Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

České volejbalistky porazily Rumunsko a postoupily do finále Zlaté Evropské ligy

Účast ve finále Zlaté Evropské ligy si zajistily české volejbalistky, když vyzrály na Rumunky. V Ostravě Češkám nevyšel první set. Od té doby však výrazně zlepšily hru a získaly další tři sady, zápas tak vyhrály 19:25, 25:13, 25:18, 30:28. Před domácím publikem se utkají ve finále se Švédskem, které v pětisetové bitvě porazilo Belgii. Přímý přenos zápasu o třetí místo můžete sledovat v neděli od 14:55 na ČT sport Plus. A finále s českými volejbalistkami následně můžete sledovat od 17:55 na ČT2. 

Radující se české volejbalistky
zdroj: cev.eu

Vstup do utkání českým hráčkám vůbec nevyšel. Rychle se dostaly do ztráty pěti bodů a tu nedokázaly do konce setu stáhnout. První set tak jasně patřil Rumunkám.

Potvrdila se slova kapitánky Mlejnkové před turnajem, že vstup do takhle důležitého zápasu na domácí půdě bude ošidný. "Nečekala jsem to, že až tak bude začátek nervózní. Ale tušily jsme, že to takové být může. Přece jen hrát doma před domácím publikem, máme velké očekávání, chceme hrát o celkové vítězství, byl na nás takový tlak," řekla nejzkušenější členka týmu Helena Havelková

V druhém setu se situace obrátila a v úvodu se naopak do pětibodového vedení dostaly české volejbalistky, které začaly hrát jistěji, a naopak chybovat více začaly Rumunky.

Je nám líto, video expirovalo.
Zlatá Evropská liga žen 2024

Zlepšenou hru, obzvláště na přihrávce, udržely Češky po celý set a nakonec ho ovládly rozdílem dvanácti bodů. Výrazně tomu bloky i útoky pomohla blokařka Magdaléna Jehlářová, která po angažmá v USA a zranění kotníku naskočila do Evropské ligy až na finálový turnaj.

"Po prvním setu jsme si řekly, že umíme hrát mnohem líp. Ve druhém setu jsme je přehrály obrovským náskokem a potom už to byl hrozný boj a jsem hrozně ráda, že jsme to vyhrály a dotáhly do finále," uvedla Jehlářová.

Navíc si ji přenesly i do třetího setu, kde opět byly silnějším týmem a po jeho zisku se přiblížily finálové účasti.

Čtvrtá sada se stala jedinou, která nabídla opravdu dramatickou podívanou. Rumunky dokázaly v závěru stáhnout těsnou ztrátu a začal velký boj o zisk rozhodujícího dvoubodového rozdílu.

To se nakonec povedlo českým volejbalistkám v poměru 30:28, když pouze do anténky útočila univerzálka Elizabet Lenke Innehová, která byla se 26 body nejproduktivnější hráčkou utkání.

Češky tak napodobily cestu do finále z roku 2022, kdy rovněž přešly do boje o triumf v Evropské lize přes Rumunky. Tehdy pak podlehly Francii. Tentokrát jim v cestě za zopakováním zlata z roku 2019 stojí Švédky. S těmi hrály naposledy na loňském ME, kde je porazily 3:0.

Seveřanky ale dnes zaskočily neporažené vítězky základní části Belgičanky. "Samozřejmě jsme trošku překvapené, že se do finále probojovaly Švédky a ne Belgičanky. Ale asi víme, co čekat, potkaly jsme se s nimi několikrát během minulého roku. Ony tam mají Isabelle Haakovou, která je jejich nejlepší hráčka, je to jedno z nejlepších úček na světě. Cestou k úspěchu bude ubránit ji, a pak nějak ty ostatní," poznamenala Jehlářová.

Trenér Athanasopulos považoval dnešní postup svých svěřenkyň za zasloužený, ale viděl rezervy. "Musíme se naučit lépe kontrolovat naše emoce, protože jsme udělali příliš mnoho nevynucených chyb při útoku, což se nám nesmí zítra stát, pokud chceme uspět proti tak kvalitnímu týmu, jakým jsou Švédky," řekl.

Final Four Evropské ligy volejbalistek v Ostravě – semifinále:

Česko – Rumunsko 3:1 (-19, 13, 18, 28)

Rozhodčí: Aro (Fin.), Jovčev (Bulh.). Čas: 111 min. Diváci: 1300.

Sestavy a body Česka: Havelková 14, Koulisiani 4, Orvošová 17, Mlejnková 15, Jehlářová 15, Valková 6, libera Digrinová/Dostálová – Brancuská 1, Grabovská, Pavlová, Faltínová. Trenér: Athanasopulos.

Nejvíce bodů Rumunska: Innehová 26, Buterezová 14.

Švédsko  Belgie 3:2 (-16, 22, 22, -22, 12).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články