Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

SESTŘIH: Poláci na závěr uhráli remízu s Francouzi, z penalt se prosadili Lewandowski s Mbappém

Až v posledním utkání ve skupině Polsko na letošním Euru poprvé bodovalo. Poláci už bez šance na postup se na závěr turnaje rozešli s Francouzi smírně 1:1. O branky se postarali Kylian Mbappé a Robert Lewandowski, kteří shodně proměnili penalty.

Kylian Mbappé
zdroj: Reuters autor: Leon Kuegeler

Francie sice postoupila, ale až z druhého místa, neboť skupinu ovládlo Rakousko, které porazilo Nizozemsko 3:2. Polákům už šlo jen o čest, kterou alespoň částečně zachránil kanonýr Lewandowski. Na Vestfálském stadionu, na kterém odehrál velkou část kariéry v dresu Borussie Dortmund, srovnal z opakované penalty v 79. minutě na konečných 1:1.

Pokutový kop sice napoprvé neproměnil, ale protože francouzský brankář Mike Maignan opustil brankovou čáru dřív, penaltu zahrával polský útočník znovu. Ani Lewandowského "rozběh" však zcela nesplňoval pravidla, byť rozhodčí jeho opakovaně přerušovaný pohyb nereflektoval.

Úvodní trefu utkání obstaral v 56. minutě Mbappé, jenž potrestal faul na Ousmanea Dembélého. Francouzská hvězda a kapitán musel utkání odehrát v masce, která mu kryla nedávno zlomený nos. V zápase však Mbappé spálil hned několik šancí, část z nich pochytal v brance spolehlivý polský gólman Lukasz Skorupski, jenž nahradil obvyklou jedničku Wojciecha Szczesnyho.

Zajímavostí je zajisté fakt, že Francouzi nevstřelili v základní skupině gól ze hry. V utkání s Rakouskem si dal při hubené výhře favorita 1:0 vlastní branku Maximilian Wöber a s Nizozemskem hrála Francie dokonce bez branek. Výběr galského kohouta se v osmifinále střetne s druhým týmem ze "slovenské" skupiny E.

Mistrovství Evropy ve fotbale v Německu – skupina C (Dortmund):

Francie – Polsko 1:1 (0:0)

Branky: 56. Mbappé z pen. – 79. Lewandowski z pen. Rozhodčí: Guida – Meli, Peretti – Irrati (video, všichni It.). ŽK: Rabiot, Upamecano – Zalewski, Frankowski, Dawidowicz, Šwiderski. Diváci: 62 000.

Francie: Maignan – Koundé, Upamecano, Saliba, Hernandez – Tchouaméni (82. Fofana), Kanté (61. Griezmann), Rabiot (61. Camavinga) – Dembélé (86. Kolo Muani), Mbappé, Barcola (61. Giroud). Trenér: Deschamps.

Polsko: Skorupski – Bednarek, Dawidowicz, Kiwior – Frankowski, Moder, Zieliňski, Zalewski (68. Skóraš) – S. Szymaňski (68. Šwiderski), Urbaňski – Lewandowski. Trenér: Probierz.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články