Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

Volejbalisté v pěti setech udolali Estonsko a ze Zlaté Evropské ligy berou bronz

Čeští volejbalisté vyhráli v jejich závěrečném zápase Zlaté Evropské ligy s Estonskem po velmi vyrovnaném utkání. V něm musel rozhodovat až závěrečný, pátý set, který si Češi vynutili skvělým obratem v závěru čtvrté sady. Lépe nakonec zvládli i tie-break. A po maratonském zápase a setech 25:20, 22:25, 33:31, 24:26, 12:15 se mohou v chorvatském Osijeku radovat z bronzu. Titul vybojovali volejbalisté Ukrajiny, kteří si poradili ve finále s domácím Chorvatskem.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih zápasu o bronz Zlaté Evropské ligy Česko – Estonsko

První set získali Estonci. Češi je nedokázali příliš rozhodit na přihrávce a estonští volejbalisté si většinu sady drželi malý náskok, který v závěru dokázali rozšířit na pět bodů.

Do druhé sady však čeští volejbalisté vstoupili aktivněji a na své straně měli na jejím začátku drobný náskok. Následně se skóre vyrovnalo a začala velká přetahovaná o každý bod. Rozhodující moment přišel za stavu 21:21, kdy Češi uhráli dva body v řadě a definitivně zvrátili druhý set na svou stranu a získali ho rozdílem tří bodů.

Ve znamení velké bitvy se nesl i další vývoj zápasu. V českém dresu zářili obzvláště Patrik Indra a Lukáš Vašina. Proti nim stál hlavně Renee Teppan, na kterém z velké části stála estonská hra. Koncovka třetího setu nabídla tu zatím nejdramatičtější podívanou, která se protáhla až do stavu 33:31 ve prospěch Estonska.

Ve čtvrté sadě většinu času byli silnější estonští hráči, kteří vedli a vybojovali si i dva mečboly, kteří Češi odvrátili a srovnali na 24:24 a nakonec v poslední možné chvíli zvrátili osud utkání a vynutili si rozhodující pátý set.

Namotivovaní úspěchem vstoupili čeští volejbalisté do tie-breaku skvěle a vytvořili si v úvodu nadějné čtyřbodové vedení. Ovšem to dlouho neudrželi a průběh se opět vyrovnal až do stavu 12:12. V tu chvíli přišla tříbodová série českých hráčů, kteří tím rozhodli o vítězství v pátém setu a v celém zápase. Po dlouhém boji na palubovce tak mohou slavit třetí místo ze Zlaté Evropské ligy.

Ukrajinští volejbalisté porazili domácí výběr po obratu 23:25, 25:19, 28:26 a 25:19. Ve třetím finále za poslední čtyři ročníky poprvé uspěli, vloni a v roce 2021 prohráli s Tureckem. Soutěž dosud opanovali pouze v roce 2017. Chorvaté stříbrem navázali na bronzy z předchozích dvou let.

Final Four Evropské ligy volejbalistů v Osijeku (Chorvatsko):

O 3. místo: Česko  Estonsko 3:2 (-20, 22, -31, 25, 12)

Rozhodčí: Burkiewicz (Pol.), Akdemir (Tur.). Čas: 156 min. Diváci: 102.

Sestava a body Česka: Vašina 25, Polák 1, Bartůněk 4, Čech 13, Zajíček 12, Indra 26, libera Kovařík/Pavlíček  Klajmon 7, Benda, Drahoňovský, Svoboda. Trenér: Novák.

Nejvíce bodů Estonska: Teppan 25, Tamearu 20.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články