Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Atmosféra na ME v krasobruslení? Trochu divadlo a jiný svět, těší se Vichnar

Praha/Ostrava – Mistrovství Evropy v Ostravě bude šíří vysílání a nabídnutého obsahu největší krasobruslařskou operací České televize od olympiády ve Vancouveru. Tentokrát navíc musí ČT nasnímat a zrežírovat velkou pětidenní porci přímých přenosů, kterými diváky provede Miroslav Langer. A studio s hosty bude mít pod taktovkou Petr Vichnar, který svůj první krasobruslařský přenos zažil už před devětadvaceti lety. "Doufám, že bude vyprodáno a skvělá atmosféra," těší se moderátor Branek, bodů, vteřin. Program šampionátu zahájí krátkým programem ženy. Přímý přenos startuje na ČT sport a webu ctsport.cz v 10:55.

Petr Vichnar
zdroj: ČT24 autor: Jan Langer

Vichnar komentoval tři velké krasobruslařské šampionáty u nás. Poprvé v Praze v lednu 1988. "Bylo to shodou okolností moje vůbec první mistrovství Evropy a vůbec první komentování krasobruslení, takže to mám uložené ve své paměti velmi přesně. Byl to krásný šampionát. Jednak doma, vyprodané hlediště, byly tam k vidění nádherné výkony, až po skutečně strhující tance na ledě," řekl Vichnar.

Vzpomíná zejména na sourozence Duchesnayovi. "Přijeli s neuvěřitelnou kreací nazvanou Džungle. Tenkrát s trenérem Martinem Skotnickým udělali skutečně nádherné představení," řekl Vichnar a vzpomínal dál: "Barna bruslil slušně, byla tam Katarina Wittová a výborní ruští tanečníci. Krasobruslení mne opravdu chytlo."

O pět let později komentoval i mistrovství světa a v roce 1999 opět evropský šampionát. "To jsem dokonce také moderoval studio. Při komentování jsem se díval na plochu, v přestávkách jsem se otočil k ploše zády a pozval vedle sebe do studia hosta," uvedl Vichnar.

Na nadcházející ME v Ostravě se velmi těší. "Atmosféru kolem závodů mám rád. Je trochu hysterická, trochu umělecká, trochu to připomíná divadlo, ale má to něco do sebe. Je to jiný svět, na který jsme jinak v televizním sportu zvyklí," prohlásil.

Je rád, že ve studiu přivítá zajímavé hosty, třeba někdejší mistry světa a Evropy - Evu Romanovou, Karola Divína, Radku Kovaříkovou nebo René Novotného. "Těším se na ta setkání, na atmosféru v hale. Doufám, že bude vyprodáno. Těším se i na krasobruslení jako na sport, který mě provázel profesním životem přes dvacet let."

Studio zabere ve vítkovické hale místo, kde bývalo i při hokejových šampionátech. Mnohem blíž ledové ploše bude reportérka Iva Pelikánová, která si tuto roli v menší míře vyzkoušela na loňském ME v Bratislavě. "Když ten sport milujete od malička a najednou budete součástí projektu, budete to prožívat se závodníky, dělat rozhovory bezprostředně po jízdách, to bude asi zkušenost, která se nebude jen tak opakovat," uvedla.

Doplňovat se bude s reportérem Davidem Knebelem a oba se dostanou až k samotným závodníkům, a to nejen českým. "Těším se na to. Dělat rozhovor s Carolinou Kostnerovou nebo Javierem Fernándezem, to bude velká pecka," dodala Pelikánová.

Z Ostravy odvysílá ČT sport a ČT2 kompletní mistrovství Evropy, během pěti dnů se jedná o skoro 40 hodin přenosů. "Krasobruslení je podobné Davis Cupu a dvouhrám mužů, takže časově to vychází na nějakých 10 až 12 hodin. Je to asi nejdelší přenos, ke kterému se můžeme dostat, což s sebou nese i nároky na pozornost," řekl režisér Charilaos Karadžos.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články