Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

SESTŘIH: Rangnickův totální fotbal zaskočil i Nizozemce, Rakušanům vystřelil prvenství ve skupině Sabitzer

Fotbalisté Rakouska na Euru porazili v závěrečném utkání skupiny D Nizozemsko 3:2 a nečekaně obsadili první příčku. Také jejich soupeř postupuje do osmifinále, ovšem po remíze Francie s Polskem až ze třetího místa. Rakousko v osmifinále narazí na druhý tým ze skupiny F, což může být Turecko, Česko nebo Gruzie.

Radost fotbalistů Rakouska
zdroj: Reuters autor: Fabrizio Bensch

Rakušané otevřeli skóre, když si vlastní gól vstřelil Donyell Malen. Protivník během přestřelky dvakrát vyrovnal, trefili se Cody Gakpo a Memphis Depay. Zareagovali však Romano Schmid s přispěním Stefana de Vrije a Marcel Sabitzer.

"Myslím, že jsme si zasloužili vyhrát. Celkově jsme měli větší vůli po vítězství a extrémní nasazení, jež bylo cítit v každé fázi zápasu. Cením si, jak jsme reagovali na inkasované góly, že jsme se nenechali zaskočit a zůstali věrní svému stylu hry. Neustále jsme byli aktivní a hledali své šance směrem dopředu," řekl po zápase Ralf Rangnick, německý trenér Rakouska.

Pro Nizozemce šlo o nevšední zápas. Nastoupili k němu na den přesně 36 let poté, co se právě v Německu stali v roce 1988 mistry Evropy.

Oranje se oslava ovšem vůbec nepovedla, naopak Rakušanům se podařilo zlomit dlouholetou sérii. Naposledy dokázali soupeře ze země tulipánů porazit v roce 1990, od té doby s ním prohráli všech sedm vzájemných zápasů. Naposledy 0:2 na minulém Euru.

Nechtěný rekord si v 6. minutě připsal Malen, jenž se postaral o nejrychleji vstřelený vlastní gól v historii ME. Dvě třetiny všech vlastních branek v historii šampionátu tak padly na jeho posledních dvou turnajích.

Favorit se po nevýrazném výkonu během prvního poločasu probral až po přestávce. Střídající Simons připravil Gakpovi druhou trefu na šampionátu.

Rakušané však byli výtečně připravení. Grillitschovu zpětnou přihrávku si na úrovni penalty našel Schmid a jeho hlavičku nasměroval do vlastní branky De Vrij.

Nizozemci ještě jednou vyrovnali. Gakpův centr posunul hlavou Weghorst na malé vápno, kde si Depay pohotově poradil se skákavým míčem a z voleje skóroval. Video potvrdilo, že při zpracování nehrál rukou.

Po rychlé kombinaci ovšem rozhodl Sabitzer, který z úhlu ranou pod břevno zajistil triumf ve skupině. V poslední velké nizozemské šanci hlavičkoval střídající Weghorst nad.

"Začali jsme v mnoha ohledech velmi špatně, umožnili jsme soupeři, aby se hodně rozjel. Nebyli jsme agresivní a chyběl nám tlak na protivníka," uvedl Ronald Koeman, trenér Nizozemska.

"Bylo to moc špatné. Zápas jsme hned od začátku nekontrolovali. Později jsme se o něco zlepšili a měli několik příležitostí, ale potrestali nás. Po takovém výkonu jsme si nezasloužili lepší výsledek. Před zápasem jsme věděli, že pokud skončíme třetí, narazíme v osmifinále na silného soupeře. Počkáme a uvidíme, co se stane," dodal.

Nizozemsko – Rakousko 2:3 (0:1)

Branky. 47. Gakpo, 75. Depay – 6. vlastní Malen, 59. Schmid, 80. Sabitzer. Rozhodčí: Kružliak – Hancko, Pozor (všichni SR) – Fritz (video, Něm.). ŽK: Posch, Wimmer, Querfeld (všichni Rak.). Diváci: 68 363.

Nizozemsko: Verbruggen – Geertruida, De Vrij, Van Dijk, Aké (65. Van de Ven) – Reijnders (65. Wijnaldum), Schouten, Veerman (35. Simons) – Malen (72. Weghorst), Depay, Gakpo. Trenér: Koeman.

Rakousko: Pentz – Posch, Wöber, Lienhart (62. Querfeld), Prass – Seiwald, Grillitsch (62. Laimer) – Wimmer (62. Baumgartner), Sabitzer, Schmid (90.+2 Weimann) – Arnautovic (78. Gregoritsch). Trenér: Rangnick.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články