky a pomohl Beranům otočit sérii z 0:2 na 4:2.

Naplno pak zazářil ve finále proti Kometě, vychytal Zlínu po deseti letech titul a stal se nováčkem sezony. "Já nevím, co mám dělat. Půjdu se asi zastřelit nebo skončím," zhodnotil to sám ve velmi bezprostředním rozhovoru po posledním finále. A ironií osudu to byl právě on, kdo odnesl "mistrovskou kocovinu" Valachů v probíhajícím ročníku. Od prosince už Kašík znovu chytá jen první ligu za Třebíč.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Liborem Kašíkem po vítězném finále extraligy

Labutí píseň "La Roja"

"Kdo, když ne my? Kdy, když ne teď?" Reprezentace Španělska nebrala na domácím světovém šampionátu v basketbalu nic menšího než finálovou účast a očekávaný souboj o zlato s Američany. Domácí "La Roja" bez zaváhání ovládla nejtěžší skupinu MS s Brazílií, Francií i Srbskem, stejně jako osmifinále proti Senegalu a každého soupeře porazila nejméně o 16 bodů.

Jenže přišla čtvrtfinálová odveta s Francouzi. Španělé se po prohraném prvním poločase zvedli a během třetí čtvrtiny zlikvidovali sedmibodový náskok soupeře. Těsně před třetí sirénou se pak zásluhou nejkrásnější akce šampionátu v podání Sergia Rodrígueze a zakončujícího Rudyho Fernándeze dokonce dostali do vedení. Nikdo z více než 13 tisíc diváků v hale madridského Realu ale v tu chvíli netušil, že efektní Alley oop byl labutí písní Španělů. Domácí výběr v poslední čtvrtině nevídaně zkolaboval, závěrečné dějství prohrál 9:23 a finálový sen se rozplynul

Je nám líto, video expirovalo.
Alley oop Rudyho Fernándeze v utkání s Francií

Zázrak v Brně

Měl to být spíš zápas o čest, v nejlepším případě zoufalý pokus o nemožné. Čeští házenkáři v baráži o mistrovství světa prohráli na půdě silného Srbska 15:23 a sen o šampionátu v Kataru mizel nenávratně v mlze. Jenže kombinace nadšení domácího týmu v brněnské odvetě a podcenění ze strany balkánského soupeře znamenaly fatální obrat ve vývoji dvojduelu. Češi před frenetickým publikem přejeli opařené Srby 33:21, oplatili jim dvojnásobné vyřazení v předchozích kvalifikacích a v lednu si po osmi letech znovu zahrají na MS.

Je nám líto, video expirovalo.
Závěr barážového utkání Česko - Srbsko a česká radost

Potupa pro "Šerifa"

Jedna z největších ikon současné NFL, quarterback Denver Broncos Peyton Manning, si měl druhým titulem z prestižního Super Bowlu definitivně zajistit nesmrtelnost. Zadák proslulý perfektní organizací spoluhráčů, která mu vynesla přezdívku "Šerif", ale ve finále proti Seattlu hned v úvodu selhal. Hrubka v rozehrávce darovala už ve 12. vteřině Seahawks vedení a z rychlého direktu se už Manningův tým nevzpamatoval. Dlouho očekávaný souboj obrany Seattlu se skvělým útokem Broncos se změnil v jednoznačnou záležitost, Seahawks zvítězili drtivě 43:8 a legenda opouštěla newyorský MetLife Stadium hodně zahanbená. 

