Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Challenge Tour 2024

Mezinárodní asociace sportovních novinářů oslavuje 100 let od svého založení, byl u něj i Sekora

Rok 2024 je nabitý sportovními událostmi, ale zároveň i rokem 100. výročí založení Mezinárodní asociace sportovních novinářů (AIPS). Vznikla 2. července 1924 před začátkem olympijských her v Paříži a byl u toho mimo jiné i český spisovatel a redaktor Ondřej Sekora.

Archivní fotografie z prvního zasedání Mezinárodní asociace sportovních novinářů
zdroj: ČT sport

Zajímavostí je, že slavnostní zasedání proběhlo v ringu, který už byl připraven na soutěže pod pěti kruhy. Sekora v té době působil ve Francii jako reportér Lidových novin a byl zvolen zástupcem generálního sekretáře a pokladníkem. Na shromáždění nescházel ani Vilém Heinz-Henry, v té době předseda českého Klubu sportovních novinářů.

Je nám líto, video expirovalo.
Dusík a Drbohlav o výročí sta let Mezinárodní asociace sportovních novinářů

"Mezinárodní asociace sportovních novinářů vznikla jako určitý výraz propojení, o které usilovali otcové zakladatelé – francouzský sekretář olympijských her v Paříži Franz Reichelt a belgický šermíř a plavec Victor Boin," přiblížil Vladimír Drbohlav, vedoucí zahraničních operací ČT sport.

"Reichelt pozval z titulu své funkce akreditované novináře, bylo jich tehdy devětasedmdesát ze sedmadvaceti zemí," doplnil.

Sekora, jenž byl mimo jiné i zdatným kreslířem, měl podle šéfredaktora redakce sportu České televize Michala Dusíka za úkol nejen informovat čtenáře u nás o francouzském sportu, ale zároveň šířit v zemi galského kohouta slávu toho tuzemského.

"Když vycházely tehdejší noviny, byl trochu problém reprodukovat fotografie, protože tehdejší tisková technologie byla taková, že nevycházely moc dobře. Zatímco Sekorovy kresby byly nádherným doplňkem jeho článků. A to byl jeden z důvodů, proč byl velmi oblíben také jako sportovní redaktor," nastínil Dusík.

Sto olympijských příběhů a digitalní svět

V rámci oslav se AIPS rozhodla shromáždit sto olympijských příběhů, které jsou k dispozici na webu Asociace. "Natočili je mladí reportéři z jednotlivých zemí a své místo na této mapě má i Česko," pokračoval Dusík. 

Mezinárodní asociace sportovních novinářů, která mimo jiné vybírá sportovce roku, má aktuálně 9500 členů. Od svého zrodu se stará o podmínky pro práci novinářů, ale zároveň také o etiku jejich práce. 

"V dnešní době prochází absolutní změnou, poněvadž v novém digitálním světě se tradiční staré pojetí žurnalismu dostává do řady otázek a klasické vydavatelské domy zanikají, ale AIPS na to dokázala reagovat a stále je velmi funkční," dodal Drbohlav.

V podobném duchu hovořil i současný prezident AIPS Gianni Merlo. "Moderní doba je úplně jiná, než jaké to bylo před sto lety, ale některé principy zůstávají stejné. Dobrá žurnalistika musí být jasná, upřímná a pravdivá," zdůraznil Ital.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články