Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Z Jagudinovy do Fernándezovy éry. Jaké bylo ME v Praze a jaké bude to ostravské?

Ostrava – Evropský šampionát se na českém nebo československém území konal celkem osmkrát, naposledy v roce 1999 v Praze. Tehdy Rusové sbírali medaile jak houby po dešti v babím létě. Tomáš Verner měl celou svou kariéru před sebou. Plála rivalita Alexeje Jagudina a Jevgenije Pljuščenka, do popředí se draly francouzské či italské taneční páry. Vůbec poprvé se tentokrát nejlepší evropští krasobruslaři sjíždějí do Ostravy. Přímé přenosy nabídne ČT sport, ČT2 i web ctsport.cz. Podívejte se na kompletní program.

Sport
zdroj: ČT4

Ambasadorem ostravského mistrovství je Tomáš Verner. V Praze před 18 lety ještě startovat nemohl. Nikdy tak neměl možnost absolvovat vrcholnou akci před domácím publikem. "Na jednu stranu to mrzí. Jako malý jsem měl sen, že bych si zajel na velkém šampionátu doma. Na druhou stranu všichni víte, že se mi jezdilo lépe dále od domova, kde byl menší tlak. Je to dvousečné," uved před časem.

V Praze reprezentoval Česko tehdy šestnáctiletý Lukáš Rakowski a zajel si nejlepší životní umístění. Dokázal se probojovat do volných jízd a skončil třiadvacátý. Vernerova éra měla začít až o pár let později. Tehdy vládl evropskému i světovému ledu Alexej Jagudin. V 16 letech na něj však zle dotíral Jevgenij Pljuščenko. Sebevědomý a nadmíru nadaný mladík udělal z obvykle spíše nudné ruské převahy dramatickou podívanou naditou velkou rivalitou.

Letošního šampionátu by se mělo zúčastnit 36 mužů, 35 žen, 18 sportovních dvojic a 30 tanečních párů. Podobně tomu bylo i v Praze. V nejnabitějších individuálních kategoriích neměli před osmnácti lety Rusové konkurenci. Sebrali všechny cenné kovy. Ženám kralovala Maria Butyrská. V této kategorii lze očekávat nevýrazné rozdíly. Rusko dominuje, jen jména se mění.

Poslední velké evropské zlato vybojovali v Praze ruští tanečníci Krylovová s Ovsjannikovem. Druzí skončili Francouzi Anissinová s Peizeratem, kteří okouzlili ve vystoupení na hudbu z filmu Muž se železnou maskou publikum mimo jiné i zvedačkou, kdy partnerka nesla partnera. V různých obměnách pak zapojovali tyto prvky i v příštích letech, až jejich tažení krasobruslařským světem vyvrcholilo ziskem zlatých medailí na olympijských hrách v Salt Lake City.

Nejlepším českým umístěním na šampionátu v Praze bylo sedmé místo sportovní dvojice Kateřina Beránková a Otto Dlabola. Po hubených letech se zrovna v této kategorii začíná z českého pohledu blýskat na lepší časy. V Ostravě se poprvé na velké seniorské akci představí juniorští mistři světa Anna Dušková a Martin Bidař.

Také před osmnácti lety prožívalo české krasobruslení jakési mezidobí, které překlenovali jako jedni z mála Beránková s Dlabolou. V současnosti je to ostřílený Michal Březina. Ostatní čeští reprezentanti budou sbírat zkušenosti. Vedle Duškové s Bidařem to budou taneční pár Nicole Kuzmichová, Alexandr Sinicyn nebo Jiří Bělohradský a také Michaela Lucie Hanzlíková.

Téměř dvě dekády velkých změn

Kam se za osmnáct let krasobruslení posunulo? Především se už dávno nehodnotí na šestkové stupnici a nerozhoduje relativní určení pořadí. Změna systému s sebou přinesla i revoluci v pojetí soutěžních jízd. Tatam je doba, kdy mezi skoky bylo jen pramálo spojovacích prvků. A technické možnosti závodníků také výrazně pokročily. Vrcholem už nemusí být trojkombinace čtverného, trojitého a dvojitého skoku, ale třeba různorodé a precizní provedení několika čtverných skoků.

Na startu je mladá generace, která může posunout lidské hranice o další velký krok kupředu. Na americkém šampionátu o uplynulém víkendu sedmnáctiletý Nathan Chen předvedl v jedné jízdě hned pět čtverných skoků. Už to dávno nejsou jen toeloopy. Na evropském mistrovství nelze očekávat takovou porci, ale také evropská elita se vyrovnává a Javier Fernández, který ovládl poslední čtyři ME, nemusí být ojedinělým zjevem.

Poprvé se evropský šampionát na českém území konal vlastně nedaleko. Roku 1928 byla dějištěm Opava. Hlavním organizátorem byl tehdy sudetoněmecký bruslařský svaz, který dodal též všechny československé reprezentanty Rudolfa Praznowského, Otta Zappeho a Wilhelma Czecha. Později už hostily evropská mistrovství pouze Praha a Bratislava. Doposud nejvýznamnějším krasobruslařským podnikem v Ostravě bylo juniorské mistrovství světa v roce 2003.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články