Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Premiéra na velkém ME. Dušková s Bidařem budou ve svém živlu

Praha – Zatímco třeba pro Michala Březinu to bude už desáté seniorské mistrovství Evropy, sportovní dvojice Anna Dušková a Martin Bidař si odbude premiéru. A nebude to debut ledajaký. Čeká na ně hned motivující i svazující domácí prostředí. Mistrovství Evropy v krasobruslení startuje v Ostravě ve středu 25. ledna. Přímé přenosy nabídne ČT sport, ČT2 i web ctsport.cz.

Sportovní dvojice Anna Dušková, Martin Bidař
zdroj: Czech Figure Skating autor: Aleš Krecl

Sedmnáctiletá Dušková a o necelý rok starší Bidař jsou největšími současnými nadějemi českého krasobruslení. Do Ostravy se oba těší. "Led je tam vždycky super. Těšíme se, známe to tam. Bude to jiné. Na juniorské soutěže většinou tolik diváků nechodí," řekli ve Sportovních zprávách čeští reprezentanti.

Podporu domácích fanoušků ucítí a doufají, že jim spíše pomůže, než sváže. "Jsme na to docela zvyklí. Když bude větší hluk, nebudeme si toho všímat," uvedl Bidař.

Nejprve oba bruslili jako jednotlivci a i poté, co je trenérka svedla dohromady, ještě několik let pilovali svou techniku zároveň jako sólisté. Jejich talent byl nesporný, a tím spíš nebylo třeba zbytečně chvátat za úspěchy. Průlomová tak byla jejich loňská, jinak pátá společná sezona. Získali stříbro ve finále Grand Prix, stříbro na olympijských hrách mládeže v Lillehammeru a pak i zlato na juniorském mistrovství světa.

První velký seniorský šampionát znamená velký skok do nového světa. Kolem mladých českých krasobruslařů se to bude hemžit ostřílenými závodníky. "Nebudeme vědět, kam se podívat dřív," přiznala Dušková. "Všude bude někdo lítat až u stropu. Budeme tam jak ve svém živlu," dodala.

Když 30 sekund trvá deset minut

Česká dvojice trénuje každý den. "Pilujeme krátký program i volnou jízdu. Musíme je jezdit vcelku, abychom získali fyzičku a celé to udýchali," přiblížila Dušková.

Volná jízda je v seniorské kategorii o 30 sekund delší než u juniorů. "Půl minuty ve volné jízdě mi přijde jako deset minut," podotkl Bidař. "Snažím se o čase nepřemýšlet. Ale když ji delší dobu nejedeme, pak mi to přijde jako půlhodina," dodala s úsměvem Dušková.

Konkrétní výsledkové cíle si čeští reprezentanti nedávají. "Naší prioritou je zajet dobrý program, a aby byla trenérka šťastná," uvedla Dušková.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články