Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Reprezentace v uplynulém roce radost nedělala, extraliga tráví změny

Praha – Zatímco z hlediska hokejové reprezentace byl uplynulý rok bídný a smutný, extraliga zažila revoluci. Nová pravidla i posuzování faulů sice v lecčems působí lehké zmatky, v důsledku se však domácí nejvyšší soutěž vydala na dlouho očekávanou cestu, která má posílit její kvalitu i prestiž. Správnost změn se postupně projevuje, ve hře padá více branek, prosazují se mladší hráči, avšak největší tuzemskou hokejovou událostí roku zůstává nedůstojný odchod Aloise Hadamczika od reprezentace.

Sport
zdroj: ČT4

Soči: Konec ve čtvrtfinále, nýmandi, mediální komplot

Zimní olympiáda byla velkou prohrou jak reprezentačního týmu, tak zejména tehdejšího trenéra Aloise Hadamczika. Velké debaty vzbudila už nominace na Hry, nejvíce však zklamala samotná hra českého týmu. Český výběr, dle jmen velmi solidní, působil na ledě poněkud bezradným dojmem, který korunovalo čtvrtfinále se Spojenými státy. Američané nakročili k postupu již v první třetině, kterou ovládli 3:1, na což reprezentace nenašla odpověď, nakonec prohrála 2:5 a v turnaji skončila.

Kritika výkonu českých hokejistů poté kulminovala odstoupením reprezentačního trenéra Hadamczika, který své odcházení poněkud nezvládl. Tepal údajnou mediální psychózu, hovořil o komplotu, komentátory olympijského dění nazval nýmandy. Celá dohra neúspěšného turnaje pak působila poněkud smutným a amatérským dojmem, hokejovou veřejnost zčásti uklidnilo až jmenování Vladimíra Růžičky staronovým koučem reprezentace.

Alois Hadamczik ve Studiu Buly:

Alois Hadamczik na olympiádě v Soči"Musí se vám na olympiádě sejít všechno. Místo tyčky trefíte gól, proměníte šance a musí vám výtečně chytat gólman. Bohužel se nám to nesešlo. Je to sportovní neúspěch, ale není to sportovní tragédie. Skončili jsme šestí, když před čtyřmi roky jsme byli sedmí. Tím se neomlouvám, nejsme spokojeni. Ale proč nás tady chce někdo takto špinit a pomlouvat? Kde mají ti lidé nějakou úctu, hodnocení kreditu člověka, který něco dokázal...? Myslím, že se nemohou divit, že jim pak řeknu, že jsou nýmandi..."

Je nám líto, video expirovalo.
Bývalý trenér reprezentace Alois Hadamczik o své rezignaci

Soči: Ruský debakl, Kanadské zlato

Snad ještě hůře však na domácím turnaji dopadl hvězdný tým Ruska. Hráči byli před šampionátem pod obrovským tlakem, kterému zcela podlehli. Úspěchem měl být pouze očekávaný zisk zlaté medaile, nicméně rozpačitá sborná skončila na holích Finů už ve čtvrtfinále po prohře 1:3. Naopak Kanadě vyšel celý turnaj skvěle, kompaktní tým s přehledem prošel do finále, ve kterém nedovolil Švédům ani branku a po výhře 3:0 slavil zlato.

ELH: Zlín po deseti letech získal titul, do extraligy se navrátila Boleslav s Olomoucí

Po skončení základní části nebylo mnoho lidí, kteří by na extraligový titul tipovali Zlín. Jasným favoritem byla mimořádně silná Sparta, která soutěž ovládla s luxusním patnáctibodovým náskokem. Zlín byl čtvrtý, celých dvacet bodů za Pražany. Formu však načasoval excelentně. Ve čtvrtfinále si poradil s Hradcem, v semifinále vyprovodil Třinec, přesto se ve finále věřilo spíše Brnu, které bylo zocelené vyřazením Sparty v sedmi zápasech. Avšak Kometa již do finále příliš sil nepřenesla. V prvních dvou zápasech nevstřelila ani branku a nakonec prohrála jasně 1:4 na zápasy. A Zlín mohl slavit po deseti letech extraligový titul.

