Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Krasobruslařský mumraj v plné parádě. ČT odvysílá z ME všechny soutěžní jízdy

Ostrava – Přímé přenosy České televize neminou jedinou soutěžní jízdu na mistrovství Evropy v krasobruslení. Jednadvacet kamer nabídne více než pětatřicet hodin vysílání. Signál poputuje nejen do Evropy, ale i Japonska či Severní Ameriky. Ve studiu ČT provede diváky Petr Vichnar, komentátorský maraton prožije Miroslav Langer. Podívejte se na kompletní program.

Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron
zdroj: Reuters

"Vyrábíme přenosy pro většinu vysilatelů v Evropě i televize z Japonska, Koreje nebo Severní Ameriky. Šampionát nabídne na dvě stovky soutěžních jízd, všechny přitom uvidí diváci České televize živě," řekl výkonný ředitel programu ČT sport Jiří Ponikelský.

Vichnar se vrací do role moderátora studia ČT. "Dost jsem o tom přemýšlel, jestli mám, jak se říká, vstoupit zase do té řeky. Ale ono je to něco jiného než komentování, které jsem už uzavřel a nechal za sebou. A čím víc se šampionát blíží, tím víc si uvědomuju, jak jsem to prostředí krasobruslení měl moc rád. Má zvláštní, takovou trochu divadelní atmosféru," uvedl.

Nebudou chybět rozhovory s mnoha experty a významnými krasobruslařskými osobnostmi, v čele s někdejšími mistry světa a Evropy, Evou Romanovou, Karolem Divínem, Radkou Kovaříkovou nebo René Novotným.

Soutěžní program bude komentovat Langer. "Nejraději komentuji závody, kde se všem daří, kde nikdo nepadá a kde je jedna jízda lepší než druhá. Jsem přesvědčený, že i divákům se takové závody líbí nejvíc," řekl.

V roli expertů se představí Kateřina Kamberská, bývalá rozhodčí Olga Žáková, choreografka Gabriela Žilková Hrázská i mistr Evropy z roku 2008 Tomáš Verner.

Čtyři soutěžní dny a nedělní přenos závěrečné exhibice bude snímat celkem jedenadvacet kamer České televize. Jedenáct z nich se bude věnovat dění přímo na ledové ploše, pět bude snímat studia pro přestávkový program a pět dalších zamíří do zákulisí sledovat přípravy krasobruslařů i jejich reakce na výsledky.

ME v krasobruslení v Ostravě
zdroj: ČTK autor: Petr Sznapka

Velmi specifický sport má i svá pravidla pro snímání. "Krasobruslení se snímá poměrně konzervativně, jedná se o estetický sport, a proto u něj není kladen takový důraz na akčnost, ale na výraz krasobruslaře a samozřejmě na technické prvky. Souvisí s tím i jiný, specifický rytmus střihu. V přenosu by nemělo být nic, co by odvádělo pozornost. Když sledujete krasobruslení naživo v hale, díváte se hlavně na ledovou plochu. A v televizi byste měli vidět to samé," popsal režisér ostravských přenosů Charilaos Karadžos.

"Novým prvkem, který máme připravený právě pro ostravský šampionát, je přenášení emocí z místa, kterému říkáme green zóna. Tedy do prostoru, kde závodníci, kteří už mají závod za sebou, čekají na výsledky svých soupeřů a kde je prostor pro dosud divákům skryté emoce," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články