Nejtěžší zápas ve Fed Cupu

České tenistky vyhrály Fed Cup už potřetí za poslední čtyři roky, přesto i tentokrát bylo něco poprvé. Premiérově si rozhodující třetí bod finálového zápasu připsala Petra Kvitová, když v nervydrásajícím souboji udolala Němku Angelique Kerberovou. Kvitová prohrávala v první sadě už 2:5, nakonec ji ale získala v tie-breaku. Zrcadlově opačný byl druhý set, ve kterém česká jednička naopak prohospodařila vedení 3:0. V závěrečném dějství bezmála tříhodinové bitvy Kvitová nalezla poslední zbytky sil a pěti vítěznými gamy v řadě získala už téměř ztracený zápas. "Byl to můj největší a nejtěžší zápas ve Fed Cupu," přiznala unavená vítězka.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhodující míček finále Fed Cupu

Poslední zlato do sbírky

Dvakrát vybojovala Barbora Špotáková zlatou medaili na olympijských hrách, v Ósace před sedmi lety stála na nejvyšším stupni při mistrovství světa. Evropský titul jí však ve sbírce chyběl, dočkala se až v Curychu, při svém velkolepém návratu po mateřské pauze. Na evropském atletickém šampionátu se Špotákové přitom vůbec nedařilo, vítězný hod 64,41 byl jejím jediným povedeným v celém finále. "Vydolovala jsem to ze sebe, ale byl to hodně nepříjemný závod, budu na to dlouho vzpomínat. Takový jsem nikdy nezažila," uvedla Špotáková poté, co přidala do své sbírky úspěchů poslední chybějící zlato.

Je nám líto, video expirovalo.
Zlatý hod Barbory Špotákové na ME v Curychu

Hattrick nezastavitelné Orphee

Po třech vítězstvích Tiumena s nestárnoucím Josefem Váňou přišla na nejtěžším kontinentálním překážkovém závodě éra Orphee des Blins. Dvanáctiletá hnědka opanovala i 124. ročník Velké Pardubické, zvítězila potřetí v řadě a stala se první klisnou v historii závodu, které se něco podobného podařilo. Rekordní zápis se však rozhodně nerodil lehce, o vítězném hattricku musela Orphee rozhodnout až v cílové rovince po napínavém souboji s Al Jazem. Třetí vítězství na pardubické steeplechase bylo pro Orphee zároveň posledním závodem kariéry, čtyři triumfy legendárního Železníka tak zůstanou ještě nějaký čas nepřekonány.

Je nám líto, video expirovalo.
Dramatický doběh 124. Velké pardubické

Tvrdý pád na domácí půdu

Nejslavnější etapový závod světa, start v rodné zemi a šance ukázat se před fanoušky. Skvělý spurtér Mark Cavendish velmi toužil vyhrát úvodní etapu Tour de France možná až příliš. V závěrečném spurtu v Harrogate, rodném městě své matky, pak upadl v cílové rovince po kontaktu se Simonem Gerransem. Dokázal sice ještě s rukou fixovanou k tělu dojet do cíle, ale s vykloubeným ramenem a poraněnými vazy pro něj závod skončil. "Tím pádem jsem vážně zdeptaný. Byla to moje chyba, snažil jsem se najít skulinu, která tam nebyla. Hrozně jsem chtěl vyhrát," litoval Cavendish.

Je nám líto, video expirovalo.
Pád Marka Cavendishe v závěru 1. etapy Tour de France

Návrat sněhové královny

Dlouhých pět let čekala slalomářka Šárka Strachová (Záhrobská) na medailové umístění ve světovém poháru sjezdových lyžařů. Od vítězství v Aspenu v listopadu 2009 se stačila definitivně sportovně i lidsky rozejít s otcem, získat olympijskou medaili a na dalších Hrách být vlajkonoškou výpravy, provdat se a v neposlední řadě se po operaci nezhoubného nádoru na mozku před dvěma lety znovu vrátit k lyžování. Ve své možná poslední sezoně se ale dokázala vrátit mezi slalomářskou špičku a v rakouském Kühtai zazářila druhým místem. "Jsem ráda, že jsem se po těžké nemoci rozhodla dál jezdit," uvedla Strachová s tím, že přístě chce víc než druhou příčku.

Je nám líto, video expirovalo.
Jízda Šárky Strachové ve 2. kole slalomu na SP v Kühtai

Hlavní zprávy

Nejčtenější články