Možná ještě zajímavější souboje se děly v barážové skupině. Do ní spadlo Kladno s Chomutovem, na extraligová vrata zvenčí bušili vítězové prvoligových semifinále Olomouc a Mladá Boleslav. A bušili vskutku silně, Kladno s Chomutovem si totiž i přes poměrně solidní složení týmů přetáhly do barážové skupiny herní depresi, zatímco prvoligisty táhlo nadšení, úspěšná sezona v zádech a touha probojovat se o soutěž výše. Což nakonec i rozhodlo. A extraligisté se mohli "těšit" minimálně na rok zápasů s Kadaní, Benátkami nad Jizerou a podobně.

MS: Ani z Minsku Češi medaili nepřivezli. A Jágr oznámil konec u reprezentace

Na světovém šampionátu měla česká reprezentace napravit dojmy z olympijského turnaje. Zpočátku se jí nevedlo špatně, po očekávaném postupu ze skupiny porazila ve čtvrtfinále Spojené státy a byla na dosah vytoužené medaili. Severský dvojboj však Čechům vůbec nevyšel. Rozhodla zejména naprostá střelecká nemohoucnost, kdy útočníci nebyli schopni proměňovat ani zcela vyložené šance.

V semifinále reprezentace prohrála 0:3 s Finskem, v zápase o bronz pak stejným výsledkem i se Švédskem. Zlato brali suverénní Rusové, na Česko medaile nezbyla. "I když jsme zápas chtěli zvládnout a já si myslím, že jsme ho odehráli a hlavně odbojovali dobře, tak to bohužel k ničemu nevedlo. Měli jsme tam momenty, kdy jsme mohli dát gól, ale prostě to nevyšlo. Chtěli jsme tu medaili urvat za každou cenu, ale stálo to spoustu sil a nemáme nic," prohlásil po zápase o třetí místo kapitán Tomáš Rolinek.

Frustrace po prohře padla i na největší hvězdu českého týmu. Jaromír Jágr ohlásil definitivní konec u reprezentace. "Prostě mám pocit, že je čas odejít, že už prostě nejsem hráč takový, jaký jsem byl. Nejsem schopen v daný moment rozhodnout zápasy. Můžu přínos pro mužstvo mít, ale už to není to, co od sebe já osobně očekávám," řekl po šampionátu. Problémy měl dle svých slov i s adaptací na široké evropské kluziště, a přestože byl s osmi body za čtyři branky a čtyři asistence nejproduktivnějším českým hráčem, na ukončení reprezentační kariéry trval. Bude zajímavé sledovat, zdali Jágrovo přesvědčení ustojí i touhu fanoušků vidět ho naživo na domácím mistrovství v Praze.

ELH: Nováčci šlapou výborně, zato mistr se topí v bídě

Start nového ročníku hokejové extraligy nejvíce poznamenala změna pravidel. Zvětšení útočných pásem se setkalo s úspěchem, padá více branek, hybridní zakázané uvolnění přispělo k větší plynulosti hry. Ovšem tu prakticky obratem zpomalilo zpřísnění posuzování zápasů rozhodčími. Jasný úmysl vymýtit "zpomalovací" fauly, jako je drobné osekávání a držení, rychle navýšilo počty vyloučených, hráči si na pozměněný metr zvykají pouze pomalu.

A možná i to přispělo ke dvěma největším překvapením v dosavadním průběhu ročníku, kterými jsou zcela bídná forma úřadujícího mistra ze Zlína a zároveň výborná fazona Litvínova, který se nalézá na samém čele tabulky. Překvapují i oba nováčci, kteří se zatím drží mimo barážové pozice. Zejména Olomouci se daří daleko lépe, než se před sezonou očekávalo. Konec základní části tedy ještě slibuje solidní zápletku. A než se fanoušci hokeje po skončení extraligy nadějí, bude tu domácí světový šampionát. Snad bude rok 2015 pro reprezentaci úspěšnější než ten téměř uplynulý.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články